Qviding FIF är Årets idrottsförening – ”Vill finnas för alla”

När årets Eldsjälsgala genomfördes på Cirkus i Stockholm stod till slut Qviding FIF från Göteborg som vinnare i kategorin Årets Idrottsförening. Kategorin som i år hade HBTQ som tema är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och Folkspel.

Sidan uppdaterades: 17 maj 2023

När priset för Årets idrottförening i Årets Eldsjäl delades ut fick Qviding FIF kliva högst upp på pallen.

Att Qviding FIF fick ta emot priset beror bland annat på att hela styrelsen, anställda på kansliet samt en arbetsgrupp på fyra personer under 2018 deltog i utbildning i HBTQ. Utbildningen har i sin tur lett till deltagande i West Pride, ett samarbete kring HBTQ med Angereds Atletsim och Stampid Parkour. Föreningen diskuterar även återkommande könsnormer, kommunikation och ledarbeteende.

Dessutom spelade klubbens seniorlag i regnbågsfärgade bortatröjor under en hel säsong och varje åldersgrupp har en värdegrundsansvarig. Att utses till Årets Idrottsförening är naturligtvis ytterligare ett bevis på att föreningens inriktning fungerar.

– Regnbågsfärgerna betyder jättemycket för oss. Vi vill finnas för alla. Ta ett större ansvar mot andra föreningar, säger Kristoffer Pilmalm, akademiansvarig i föreningen och drivande kraft i deras värdegrundsarbete.

I idrottsforskningen har samträning lyfts fram som ett sätt att utmana traditionella könsnormer. För Qviding innebär det att låta bli att dela in tjejer och killar i sexårsåldern efter kön.

– I den åldern finns det inga fysiska skillnader och därför ingen anledning, säger Kristoffer.

En förutsättning för att det ska fungera är att tränarna har kunskap om normer – något som prioriteras i Qviding FIF. Sedan har det funnits motstånd längs vägen. Bland annat en sponsor som hade synpunkter på att Qviding FIF lyfte frågan och att klubbens representationslag spelade i regnsbågsfärgat.

– Vi var snabba med att avsluta det samarbetet, säger Kristoffer.

Priset delades ut av fotbollsprofilen Nilla Fischer och Riksidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Bergh. Övriga finalister var Malmö Historiska Fäktskola och Stockholm Roller Derby Team.

Stort grattis till Årets idrottförening Qviding FIF!

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 16 maj 2023