Idrottsrörelsens digitala roller, en insats för att höja datakvaliteten
Sidan uppdaterades: 2 december 2024
Projektet Idrottsrörelsens digitala roller handlar om att höja datakvaliteten inom svensk idrottsrörelse. Ett steg är att införa en ny rollhantering och att fasa ut begreppet Aktiv i idrott mot slutet av 2024. På denna sida samlar vi all information om arbetet.
Hög datakvalitet är av högsta betydelse för idrottsrörelsen. Den är central för att kunna beskriva och följa utvecklingen av svensk idrott, göra korrekta analyser och ta väl grundade beslut samt föra ett relevant påverkansarbete. Hög datakvalitet är även viktig för att kunna driva innovation och utnyttja digitaliseringens kraft för att göra idrotten starkare.
Ny rollhantering ersätter Aktiv i idrott
Vid RF-stämman 2021 fick Riksidrottsförbundet i uppdrag att se över begreppet Aktiv i idrott. En utredning visade att begreppet lider av låg datakvalitet, främst på grund av en otydlig definition, svaga incitament för administrationen på föreningsnivå och en otydlig ansvarsfördelning för hanteringen av information från externa föreningsadministrativa system. Enligt utredningens rekommendation beslutade Riksidrottsförbundet därför under hösten 2022 att begreppet Aktiv i idrott skulle fasas ut och att standardiserade rollkategorierna utövare, aktivitetsledare, organisationsledare, funktionär och övriga skulle införas för att kunna beskriva och följa idrottsrörelsen. För två av dessa - utövare och aktivitetsledare - togs idrottsövergripande definitioner fram:
- Utövare: En person, som uppfyller idrottsföreningens kriterier för medlemskap och som utövar SF-idrott i form av träning, tävling, lek eller uppvisning som sker i föreningens regi. För att räknas som utövare ska personen minst en gång ha utövat SF-idrott de senaste 12 månaderna.
- Aktivitetsledare: En person som uppfyller idrottsföreningens kriterier för medlemskap och som leder utövarna i träning, tävling, lek eller uppvisning i SF-idrott som sker i föreningens regi. För att räknas som en aktivitetsledare ska personen minst en gång ha lett SF-idrott de senaste 12 månaderna.
Plan för införandet av den standardiserade rollstrukturen
- Våren 2024: Respektive specialidrottsförbund bestämde vilka roller som för sin idrott skulle kopplas till respektive rollkategori.
- 13 juni 2024: Roller som hade skapats av föreningar togs bort och föreningarna hänvisas istället till de idrottsspecifika roller som förbundet har specificerat eller till Riksidrottsförbundets idrottsövergripande roller. Mer information om vad som påverkas hittar du på IdrottOnlines supportsida.
- Den 27 november 2024 tas Aktiv i idrott bort
- System som har en integration med Riksidrottsförbundets centrala databas behöver anpassa sig till den nya rollstrukturen vid inläsning av medlemmar.
- System som hämtar medlemmar från Riksidrottsförbundets centrala databas baserar hämtningen på roller i medlemsregistret för en specifik idrott istället för Aktiv i idrott.
- Roller i alla medlemsregister behöver uppdateras.
Ytterligare information skickas till berörda parter.
Frågor och svar
Här hittar du svar på några av de frågor som kan uppstå.
Aktiv i idrott fasas ut 27 november
Ny rollhantering från den 13 juni 2024
Sidan publicerades: 15 februari 2023
Kort om projektet Idrottsrörelsens digitala roller
Projektet initierades i januari 2023 med målet att det från mitten av 2025 ska finnas möjlighet att följa upp och beskriva svensk idrottsrörelse med andra begrepp än Aktiv i idrott.
Projektgruppen driver arbetet med att ta fram och definiera de standardiserade begreppen och att införa tekniskt stöd för att kunna hantera informationen och verka för ökad datakvalitet.
Projektorganisation:
- Projektägare: Maria Ekengren, Verksamhetsområdeschef Verksamhetsstöd
- Projektledare: Michelle Oskarsson, Digital Utveckling
Om du som representant för ett specialidrottsförbund har frågor om projektet, kontakta michelle.oskarsson@rfsisu.se.