OS och Paralympics 2030 en möjlighet för hela idrottsrörelsen

Riksidrottsförbundets nyvalde ordförande Karl-Erik Nilsson tar över RF:s stafettpinne i förstudien för OS och Paralympics 2030. Tillsammans ser Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Riksidrottsförbundet stora möjligheter att spelen kan få fler att hitta till idrotten.

Sidan uppdaterades: 30 maj 2023

– Jag tar över stafettpinnen och ska göra min sträcka på bästa sätt för ett OS och Paralympics 2030 om förutsättningarna är de rätta. Vi har en möjlighet att med spelen tillsammans med ytterligare satsningar få fler aktiva inom hela idrottsrörelsen. Det visar erfarenheter från tidigare spel, säger Karl-Erik Nilsson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Vid Riksidrottsmötet valdes Karl-Erik Nilsson som ny ordförande efter avgående Björn Eriksson. Under mötet presenterades även arbetet med förstudien för OS och Paralympics 2030 för alla 71 specialidrottsförbund.

– Det känns mycket bra att Karl-Erik fortsätter det fina arbetet med en samlad idrottsrörelse i förstudien för OS och Paralympics 2030, säger Hans von Uthmann ordförande Sveriges Olympiska Kommitté.

Förstudien som har pågått under våren ska var klar i slutet av juni. Den ska ge svar på om det finns möjligheter att växla upp arbetet och under hösten ta fram ett detaljerat underlag för möjligheterna att arrangera OS och Paralympics 2030 i Sverige.

– Ett OS och Paralympics 2030 skulle ge en enorm kraft och gemenskap, både i idrottsrörelsen och samhället i stort. Ett Paralympics och OS i Sverige kan stärka utvecklingen av ett demokratiskt och inkluderande samhälle tillgängligt för alla, säger Åsa Llinares Norlin ordförande Sveriges Paralympiska Kommitté.

Men ett OS och Paralympics skulle inte bara generera samhällsvinster utan också ge stora idrottsliga effekter.

– OS och Paralympics skulle få gynnsamma effekter för både den breda idrotten och på elitidrottsidan. Ett bra exempel på det är Norges satsning från OS i Calgary 1988 då Norge tog noll guld, till att de via Olympiatoppen som startades 1989 gjorde succé på hemma-OS i Lillehammer 1994 och därefter har vunnit medaljligan i de två senaste vinterspelen 2018 och 2022, säger Hans von Uthmann.

För mer information kontakta

Anna Setzman
Presschef Riksidrottsförbundet
070-564 52 16

Åsa Llinares Norlin
Ordförande Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté
070-497 84 23

Hans von Uthmann
Ordförande Sveriges Olympiska Kommitté
070-359 50 74

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 30 maj 2023