”Det handlar inte bara om fotboll”
I början av säsongen var det tio tjejer med i Forssa BK:s lag från Tjärna Ängar i Borlänge. Nu är de nästan 30 spelare. – Vi behöver ha föreningar i närområdet för att barnen ska hitta in till idrotten, säger Sahro Muqtaar, tränare i Forssa BK.
Nyhet
Sidan uppdaterades: 30 oktober 2023
Fråga vilken fotbollsspelare som helst. En perfekt klippt fotbollsplan slår det mesta.
Doften av gräs, ett gäng fotbollar, några mål och sina bästa kompisar.
Skoldagen är slut. Det är dags för träning för tjejerna i Forssa BK vid Sportfältet på Tjärna Ängar.
I närheten hörs lastbilar från E18 som strax ska passera Dalälven norrut, även kallad porten till Norrland.
Det är en kväll som gjord för fotboll. Klarblå himmel och en sol som värmer bra trots att hösten har gjort entré.
Spelarna ställer sig i en ring runt tränarna Sahro Muqtaar och Alva Danielsson.
– Vi lär oss bollkontroll och annat vi behöver träna mer på, säger Khadiz.
– Fler tjejer borde komma hit, många sitter hemma och tror att fotboll är en killsport, säger Dalya.
Sahro, som själv växte upp på Tjärna Ängar, började som ledare i våras. För henne var det svårt att hitta ett fotbollslag när hon växte upp.
– Jag spelade bara i skolan. Det var svårt att hitta föreningar i närområdet som hade tjejlag. Är du åtta till tio år och inte har föräldrar som skjutsar måste du ha nära till idrotten. Jag började spela i en förening först när jag var 16 år, säger Sahro och fortsätter:
– När jag var yngre tänkte jag: här i västra Borlänge, där det finns många tjejer som är jätteduktiga på fotboll, tänk om vi hade haft en förening.
I vintras fick Sahro frågan av Sheyma Sheikhnur, intergrationskoordinator på RF-SISU Dalarna, om hon ville bli tränare. Forssa BK hade då haft verksamhet sedan ett par år tillbaka på Tjärna Ängar.
– I början handlade det mycket om att ha tålamod. Det bästa är att se barnen utvecklas. De får mer självförtroende, blir självständiga på planen och tar hand om nya tjejer, säger Sahro.
Tränarkollegan Alva Danielsson:
– Att se dem utvecklas och vara glada när de kommer till träningen är det bästa. Jag är alltid taggad för en ny träning och det är härligt att se att de tycker att det ska bli kul att träna.
Det kommer nya tjejer till laget hela tiden. I dag är de 27 spelare.
– Om Forssa BK inte haft det här laget på Tjärna Ängar hade de troligtvis inte börjat med fotboll, eller hittat in till idrotten, säger Sahro och fortsätter:
– Det handlar inte bara om fotboll. Vi behöver lag med barn och ungdomar från olika bakgrund. Vi har alla möjliga nationaliteter i vårt lag. Någon som inte pratar svenska så bra i början, pratar mycket mer efter bara några månader. Jag ser hur tjejerna förklarar för de nya som inte kan svenska så bra.
Träningen varvas med teknikövningar, stafetter och matcher. Det är fullt fokus kryddat med skratt.
På frågan hur en bra idrottskompis ska vara, svarar Dalya och Khadiz:
– Man stöttar och peppar varandra. Du spelar fair play och alla är värda lika mycket oavsett var de kommer ifrån.
Tjärna Ängar är ett av de 61 områden i Sverige som idrottsrörelsen fått särskilt stöd från regeringen för att verka i. Satsningen kallas Idrottsklivet och är en del i idrottsrörelsens arbete med att nå de barn och ungdomar som står längst från idrotten.
– I det här området ser vi inte ofta tjejer i den här åldern inom idrottsrörelsen, därför sticker Forssa BKs verksamhet ut. Det är inte så att intresset inte finns. Det kan vara normer och strukturer som är ett hinder för tjejerna. Idrotten ska vara för alla, säger Sheyma Sheikhnur från RF-SISU Dalarna.
– Idrottsklivet innebär att vi kommer kunna förstärka arbetet med att rekrytera ännu fler spelare och tjejer som ledare. Utan kvinnliga ledare hade vi inte lyckats med det här laget.
En annan nyckel till att lyckas har varit att inkludera föräldrarna.
– Det är viktigt att öka förståelsen bland föräldrarna och barnens rätt till en meningsfull fritid och att vi inom idrottsrörelsen vill ha med deras barn. Kunskap om föreningens verksamhet ökar tryggheten bland föräldrarna. Vi har även lagt fokus på att föräldrarna ska skjutsa och vara med runt matcherna, säger Sheyma.
För ett tag sedan reste laget till Stockholm för en fotbollscup.
– Det var många föräldrar som skjutsade och barnen tyckte att det var jätteroligt. Det var första gången de spelade en cup utanför Borlänge, säger Sahro Muqtaar.
Hon har nu varit ledare i ett halvår.
– Jag känner att vi har lyckats, det är en lång kamp, men vi är på väg åt rätt håll. Västra Borlänge håller på att förändras. Jag ser hur tjejerna njuter av att spela och vara med i laget.
– Jag får så många frågor. Kommer vi få pokaler? De har drömmar och kommer stanna i laget.
Fler nyheter för dig
Sidan publicerades: 30 oktober 2023