Nytt liv i gammal skollokal – samhället vinnare

En gammal gymnastikhall har byggts om till en livfull mötesplats för fler idrotter. Kampsport, klättring, armbrytning och gymnastik kan numera träna i hallen och samsas på en optimerad yta. Ett nytänkande projekt som möjliggjorts genom samarbete mellan Sorsele kommun, Riksidrottsförbundet och Sorsele Ungdoms- och idrottsförening i en satsning inför Fritidskortet.

Nyhet

Sidan uppdaterades: 15 maj 2025

Under 2024 fick Riksidrottsförbundet ett utökat stöd till anläggningar och idrottsmiljöer inför det kommande Fritidskortet. Ett prioriterat område var nytänkande för att möta nya målgrupper. Nu är det första projektet färdigbyggt, där Sorsele kommun, Riksidrottsförbundet, Arvsfonden och Sorsele Ungdoms- och idrottsförening varit aktiva i planeringsprocessen.

Nya idrotter har fått utrymme i stället för att byggnaden skulle rivas eller stå tom. För föreningen i Sorsele har projektet resulterat i helt nya förutsättningar som gör att nya idrotter och målgrupper får möjlighet att utöva sin idrott.

– Jag kände wow! Det var fantastiska möjligheter att omvandla gymnastiksalen till en multihall. Jättebra samarbete med politiken för att bygga för framtiden. Oerhört fint att vi kunde fullfölja alla våra intentioner. Vi har kan nu ta emot fler aktiva och har en yta som i stället för att rivas har optimerats för flera idrotter. Gymnastik, kampsport, klättring och armbrytning kan nu genomföras här, säger Leopold Sjöström från styrelsen i Sorsele Ungdoms- och idrottsförening.

Kampsportsträning i ombyggd gymnastikhall i Sorsele

Kampsportsträning i ombyggd gymnastikhall i Sorsele

Utöver rena idrottsytor har också sociala ytor kunnat skapas där en foajé med uppehållsplats och café ger möjligheter för umgänge. Platsen har blivit en symbol för gemenskap och framtidsanda i bygden, en plats för alla Sorselebor.

– Projektet har blivit hela kommunens angelägenhet och kommer vara en central mötesplats under många år framöver. En plats där barn, ungdomar, föräldrar och mor- och farföräldrar kan samlas, idrotta och umgås. Jag ser fram emot att se föreningslivet växa och utvecklas här. Att vi också får vara ett gott exempel som hjälper andra kommuner känns extra kul, säger kultur- och fritidschef och föreningssamordnare Henrik Sjöström i Sorsele kommun.

Tidigare i år släppte Centrum för idrottsforskning, CIF, en studie som visar att en av sex gymnastiksalar inte är tillgängliga för idrotten. En orsak var att de inte var anpassade för idrottsrörelsens behov. Det genomförda projektet visar att det går att optimera redan tillgängliga lokaler.

Riksidrottsförbundets satsning kring ”nytänkande projekt” blev en succé med många spännande projektförslag under 2024. De projekt som bedömdes ha störst effekt och prov på nytänkande inslag beviljades stöd. Efter beslut har RF-SISU distrikt haft dialog med de projektägare som har haft behov av detta.

– Projektet visar hur innovation kan skapas genom samverkan. När RF-SISU distrikt tillsammans med förening och kommun kan samverka så uppstår nya möjligheter. Det här är ett projekt som kommer inspirera andra föreningar och kommuner säger Christine Rosencrantz, ordförande i RF-SISU Västerbotten.

Klättring på den nya klätterväggen i en ombyggd gymnstikhall i Sorsele

Klättring på den nya klätterväggen i en ombyggd gymnstikhall i Sorsele

Samtidigt ser vi att fler projekt kan startas igång. Riksidrottsförbundet tog emot ansökningar på 175 miljoner inom nytänkande projekt och hade enbart möjlighet att bevilja stöd för 45 miljoner. Endast 11 av 45 ansökningar kunde beviljas.

– Vi ser att konceptet har varit lyckat. Därför känns det frustrerande att vi inte har möjlighet att starta igång fler projekt i samma modell, där Riksidrottsförbundet håller ihop på ett övergripande plan men där RF-SISU distrikt finns nära i innovativ samverkan med idrottsförening och kommun, säger Anna Iwarsson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Fakta om projektet

  • Ombyggnation gymnastikhall
  • Multiarena för fyra sporter
  • 7,4 miljoner ombyggnadskostnad
  • 1,1 miljon till utrustning
  • Uppehållsyta och servering

Fakta om Fritidskortet

Fritidskortet är ett initiativ från regeringen med syfte att ge fler barn tillgång till en meningsfull fritid. Det är för alla barn mellan 8-16 och grundbeloppet är 500 kronor per barn och år att använda till att betala vissa avgifter för fritidsverksamhet. Under 2024 fattade regeringen beslut om att tilldela Riksidrottsförbundet medel för att förbereda införandet av Fritidskortet. Totalt handlade det om 250 miljoner som skulle användas till fyra olika områden: stärka verksamheten i socioekonomiskt svaga områden, rekrytera och utbilda ledare, tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning samt idrottsanläggningar och idrottsmiljöer.

Exempel på utfall av extra medel:

  • 432 anläggningsprojekt i 174 kommuner beviljades ekonomiskt stöd.
  • 35 000 utbildade ledare i över 5000 föreningar
  • 453 föreningar har fått stöd föra att stärka arbetet i socioekonomiskt svaga områden
  • 4 000 skolpaket för att inspirera till rörelseglädje.

Information om Fritidskortet

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 15 maj 2025