Idrottens dag sätter hundratusentals barn i rörelse: ”Vill nå de minst aktiva”

Genom åren har massor av barn fått chansen att prova på idrotter genom succékonceptet Idrottens dag. I år deltar närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 kommuner.

Sidan uppdaterades: 25 september 2023

– Genom samarbetet med skolor och idrottsföreningar når vi de minst aktiva barnen och får en möjlighet att visa på rörelseglädje och vilken mångfald av alternativ som finns i idrottsrörelsen, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Riksidrottsförbundet.

Forskning visar att barn och unga rör på sig alldeles för lite. Bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. På Idrottens dag den 29 september får barn chansen att prova på olika idrotter – kanske för första gången. Målsättningen är att så många barn som möjligt deltar i 120 minuters fysisk aktivitet.

– Barn i dag rör på sig för lite. Där kan idrotten göra en stor skillnad och den här dagen bygger broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Vi vet de goda effekterna av idrottande och vet därför hur stor betydelse det har att engagera så många barn som möjligt. RF-SISU distrikt gör ett stort och viktigt arbete med Idrottens dag, säger Stefan Bergh.

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. Evenemanget lockar miljontals runtom i Europa. Bara i Sverige har hundratusentals barn deltagit sedan starten 2017. I år är närmare 120 000 barn från 560 skolor i 157 kommuner anmälda.

För mer information kontakta

Jenny Rosén
Projektledare Idrotten dag
08-699 61 06

Fakta

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag, tillsammans med våra RF-SISU distrikt på respektive ort. Initiativet är en del av European School Sport Day och EU-projektet European Week of Sports, vars mål är att få hela Europa i rörelse. Under European Week of Sports 2022 deltog fler än 13 miljoner deltagare från 40 länder. Idrottens dag är också en del av Rörelsesatsning i skolan och skolor som medverkar i satsningen bjuds in att vara med på Idrottens dag.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 25 september 2023