Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlade organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

Hitta ditt distriktsförbund (DF)

Idrottskrönikor

  • Skapad: 05 JUN 2014 14:36

E-sportare låter sig inte stoppas

Thomas Arnroth har skrivit om dataspel sedan mitten av 90-talet. Idag är han bland annat SVT:s spelexpert, spelrecensent på Gomorron Sverige och krönikör på spelsajten FZ. Här skriver han om e-sportens plats inom svensk idrott.

John Skipper är chef för ESPN, den stora amerikanska sportkanalen. Nyligen kände han sig manad att säga något om det här med e-sport, alltså elektronisk sport där man tävlar i dataspel.

"E-sport är ingen sport, det är en tävling. Schack är en tävling. För egen del är jag mest intresserad av riktig sport."

Det var ett något märkligt uttalande från just honom. I juli sände nämligen hans bolag live från världens största e-sportturnering, The international. Årets prispott var 10 miljoner dollar, vilket var mer än i US Open i tennis. Ungefär 20 miljoner tittare kollade finalerna. Å ena sidan var alltså e-sport tillräckligt mycket sport för att sändas på ESPN, å andra sidan var det enligt kanalens chef inte ens en riktig sport.

Arnroth225Jag tror många känner sig lika kluvna inför e-sportens status som John Skipper. Datorspelandet har sedan 80-talet målats upp som en farsot med risker för allt från våldsutveckling och beroende till social isolering, dåliga skolresultat och övervikt. Med andra ord: En tämligen värdelös aktivitet för soffpotatisar.

En fingervisning om frågans svar får vi kanske om vi tittar på hur Sportaccord, som samlar alla internationella idrottsförbund, definierar sport. Där finns faktiskt inget alls som motsäger att e-sport räknas som idrott, däremot brasklappen att man kollar idrotter med begränsad fysisk aktivitet extra noga innan de får medlemskap. Å andra sidan kollas även kampsporter på samma sätt. Riktig idrott får enligt Sportaccord inte heller vara allt för farlig.

Även från e-sportshåll märks en ambivalens. Man både bryr sig och inte. Sporten och dess utövare är vana vid att inte få vare sig erkännande eller utrymme i den etablerade medievärlden. Men att en idrott inte syns i de vanliga sportsändningarna eller på sportsidorna är inte samma sak som att den inte finns eller har tittare. Tvärt om.

Ett av senare års stora nätfenomen heter Twitch, en streamingkanal främst gjord för att vem som helst ska kunna sända sitt dataspelande live på nätet. Den såldes nyligen till Amazon för 970 miljoner dollar. På Twitch, Youtube och den enorma spelsajten Steam (85 miljoner aktiva medlemmar) sänds e-sport för miljontals fans över hela världen.

E-sportens stora nackdel är att den kan vara svår att begripa för den som inte spelar själv. En av dess fördelar är att det faktiskt är en ypperlig tv-sport. Alla spel har en inbyggd dramatik som är lätt att förstärka genom bra sändningar (vilket bland annat fått den lite märkliga konsekvensen att sportens kommentatorer, eller "casters" som det heter även i Sverige, har nästan lika stor idolstatus som spelarna själva). Dessutom, och det är kanske det främsta skälet att lägga ner hela diskussionen om e-sportens sportighet, är detta redan en stor folkrörelse som inte kommer låta sig stoppas av vad omvärlden tycker om den.

I april startades en Facebookgrupp kallad "Heaton till Mästarnas mästare" av Philip Semmler, som skriver på Svenskafans. Facebooksidan startades i frustration; varför bjöd inte det superpopulära och folkliga Mästarnas mästare även in e-sportare? Särskilt som Sverige nu råkar ha en av världens mest kända föredettingar i Heaton, eller Emil Christensen som han egentligen heter.

 På ett dygn fick sidan 17 000 likes. Aftonbladet, Expressen och SVT Nyheter skrev om kampanjen. Till slut var det över 40 000 som tryckt på gilla-knappen och Mästarnas mästare såg sig nödda att bjuda in Heaton till sitt Eftersnack.

Med den typen av engagemang och stora skaror fans ska man kanske helt enkelt vända på frågeställningen: Har den svenska idrottsrörelsen råd att säga nej till e-sporten?

Fotnot: Sedan ett år tillbaka räknas professionella e-sportare som vilka sportproffs som helst i USA. De kan alltså söka samma speciella sport-visum som basket- och hockeyspelare.


< < < Läs fler krönikor > > >  

Idrott berör nästan alla svenskar, kända som okända. Om det finns någon person vars tankar om idrott du skulle vilja läsa, mejla!

Christian Dahlström

Theodor Kallifatides

Kattis Ahlström

Mustafa Can

Postadress:Riksidrottsförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress: Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Vi finns på Twitter Följ oss