Satsningar på idrott utlovas i valrörelsen

Moderaterna och Socialdemokraterna vill satsa på idrott i utsatta områden. Moderaterna lyfte idrotten i sitt förslag till brottsförebyggande paket. Nu framhåller även Socialdemokraterna idrotten som en del i sin satsning på att bryta segregationen.

Sidan uppdaterades: 5 december 2022

Socialdemokraterna har i dag presenterat sin satsning för att bryta segregationen. Bland tio punkter handlar en om ökade resurser till idrotten där betydelsen av fler idrottsledare i utsatta områden lyfts. Detta för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga och minska risken att de rekryteras till kriminella gäng.

Tidigare i augusti presenterade Moderaterna sitt brottsförebyggande program som består av 52 reformförslag. Även här får idrotten utrymme i form av en satsning på ett särskilt idrottslyft för utsatta områden.

– Jag gläds åt att bland andra Sveriges två största partier ser kraften som finns i idrottsrörelsen. Jag känner mig som ett förväntansfullt barn som hoppas på ett hårt paket under granen. Det är vad som händer efter valdagen som är det viktiga. Då måste vi också tala kronor och ören. Med rätt förutsättningar kan vi inom idrotten fortsätta skapa möten över gränser, riva murar och bidra till en positiv samhällsutveckling, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Socialdemokraterna

Ökade resurser till idrotten och fler idrottsledare i utsatta områden

Vi ska inte ha ett samhälle där barn förpassas till gator och torg efter skoldagens slut där de kan plockas upp av kriminella gäng. Alla barn ska ges möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid, oavsett storlek på föräldrarnas plånbok. Därför vill vi öka resurserna till idrottsrörelsen för att nå fler barn och unga. Vi vill skapa mer tid för lärande och rörelse under eftermiddagarna för barn i utsatta områden.

Moderaterna

Ett särskilt idrottslyft för utsatta områden. Alla ungdomar behöver tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter. Föreningslivet och idrotten är viktiga aktörer som göra stora insatser, även i brottsförebyggande syfte. Moderaterna vill rikta särskilda satsningar mot idrottsprojekt i de områden som Polisen anser som särskilt utsatta och i störst behov av en meningsfull och strukturerad vardag.

För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Sidan publicerades: 15 augusti 2022