Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Det ideella ledarskapet

  • Uppdaterad: 26 AUG 2013 09:15

Svensk idrottsrörelse bygger på ideellt ledarskap. Mer än 600 000 idrottsledare utför varje år nästan 70 000 heltidsarbeten. Inget tyder på att detta engagemang minskar, snarare tvärtom. De ideella ledarna är idrottsrörelsens viktigaste ”sponsorer”.

Enligt föreningsstudien 2003 hade bara 27 procent av landets idrottsföreningar anställd personal. I de föreningar som har ett kansli är det i de flesta fall ideella ledare som bemannar det.

I samma undersökning fick ledarna också svara på hur mycket tid de lägger ner på sitt ledarskap. Man skiljde på förtroendevalda och verksamhetsledare. För de förstnämnda blev svaret i snitt 3,9 timmar varje vecka, för verksamhetsledarna handlade det om 6,8 timmar.

Om vi räknar med att ledarna är aktiva 40 veckor om året innebär det att de sammanlagt lägger ner mer än 140 miljoner timmar om året, vilket alltså motsvarar nästan 70 000 heltidsarbeten.

Det finns ett egenvärde och en unik drivkraft i det ideella engagemanget, som gör att det aldrig kan ersättas med avlönat arbete.

För att ge en uppfattning om de ideella insatsernas värde kan man säga att om de ersattes i nivå med outbildade fritidsledare skulle det kosta cirka 20 miljarder kronor årligen. De ideella ledarna – som dessutom ofta är föräldrar och på det sättet också betalar för sina barns idrottande – är i sanning idrottsrörelsens viktigaste ”sponsorer”.

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss