
Anläggningsutveckling
Sidan uppdaterades: 27 februari 2025
Flertalet av landets idrottsföreningar uttrycker ett behov av mer tid och utrymme där de idrottar. Det finns även föreningar som idrottar på platser som inte är anpassade för den verksamhet som bedrivs. Genom att utveckla anläggningar på olika sätt kan föreningarnas situation förändras till det bättre.
Vägen fram till en ny idrottsanläggning eller utveckling av en befintlig kan se olika ut men utgår alltid från ett identifierat behov och önskemål. För att utvecklingen av en ny eller befintlig idrottsanläggning ska ske på ett, för idrotten, tillfredställande sätt behöver idrotten vara tydlig gällande behov och önskemål.
Diskutera behovet av anläggningsutveckling
För att stötta föreningar som upplever att det finns ett utvecklingsbehov på anläggningen där verksamheten bedrivs har Riksidrottsförbundet tagit fram två material.
Det ena är en dialogduk som hjälper föreningen att samla in tankar och idéer från medlemmarna. Med hjälp av dialogduken får deltagarna möjlighet att diskutera vad de upplever fungerar bra respektive mindre bra på anläggningen samt önskemål om förändring. Materialet kan användas i sammanhang där många medlemmar samlas samtidigt.
Det andra materialet är en lärgruppsplan som riktar sig till föreningens styrelse eller av styrelsen utsedd arbetsgrupp. Deltagarna får möjlighet att gå djupare i arbetet med att identifiera vilka utvecklingsbehov som finns på anläggningen. När arbetet är klart har föreningen en tydlig bild av nuläget, önskat läge och en framtagen handlingsplan som beskriver nästa steg.
Att möta kommunen
Landets kommuner är idrottsrörelsens viktigaste samverkansparter när det kommer till anläggningar och idrottsmiljöer. Idrottsföreningar är också viktiga för kommunen genom att bidra till en meningsfull fritid för närområdet och ökad folkhälsa.
När relationen mellan idrotten och kommunen fungerar bra finns en förståelse mellan idrottsförening och kommun vad gäller förutsättningar, behov och önskemål där idrotten bedrivs. Likaså vilka prioriteringar och beslut som fattas för att möta olika föreningars efterfrågan. Genom transparens och tydlighet skapas också förståelse.
För att främja en god dialog mellan förening och kommun har Riksidrottsförbundet tagit fram stödmaterialet Att möta kommunen – för att diskutera föreningens anläggningssituation.
Materialet beskriver övergripande vad som kan vara bra att tänka på i samtalet med kommunen samt konkreta frågor för föreningen att ta ställning till inför ett möte.
Sidan publicerades: 27 februari 2025
Riksidrottsförbundets stöd till anläggningar och idrottsmiljöer.