Årets idrottsförening – rösta på din favorit

Nu kan vi presentera de tre finalisterna i Årets idrottsförening, Riksidrottsförbundets egen kategori i Folkspels Årets Eldsjäl. Temat i år är hbtq-frågor för att alla ska känna sig välkomna oavsett sexuell läggning och könsidentitet eller könsuttryck. Vem är din favorit av finalisterna? 

Sidan uppdaterades: 17 mars 2023

Till och med 30 april kl 15.00 har du möjlighet att lägga din röst på din favorit . Vinnarna presenteras på Årets Eldsjäls Galakväll 15 maj, på Cirkus i Stockholm.

De tre finalisterna i kategorin Årets idrottsförening är: Malmö Historiska Fäktskola, Qviding FIF och Stockholm Roller Derby.

Malmö Historiska Fäktskola

Läs mer och rösta

Motivering:

Malmö Historiska Fäktskola visar genom en rad insatser att de menar allvar med att vilja vara en förening för alla oavsett sexuell läggning och könsidentitet är välkomna. Motverka machokultur, diskussoner om hbtq-inkluderande språkbruk och införande av könsneutrala omklädningsrum är några i raden. Föreningen arbetar hela tiden framåt med såväl större åtgärder som små gester, vilka i det stora sammanhanget skapar goda förutsättningar för trygghet och inkludering. Malmö Historiska Fäktskola visar vägen i hur det går att i praktiken bli en hbtq-inkluderande förening!

Qviding FIF

Läs mer och rösta

Motivering:

Genom struktur, utbildning och engagemang har Qviding FIF skapat förutsättningar som gör att alla i föreningen kan se en självklarhet i att arbeta med hbtq-frågorna. Med återkommande diskussioner om heteronormer och ledarbeteende ges viktiga verktyg för att värderingarna ska kunna efterlevas. Utöver det signalerar deltagande i Pride och regnbågsfärger på matchställ både internt och externt att frågan står högt på agendan. Göteborgsklubben har helt enkelt skapat en hållbarhet och synlighet gällande hbtq som fler föreningar borde ta efter.

Stockholm Roller Derby League

Läs mer och rösta

Motivering:

Med normmedveten utformning av stadgar och riktlinjer samt tränings- och tävlingsformer genomsyrar hbtq-perspektivet Stockholm Roller Derby Leagues verksamhet. De egna kommunikationskanalerna används aktivt för att lyfta hbtq-frågorna. Inkluderande språk och pronomenrundor speglar i vardagen klubbens värderingar. Stockholm Roller Derby League utmanar idrottens traditionella hetero- och cisnormer och tar ställning för hbtq-personers rättigheter – och utgör ett bra exempel på hur det går att göra idrottens värdegrund till handling.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 17 mars 2023

Årets Eldsjäl

Årets Eldsjäl är en tävling med ett pris instiftat av Folkspel där svenska folket kan nominera sina eldsjälar.

Kategorin Årets Idrottsförening är ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet. Temat för kategorin byts varje år, baserat på viktiga områden som idrotten behöver jobba med.

I år sökte vi föreningar som aktivt arbetar med hbtq-frågor för att alla ska känna sig välkomna oavsett sexuell läggning och könsidentitet eller könsuttryck.