FOTO: Bildbyrån

FOTO: BIldbyrån

Fördomar och glädje är en
del av Tess Olofssons vardag

Hon var målvaktstalangen som bytte spår inom elitfotbollen. Idag är Tess Olofsson en av Sveriges bästa och mest meriterande domare. Från 2025 blir hon den första kvinnliga domaren att döma i herrallsvenskan på heltid. Men att vara kvinna i en mansdominerad värld har inte varit – och är än i dag inte enkelt.

Nyhet

Sidan uppdaterades: 4 mars 2025

November 2023 skrev Tess Olofsson historia. Hon blev den första kvinnan att döma en match i herrallsvenskan. Hon minns det med glädje.

– Det var mellan Sirius och Norrköping. Jag fick en applåd innan matchen skulle starta av publiken i Uppsala, det var en mäktig känsla. Jag hade aldrig hört en domare som fått en applåd inför en match tidigare, säger Tess Olofsson.

Den 5 mars arrangerar Riksidrottsförbundet i samverkan med Handelshögskolan seminariet ”Vem leder elitidrotten”, inför Internationella kvinnodagen.

Tess Olofsson är en av dem som medverkar.

Hur kan vi stärka tränarskap och kvinnligt ledarskap, samt öka jämställdheten inom elitidrotten?

– Bjud in till gemensamma träffar i din förening, mycket handlar om hur man rekryterar. Hade min förening inte ställt frågan att gå en utbildning hade jag kanske aldrig börjat döma eller blivit målvaktstränare.

– Bjud in unga tjejer till miljön runt ledar- och styrelseträffar och anmäl dem till utbildningar. Sedan borde föreningarna se vilka tillgångar som finns i lagen. Headhunta en lagkapten som varit otrolig viktig för laget och som vill prova något nytt. Den personen skulle säkert passa utmärkt som ledare för de äldre ungdomslagen, för att sedan ta sig vidare uppåt om de vill göra en karriär inom idrotten.

Tess Olofsson och hennes team på väg in för att döma OS-finalen i Paris

Som ung var Tess Olofsson målvaktstalangen från IFK Klagshamn som började spela fotboll tillsammans med sin tvillingsyster när de var fem år. Hon var med på elitlägret i Halmstad som målvakt när hon var 15 år, fem år senare blev hon uttagen som målvakt i U19-landslaget. Men skador satte stopp för fortsatt spel.

Tess Olofsson från elitlägret i Halmstad som domare. FOTO: Privat

Hon hade dock redan då fått upp ögonen för domarrollen. Som 13-åring fick hon gå en domarutbildning genom IFK Klagshamn. Redan efter ett år dömde hon 13-årigar som spelade elvamanna.

– När jag dömde pojkar kunde jag mötas av ”shit ska en tjej döma?!”. Det var som att börja i underläge och jag kände att jag var tvungen att jobba hårdare.

Ett tillfälle som fastnat hos Tess Olofsson var efter hennes första match som domare. En mamma som satt på en filt bredvid planen kom fram till henne efter matchen.

– Hon sa att jag var modig. Jag blev glad, det stärkte mig och betydde oerhört mycket.

Att vara domare värvades med att jobba som målvaktstränare i olika klubbar och 2011 blev hon färdigutbildad polis. 2015 blev hon uttagen som FIFA-domare och är idag tillsammans med Glenn Nyberg de aktiva domare som gått samtliga domarutbildningar.

2021 blev hon heltidsanställd som domare – och dömde då damallsvenskan och Superettan för herrar.

– Att få jobba med det jag älskar är underbart. Jag hade gärna spelat, men när skadorna satte stopp var det kul att vara kvar inom fotbollen. Idag reser jag massor och har hela världen som arbetsplats.

– Teamkänslan med kollegorna är fantastiskt, att vi går ut på planen och gör det gemensamt. När jag började döma var det ensamt. I vårt team lyfter vi varandra och tillsammans blir vi väldigt bra.

De tidiga upplevelserna när hon dömde pojklag som 14-åring hemma i Klagshamn finns fortfarande kvar. Att hon än i dag som kvinna får jobba lite hårdare än sina manliga kollegor.

– Det kan exempelvis vara när jag och domarteamet kommer till en arena och får frågan ”Är det ni som ska döma idag?”. Sedan frågar de vem som ska vara huvuddomare. Den frågan ställer de inte till ett manligt team.

– Eller när en domarvärd och en funktionär mötte upp oss inför en match för ett tag sedan och sa ”det här ska nog gå bra”. Senast i förra veckan hade jag en kollega som hörde ett par äldre män på läktaren säga ”är det en kärring som dömer?”. Samtidigt är det många kollegor som mottagit hot, det har jag inte gjort ännu. Så domaryrket är utsatt.

Tess Olofsson berättar att fördomarna gör henne ännu mer taggad idag.

– När jag var yngre kunde jag bli nedstämd av det, att de inte trodde att jag skulle vara bra. Men idag gör det mig bara bättre och mer fokuserad. Det är inte lönt att lägga energi på det. I slutändan är det upp till mig att göra ett bra jobb på planen.

Tess Olofsson älskar att hon i dag har möjlighet att jobba heltid som domare.

– Det ekonomiska är jätteviktigt, om jag inte varit anställd hade jag inte haft samma möjlighet att satsa och nå den absoluta toppen. Jag uppskattar också hur Svenska Fotbollförbundet arbetar jämställt och att jag har samma lön som Glenn Nyberg eftersom vi båda befinner oss i ”Elite group”, den högsta nivån bland FIFA-domarna.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 3 mars 2025