Jonna Malmgren vinner EM-guld i Budapest 2022. FOTO: Bildbyrån

Elitidrottare saknar skyddsnät

Jonna Malmgren har två EM-guld i brottning och satsar för fullt mot OS i Paris i sommar. Trots det saknar hon ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har, som exempelvis pensionssystem och socialförsäkring. – Vi som är elitidrottare representerar vårt land och jobbar med detta. Det är klart att det hade varit rimligt om vi fick samma rättigheter och möjligheter, säger Jonna.

Sidan uppdaterades: 8 maj 2024

För närvarande är Jonna Malmgren i Paris för ett 15 dagar långt träningsläger.

– Det blir fyra till sex pass brottning i veckan och fem kompletterande träningspass med styrke- eller konditionsträning. Jag lägger ner hela mitt liv på brottning och är även ideell ledare i Helsingborg. Tränar jag inte själv så tränar jag andra. Det blir en hel del tid på brottningsmattan.

Utan stöd från familj och sambo hade Jonna aldrig haft möjlighet att satsa på brottningen.

– Att de har stöttat mig har varit helt avgörande. Innan hade jag 6000 kronor i SOK-stöd och det räckte precis till hyran, nu har jag 9000 kronor. Sedan är brottning en liten sport, där möjligheten att få sponsorer är svårare. Utan mina föräldrar hade jag inte kunnat leva det här livet.

Jonna Malmgren lägger ner många träningstimmar på mattan. Utöver det är hon även ideell ledare i Helsingborg.

Jonna Malmgren önskar att hon hade kunnat lägga undan lite pengar plus sätta av lite i en pensionsförsäkring.

– Någonstans har jag valt detta. Jag visste förutsättningarna. Då hade jag kunnat välja att strunta i min satsning, men det är det här jag vill göra. På grund av det har jag fått offra saker. Men jag lever min dröm och jag hade aldrig hållit på med brottning om pengar hade varit min drivkraft, säger Jonna och fortsätter:

– Samtidigt tycker jag att det är tråkigt. Jag vill ha säkerheten som alla andra har som har en lön. Jag kommer att hamna efter när det gäller den trygghet som en vanlig arbetstagare har. Det är inte bra.

Regeringen ser över trygghetssystemet

Just nu ser regeringen över hur skyddet för de grupper som idag hamnar utanför trygghetssystemen kan förbättras. Regeringen har lagt fram ett antal förslag på förändring, något som Riksidrottsförbundet kommer skicka in sina synpunkter på.

För att förbättra förutsättningarna för elitidrotten samverkar Riksidrottsförbundet, Sveriges Olympiska Kommitté och Sveriges Paralympiska Kommitté i projektet elitidrott 2030.

Nu är det fullt fokus på OS i Paris för Jonna Malmgren, en dröm hon haft sedan hon var liten.

– Det kommer att bli väldigt tufft. Alla som kommer dit har gått igenom tuffa kval. Jag kommer att gå in med samma inställning som i alla turneringar. Jag tränar inte brottning för att förlora, jag vill vinna varje match.

– Det blir väldigt stort. Jag tänker på alla fina OS i brottning som Sverige har gjort. Det jag strävar efter är att vinna en OS-medalj.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 19 december 2023