Unga vill engagera sig ideellt

Unga vill engagera sig ideellt

Stor potential för ökat ideellt engagemang bland unga

Sex av tio unga i idrottsföreningar har engagerat sig ideellt under det senaste året. Vanligast är att unga engagerar sig som tränare eller ledare, följt av funktionärsroller vid tävlingar. Trots detta finns det många fler unga som är intresserade av att engagera sig, men som ännu inte fått frågan.

Pressmeddelande

Sidan publicerades: 8 april 2025

En ny rapport från Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet visar att unga som har blivit tillfrågade om att engagera sig i sin idrottsförening är betydligt mer benägna att göra det. Av de som inte har fått frågan svarar en av fyra att de är intresserade av att hjälpa till. Detta visar på en stor potential för idrottsrörelsen att få fler ideella krafter genom att bli bättre på att ställa frågan om att engagera sig. 

– Det är fantastiskt att så många unga vilja engagera sig ideellt. Vår idrottsrörelse är byggd på det ideella engagemanget och det är ryggraden i allt vi gör. Genom att vara öppna och lyhörda för ungas intressen och behov kan vi fortsätta vara en relevant och inspirerande folkrörelse för både nuvarande och kommande generationer, säger Malin Träff, talesperson barn- och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet. 

De främsta anledningarna till att unga engagerar sig ideellt är att det är roligt och att de får lära sig nya saker och utvecklas som person. Rapporten visar att fler unga är intresserade av att vara domare och sitta i styrelsen, än som gör det idag. Den belyser också att unga visar intresse för nya sätt att engagera sig, exempelvis genom att bidra till arbetet med sociala medier eller annan kommunikation inom föreningen.  

– Det finns en stor potential i att fånga upp fler intresserade och att erbjuda nya former för engagemang som passar ungas intressen och livssituation bättre. Jag tror också vi kan bli bättre på att ställa frågan oftare, till fler och på nya sätt, säger Malin Träff. 

Om rapporten 

Unga och Idrott är en återkommande rapport som kartlägger attityder och beteendemönster bland svenska ungdomar i åldern 15-24 år. Rapporten, framtagen i samarbete mellan Ungdomsbarometern och Riksidrottsförbundet, ger en djupgående inblick i ungas tränings- och motionsvanor, deras drivkrafter och hinder, samt deras engagemang i idrottsföreningar. Syftet är att förstå och följa utvecklingen kring ungas rörelse och aktiviteter över tid, och att bidra med insikter som kan stärka och utveckla idrottsrörelsen i Sverige. 

Läs hela rapporten här: Pdf, 9 MB. 

Fler nyheter för dig