Standardisering för bättre datakvalitet

Sidan uppdaterades: 25 november 2024

Riksidrottsförbundet inför standardiserade parametrar för att höja datakvaliteten inom svensk idrottsrörelse. Här berättar vi om varför det är viktigt med hög datakvalitet och vilka insatser som pågår.

Hög datakvalitet är av högsta betydelse för idrottsrörelsen. Den är central för att kunna beskriva och följa utvecklingen av svensk idrott, göra korrekta analyser och ta väl grundade beslut, men även för att kunna föra ett relevant påverkansarbete.

Hög datakvalitet är också viktig för att kunna driva innovation och nyttja digitaliseringens kraft för att göra idrotten starkare.

För att nå högre datakvalitet och bättre uppföljningsmöjligheter så inför vi standardiserade begrepp i våra system. På den här sidan kan du läsa mer om pågående insatser.

Ta emot och dela data (API:er)

Ett stort arbete pågår för att ta fram API:er inom ramen för organisation, person, aktivitet och utbildning för att kunna ta emot och dela data. All information om tillgängliga och kommande API:er har vi samlat på sidan Riksidrottsförbundets API:er.

Ny rollhantering

Ny rollhantering ersätter Aktiv i idrott

Vid RF-stämman 2021 fick Riksidrottsförbundet (RF) i uppdrag att se över begreppet Aktiv i idrott. En utredning visade att begreppet led av låg datakvalitet på grund av en otydlig definition, svaga incitament för administrationen på föreningsnivå och en otydlig ansvarsfördelning för hanteringen av information från externa föreningsadministrativa.

Enligt utredningens rekommendation beslutade RF under hösten 2022 att begreppet Aktiv i idrott skulle fasas ut och att standardiserade rollkategorierna utövare, aktivitetsledare, organisationsledare, funktionär och övriga skulle införas för att kunna beskriva och följa idrottsrörelsen. För två av dessa - utövare och aktivitetsledare - har idrottsövergripande definitioner tagits fram.

Under våren/sommaren 2024 infördes den nya standardiserade rollstrukturen med de fem rollkategorierna i IdrottOnline. Respektive specialidrottsförbund bestämde för sin idrott vilka roller som skulle kopplas till respektive rollkategori. Roller som hade skapats av föreningar togs bort och föreningarna hänvisades istället till de idrottsspecifika roller som förbundet har specificerat eller till Riksidrottsförbundets idrottsövergripande roller.

Den 27 november 2024 tas markeringen Aktiv i idrott bort från personer i den centrala databasen vilket också innebär att system som har en integration med Riksidrottsförbundets centrala databaser behöver anpassa sig till den nya rollstrukturen vid inläsning av medlemmar. System som hämtar medlemmar från Riksidrottsförbundets centrala databas baserar hämtningen på roller i medlemsregistret för en specifik idrott istället för Aktiv i idrott. Roller i alla medlemsregister behöver uppdateras.

Mer information om detta arbete hittar du på sidan Idrottrörelsens digitala roller.

Verksamhetsform, målgrupp och kategori (utbildning)

Standardisering av verksamhetsform, målgrupp och kategori inom specialidrottsförbundens utbildningsverksamhet

För att ge specialidrottsförbunden stöd i att definiera sin utbildningsverksamhet och att effektivt kunna följa upp den och arbeta mer datadrivet standardiserar Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna de obligatoriska parametrar som ska skickas in av specialidrottsförbund vid rapportering av utbildningsverksamhet för Organisationsstöd SF.

Standardiserade parametrar är en förutsättning för att Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna ska kunna genomföra högkvalitativ uppföljning och ha möjlighet att analysera folkbildnings- och utbildningsverksamheten inom idrottsrörelsen.

De parametrar som ska standardiseras är verksamhetsform, målgrupp och kategori. Dessa ska vara desamma för specialidrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. Specialidrottsförbund för de idrottsspecifika utbildningarna och SISU Idrottsutbildarna för den folkbildningsverksamheten som RF-SISU distrikten är anordnare av.

Till grund för de standardiserade parametrarna

  • SISU Idrottsutbildarnas nuvarande verksamhetsformer, målgrupper och kategorier
  • Specialidrottsförbundens mest använda värden för dessa parametrar
  • För målgrupp: de nya rollkategorierna som har införts under 2024 (se ny rollhantering högre upp på sidan)

Vad behöver vi på specialidrottsförbund göra?

De standardiserade parametrarna behöver användas av er som

  • rapporterar utbildningsverksamhet för Organisationsstöd SF. Ni behöver använda de standardiserade parametrarna för att RF och SISU Idrottsutbildarna ska kunna hantera informationen (via API:er).
  • vill hämta information (via API:er) om vilka utbildningar från IdrottOnline – Utbildning en person har gått för att bedöma hens förkunskaper.

Observera att om ni har utbildningar som inte använder de standardiserade verksamhetsformerna, målgrupperna eller kategorierna så kommer dessa inte kunna skickas in till Riksidrottsförbundets centrala databas och då inte heller räknas in i underlag för ekonomiska stöd.

Ta hjälp av ett migreringsverktyg

Från januari 2025 kommer ni kunna använda ett verktyg i IdrottOnline – Utbildning som migrerar utbildningar. Verktyget hanterar

  • utbildningar med status Slutrapporterad
  • personer med personnummer

Mer information om detta kommer innan årsskiftet.

Vilka standardiserade värden gäller för parametrarna verksamhetsform, målgrupp och kategori?

En förteckning över standardiserade värden för parametrarna hittar du i dokumentet Standardiserade värden för parametrarna verksamhetsform, målgrupp och kategori (pdf). Pdf, 169 kB.

Vid frågor

Vid frågor om denna förändring, kontakta Anna Wåhlstedt (förnamn.efternamn@rfsisu.se).

Sidan publicerades: 13 november 2024