
Förbundskapten i friidrott Kajsa Bergqvist
Allt fler kvinnor är ledare och tränare inom elitidrott
Under år 2024 var 35 procent av landslagsledare kvinnor i jämförelse med 29 procent 2017. Störst utveckling har skett vad gäller huvudtränare för damlandslag som ökat till 50 procent från 28 procent år 2017.
Pressmeddelande
Sidan publicerades: 5 mars 2025
– Det här är ett resultat av tydliga jämställdhetsmål, ökad kunskap och fokus på jämställdhet som en utvecklingsfråga inom idrottsrörelsen. Ett allt mer jämställt ledarskap gör elitidrotten bättre, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Även kvinnor som ledare för landslag oavsett kön har ökat från 29 procent kvinnor år 2017 till 35 procent år 2024. Det är fortfarande ett stort underskott av kvinnliga ledare bland herrlandslagen, 22 procent kvinnor. Här har utvecklingen stått still sedan 2017.
Idrottsrörelsen beslutade om nuvarande jämställdhetsmål 2017. Under dessa år har en rad åtgärder genomförts för att öka jämställdheten inom idrottsrörelsen, exempelvis:
- Stadgekrav på jämställd representation i SF-styrelser, valberedningar och distriktsstyrelser.
- Rekommendation om samträning i riktlinjer för barn och ungdomsidrott för att utmana rådande normer och strukturer bland barn och unga.
- Ökat fokus på jämställdhet i utbildningar, ekonomiska stöd och rekrytering till ledaruppdrag och andra roller för att arbeta mer systematiskt.
– När det gäller ledarskap inom elitidrotten har exempelvis Riksidrottsförbundet initierat ett nätverk för kvinnor i landslagsledning som i år varit aktivt i 25 år. Det har syftat till att stärka kvinnor i landslagsledning som ofta varit ensamma i sin roll som kvinnlig ledare/tränare inom många idrotter, säger Liselotte Ohlson, chef elitidrott Riksidrottsförbundet.
Ett av målen är att kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ är representerade med minst 40 procent. Ytterligare jämförande statistik gällande könsfördelning på ledande poster i idrottsrörelsen:
- År 2017 var 40 av 71 förbundsstyrelser jämställda. Idag består 72 specialidrottsförbundsstyrelser av 51 procent män och 49 procent kvinnor.
- 60 procent av förbunden har valt en man till ordförande i styrelsen. Men också här blir kvinnorna fler. År 2023 hade 29 av 72 förbund en kvinnlig ordförande. Det är åtta fler än 2017.
- Generalsekreteraren är ett specialidrottsförbunds högsta tjänsteman. År 2023 hade 42 män och 30 kvinnor den posten. Det är nio kvinnor fler än 2017.
– Vi ser att vi de senaste åren verkligen tagit steg framåt. Nu är det viktigt att vi fortsätter vara offensiva. Alla vi i ledande positioner behöver ta ansvar för att skapa förutsättningar för att ta tillvara all den kompetens som finns inom idrottsrörelsen, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Med anledning av internationella kvinnodagen den 8 mars arrangerar Riksidrottsförbundet tillsammans med Handelshögskolan idag den 5 mars det digitala seminariet "Vem leder elitidrotten"?
Jämställdhet förbund – Idrottsstatistik
Riksidrottsförbundets arbete med trygg och inkluderande idrott
För mer information kontakta
Anna Iwarsson
Ordförande Riksidrottsförbundet
076-344 50 60
Fredrik Carlson
Verksamhetsutvecklare Riksidrottsförbundet
08-699 60 57
Liselotte Ohlson
Chef Elitidrott Riksidrottsförbundet
070-863 09 34