
Tobias Karlsson med regnbågsbindeln i svenska landslaget under en match 2016. FOTO: Bildbyrån
Tobias Karlssons beslut att bära regnbågsbindeln bidrog till förflyttning
För tio år sedan satte Tobias Karlsson på sig regnbågsbindeln som lagkapten för landslaget i handboll. När han blickar tillbaka kunde han inte föreställa sig den uppmärksamhet det skulle få – mest positivt – men också ett motstånd mot regnbågsbindeln som symbol.
Nyhet
Sidan uppdaterades: 5 juni 2025
När Tobias Karlsson 2015 fick frågan om han kunde bära regnbågsbindeln som lagkapten i landslaget var det självklart att svara ja.
– Jag insåg vilken plattform och möjlighet jag hade i rollen som lagkapten att nå ut med ett budskap.
Svenska Handbollförbundet var positiva och stöttande till Tobias beslut att använda regnbågsbindeln under EM i Polen 2016.
– Aftonbladet gjorde en artikel med mig om regnbågsbindeln inför mästerskapet och då blev det mycket större. Den blev fel översatt i polsk media, där deras tolkning tyvärr var att det svenska laget kom för att ta ställning mot Polen i dessa frågor, säger Tobias Karlsson.
Bara några timmar innan första avkast, lämnade europeiska handbollförbundet beskedet att lagen endast fick spela med enfärgade bindlar. Det gjorde det omöjligt för Tobias Karlsson att spela i regnbågsbindeln under mästerskapet.
– Då blev det större för mig och solklart att vi måste belysa detta på något annat sätt. Börje Salmings företag valde efter det att ta fram en regnbågsfärgad sko till mig, eftersom det inte fanns några regler hur skor skulle se ut vid internationella mästerskap.

– Efter det fick frågan ytterligare spinn. I dag ser vi arenor, företag, loggor och klubbmärken som har regnbågsfärgerna. Det har hänt otroligt mycket sedan dess om man blickar tillbaka, säger Tobias Karlsson.
Vad tror du regnbågsbindeln har betytt för idrotten?
– Jag hoppas att idrottens användning av bindeln betytt mycket för många människor och att det har skapat förflyttning. Idrotten har en enorm status och en möjlighet att påverka många människor genom att lyfta frågorna som i grund och botten handlar om allas lika värde.
– I början var det mer förknippat med HBTQ. I dag har regnbågsbindeln blivit en symbol för inkludering generellt och tolerans för alla typer av människor, säger Tobias.

Reaktioner från lagkamrater och motståndare var oftast positiva, men Tobias Karlsson blev också konfronterad av dem som inte gillade regnbågsbindeln.
– När vi spelade med landslaget var det bara positiva reaktioner. Men jag vet att det kom in mycket synpunkter att handbollen inte skulle ge sig ut i politiska diskussioner.
– För mig är det inte politik, det är en självklar syn på människor och signaler om grundvärderingar som tillhör idrotten.
Genom sin roll som lagkapten i landslaget har han gjort skillnad med sitt ställningstagande.
– För mig blir det starkast när jag får ett tack från ett syskon som berättar om sin syster som mått dåligt på grund av sin sexuella läggning, eller en förälder som berättade att deras barn inte mådde bra och att jag som idrottare fått vara med och bidra till att de idag mår bättre. Att flytta tillvaron för en människa känns bra.
– När jag satte på mig bindeln första gången hade jag ingen aning om att detta var en stor fråga för så många människor och vilken betydelse de hade för dem. Som elitidrottare hade jag chansen att vara med och påverka, det har varit en förmån.
Fler nyheter för dig
Sidan publicerades: 19 maj 2025