Kraftsamling mot matchfixning
Matchfixning och otillåten påverkan är ett hot mot all idrott och riskerar inte bara enskilda aktivas karriärer utan hela idrottsrörelsens existens. Därför är det avgörande att alla som kommer i kontakt med matchfixning vågar rapportera.
Sidan uppdaterades: 23 september 2024
Uppgjorda idrottstävlingar, så kallad matchfixning, är ett allvarligt hot mot tävlingsidrottens framtid. Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna i samarbete med Svenska Spel och fem specialidrottsförbund lanserar idag en kampanj som belyser vikten av att aktiva inom idrottsrörelsen säger nej och rapporterar när de kommer i kontakt med matchfixning. Med i kampanjen är Basketbollförbundet, E-sportförbundet, Ishockeyförbundet, Tennisförbundet och Fotbollförbundet.
– Matchfixning är ett av de största hoten och vi behöver göra allt vi kan för att stoppa det. Vi inom idrottsrörelsen har en enorm styrka när vi står enade. När vi tillsammans säger nej till kriminella gör vi det oerhört svårt för dessa att verka och tjäna pengar på idrottsföreningarnas bekostnad, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
I kampanjen som riktar sig till aktiva inom idrottens alla grenar, medverkar ett antal ambassadörer. Huvudsyftet är att motverka den tystnadskultur som kan uppstå då personer som kommer i kontakt med matchfixning känner sig ensamma och inte vågar rapportera, med rädsla för negativa påföljder.
– Det är viktigt att samtliga inom idrottsrörelsen har kännedom om regelverket som tydliggör den skyldighet man har att rapportera, sen behöver man ha kunskap om hur och vart man rapporterar. Men viktigast av allt är att man inte skall känna en rädsla för att rapportera. Tillsammans är vi starka, säger Anna Iwarsson.
– För att framgångsrikt bekämpa matchfixning måste vi stå enade. Som spelbolag är det viktigt att vi delar med oss av vår expertis, så att vi tillsammans kan skydda idrotten och dess utövare. Det känns mycket positivt att vi idag tillsammans med idrotten kan presentera ett gemensamt initiativ som vi tror kommer att öka kunskapen och underlätta för aktiva att våga rapportera misstänkt matchfixning, säger Anna Johnson, vd och koncernchef för Svenska Spel.
Materialet består av ett antal filmer som kommer att användas på idrottsgymnasier, vid domarträffar och andra sammankomster. Filmerna kommer även synas på sociala medier.
Sida för kampanjen och länk där aktiva enkelt kan rapportera försök till matchfixning.
Kampanjen har tagits fram gemensamt av de fem deltagande förbunden och RF/SISU.
Citat från deltagande förbund.
– Matchfixning är oförenligt med allt som ishockey står för och något vi jobbar aktivt emot, bland annat genom att utbilda samtliga spelare och ledare i våra förbundsserier. Inom ishockeyn ska det råda en kultur där det är naturligt att säga ifrån mot all form av matchfixning. Därför är vi glada för den här kampanjen, som belyser frågan och visar hur viktigt och enkelt det är att säga ifrån och rapportera. Vi förenar oss med hela idrottsrörelsen i kampen mot matchfixning, säger Christer Plars, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet.
– Publiken ska känna att spelarna gör sitt yttersta för sig själv och för sitt lag utan att behöva misstänka att de döljer andra syften. Därför tar vi problemet med matchfixning på allvar, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.
– Vi ser ett stort värde i att vi kan kraftsamla genom en gemensam kampanj och ett enat budskap i kampen mot matchfixning. Jag tror att kampanjen kommer att få ett stort genomslag och tydligt utöka medvetenheten för alla parter, säger Bengt Helmersson, integrity officer och tävlingsansvarig i Svenska Tennisförbundet.
– Matchfixning hotar själva kärnan i idrottens integritet. Det är avgörande att vi alla, från ledare till aktiva och supportrar, tar ett gemensamt ansvar för att motverka matchfixning. Genom att skapa en kultur där rapportering av misstänkta fall uppmuntras och där kunskap om regelverket är tillgänglig, kan vi stå emot de krafter som försöker utnyttja vår idrott för egna vinster, säger Susanne Jidesten, ordförande Svenska Basketbollförbundet.
– Med en omgivning av press och förväntningar på en själv som spelare och från andra, att alltid prestera sitt yttersta, står vi bakom den gemensamma satsningen på att motverka matchfixning för att bidra till att undanröja hinder som kan påverka spelarens integritet, prestation och fokus, säger Sammi Kaidi, ordförande i Svenska E-sportförbundet.
Fler nyheter för dig
Sidan publicerades: 23 september 2024