Nyckeltal och geografiska analyser
Sidan uppdaterades: 24 mars 2025
Att förstå tillgång och efterfrågan av idrottsytor är inte helt lätt. Hur ser behovet ut idag och imorgon? Men med hjälp av nyckeltal och analyser kan vi närma oss frågan. Det finns många nyttiga nyckeltal för till exempel befolkning, bostadsbyggande och hur många barn och ungdomar som idrottar i förening. Men det finns mer att göra inom området för att kunna skapa bättre beslutsunderlag när nya idrottsytor ska planeras.
För att uppmärksamma frågan har Riksidrottsförbundet (RF) i ett första steg tagit fram två underlag som kan vara till hjälp för att inleda sitt arbete kring nyckeltal och geografiska analyser. Båda finns att ladda hem nedan.
Nyckeltal
RF har samlat information inom ett antal områden som kopplar an till behovet av idrottsanläggningar. Bland annat visar vi utvecklingen av befolkning och antal bostäder på kommunnivå, både mellan olika stadsdelar inom kommunen och i jämförelser med andra kommuner.
Därtill har även nyckeltal för några anläggningstyper samlats. Bilderna visar antal anläggningar samt en jämförelse med andra kommuner för antal anläggningar per 10 000 invånare.

Exempel på nyckeltal – kommunens befolkningsutveckling samt SKR:s anläggningsenkät
Geografiska analyser
RF har även tagit fram en rapport för att inspirera till geografiska analyser på kommunal nivå. Genom att placera (exempelvis) kommunens idrottsplatser på en karta kan en snabb analys göras av placeringen av idrottsanläggningar. Att sedan jämföra placeringen med skolor, befolkning eller kollektivtrafik ger ytterligare information som underlättar diskussionen om nuvarande och framtida behov/önskemål.

Avstånd till en fullstor idrottshall i olika delar av Göteborg Stad

Exempel på analys av idrottshallar – Platser där fullstor idrottshall idag saknas
Sämre tillgång till idrottsanläggningar i nybyggda områden
Riksidrottsförbundet har tillsammans med analysföretaget Spacescape tagit fram en rapport som jämför tillgången till idrott olika typer av bostadsområden. I bostadsområden som är byggda mellan 2001 och 2020 är tillgången till fotbollsplaner, idrottshallar och gymnastiksalar sämre än i äldre områden. Det innebär att boende i nyare bostadsområden har längre väg att ta sig till närmaste idrottsanläggning. I studien beskrivs hur tillgången varierar mellan områden byggda under olika tidsperioder. Tre anläggningstyper har studerats, bollplaner, gymnastiksalar och idrottshallar.

Staplar som visar att snittavståndet till närmsta bollplan har ökat från 610 meter till 750 meter om man jämför byggår 2001-2020 med tidigare byggår.

Staplar som visar att antal invånare i snitt per bollplan har ökat från 4100 till 5400 om man jämför byggår 2001-2020 med tidigare byggår.
Sidan publicerades: 17 januari 2023