Racketklubbens elsmäll: räkning på 72 000 kronor

Det blev ett hårt slag när Trosa Racketklubbs elräkning för december damp ner i brevlådan. Just nu väntar många idrottsföreningar på besked från regeringen om det utlovade elstödet.

– De här pengarna som vi nu lägger på elräkningen är pengar vi skulle vilja lägga på våra barn och ungdomar, säger Efva Buskas, styrelseledamot i Trosa Racketklubb.

Sidan uppdaterades: 26 januari 2023

Se hela avsnittet av Snacka idrott om elkrisen (Längd: 03:21)

Många idrottsföreningar drabbas hårt av elkrisen. Värst är det för föreningar som äger och driftar sina egna anläggningar.

Ett exempel på det är Trosa Racketklubb i Södermanland. Installation av LED-belysning, solceller, belysstyrning, energibesiktningar, värmesänkningar och avstängda duschar är bara några av de åtgärder som föreningen har utfört. Trots det så blev decemberräkningen skyhög.

– Vi fick en räkning på lite drygt 72 000 kronor. Den var lika hög som budgeten som vi har årsvis, säger Efva Buskas.

Sveriges hushåll fick nyligen besked att elstödet börjar betalas ut i slutet av februari. Men landets idrottsföreningar svävar fortfarande i ovisshet.

– Vi behöver ha hjälp omgående för att kunna säkerställa att vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet, säger Efva Buskas och fortsätter:

– De här pengarna som vi nu lägger på elen är pengar som vi vill investera i våra barn och ungdomar.

Jonnie Nordensky är anläggningsansvarig på Riksidrottsförbundet. Enligt honom får fördröjningen av stödet stora effekter hos föreningarna.

– Man sitter och väntar på stödet och det är först då man kan planera sin budget. Om elstödet inte kommer i tid kommer man antingen behöva höja sina avgifter eller så kommer man helt enkelt behöva stänga ner aktiviteter, säger han och fortsätter:

– Det kommer att påverka föreningen och det kommer att påverka barn och unga som rör på sig mindre.

Läs mer om Riksidrottsförbundets arbete med elfrågan

Sidan publicerades: 26 januari 2023