Idrottsklivet - ett nytänkande som fått positiv effekt - samtidigt finns utmaningar

Olov Wolf-Watz, från Strategirådet, som gjort undersökningen ”Idrottens etablering i utsatta områden” där fokus är på satsningen Idrottsklivet – ser ett nytänkande som sticker ut i arbetet och som fått positiv effekt. Samtidigt ser han utmaningar för idrottsrörelsen att dra lärdomar av för att enklare komma i gång med nya projekt och arbeten i framtiden.

Nyhet

Sidan uppdaterades: 14 mars 2025

I undersökningen, som är en utvärdering av Idrottsklivets organisering och styrning, har Olov Wolf-Watz intervjuat 48 företrädare från förbund, RF-SISU distrikt och anställa på Riksidrottsförbundet, på olika nivåer som på något sätt arbetar med Idrottsklivet.

Vad överraskade dig mest när du gjorde undersökningen?

– Det som överraskade mig var att arbetssättet inom Idrottsklivet skiljde sig från tidigare satsningar som jag har följt genom åren. Riksidrottsförbundet har här inte arbetat på det traditionella sättet, särskilt när det gäller hur medel har fördelats. Vanligtvis har alla förbund kunnat få stöd, men i det här fallet har stödet istället gått till de förbund som visat engagemang och haft kapacitet att genomföra insatserna.

– Det är en annorlunda modell, men den verkar ha fungerat bra. Det är ett enkelt och nytt sätt att arbeta, där RF gör en bedömning av vilka förbund som bör få stöd i olika satsningar – något man skulle kunna använda även framöver.

Utredningen handlar inte om att utvärdera om idrottsrörelsen har nått sina mål, det är för tidigt.

– Istället har jag tittat på om satsningen är uppbyggd utifrån den kunskap och ambition som finns. Där tycker jag att RF har lyckats – de har fått igång utvecklingsarbeten i de områden som valts ut. En central aspekt är att mycket måste fungera lokalt, där samverkan mellan förbund, distrikt och andra civilsamhällesaktörer spelar en viktig roll.

– Idrottsrörelsen behövde snabbt hitta sin roll i detta, och det lyckades man med relativt fort. Men en utmaning som kvarstår är att bli bättre på att dokumentera och ta tillvara den kunskap som skapas. Eftersom Idrottsklivet är en pilot är det avgörande att samla in erfarenheter, så att de kan användas för framtida satsningar. Idrottsrörelsen är bra på att få saker i rullning – men är sämre på att systematiskt testa, dokumentera och lära.

Vilken röd tråd och eventuella motsättningar ser du i de samtal du haft?

– Det som genomsyrar samtalen är det starka engagemanget och viljan att göra Idrottsklivet till en lyckad satsning. Att specialidrottsförbund (SF) och distrikt har fått samarbeta har varit en positiv faktor – det har bidragit till att bygga starkare lokala samarbeten.

– Samtidigt är det en svår balansgång för Riksidrottsförbundet, som både ska tillgodose sina medlemmars behov och leva upp till regeringens förväntningar, eftersom staten överlåter förvaltningen av medlen till idrotten. Kraven är höga, men jag tycker att Riksidrottsförbundet genom Idrottsklivet har levererat på de förväntningar som finns på kort sikt. De lärdomar som dras nu kan komma att bli viktiga för Idrottsklivet och för framtida satsningar.

Yafet Lemessa är verksamhetsutvecklare på Riksidrottsförbundet och jobbar med Idrottsklivet. Han ser Olov Wolf-Watz undersökning som en viktig och värdefull reflektion över arbetssättet och de framsteg som gjort hittills.

– Hans undersökning ger oss inte bara en bekräftelse på de positiva effekterna, utan också på områden där vi har potential att utvecklas vidare, särskilt när det gäller dokumentation och kunskapshantering. Vi på Riksidrottsförbundet är stolta över det engagemang som har funnits lokalt. Vi ser också att vi har kan göra mer för att säkerställa att lärdomarna från Idrottsklivet bevaras och används för framtida satsningar.

– Därför är de pågående forskningsprojekten, som bland annat undersöker det lokala arbetet på ett närmare plan avgörande. Dessa studier kommer att ge mer verktyg och kunskap som vi behöver för att fortsätta utveckla och fördjupa arbetet, både inom Idrottsklivet och i andra satsningar framöver.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 14 mars 2025