Gruppbild på idrottare i Min andra idrott

Idrottarna i Min andra idrott

Sidan uppdaterades: 22 augusti 2023

Alla har sin egen idrottsresa, oavsett varför vi går till träningen. Här berättar några av Sveriges – och världens – mest framgångsrika idrottare sina historier och delar med sig av tankar om drivkrafter, långsiktighet och allsidighet.

Michel Tornéus

Längdhopp, taekwondo, fotboll

”När jag började med taekwondo var det något jag gjorde med vännerna. Det var ett sätt för oss att umgås och lära oss saker tillsammans. Att bonda på ett annat sätt. Jag har alltid varit fokuserad och målinriktad och det är saker jag lärt mig i taekwondon. Den lärde mig också om disciplin och att våga tro på mig själv. Jag bestämde mig inte för att jag skulle satsa på längdhopp förrän jag var 18 år. Innan dess gjorde jag allt möjligt. Till alla kids därute, tro på er själva, gör ert absolut bästa och känn ingen stress. Hoppa runt och gör det som är kul.”

Hanna Öberg

Skidskytte, orientering, skidor

”Jag har alltid trivts väldigt bra inom idrotten och haft de flesta kompisarna där. Skidskyttet fanns med tidigt men orienteringen gav mycket. Där gäller det att vara fokuserad hela tiden, samtidigt som du håller hög fart och planerar framåt. Jag tror att det är jättebra att hålla på med olika saker, om man har möjlighet, när kroppen utvecklas. I skidklubben var det mycket lek och vi hade väldigt kul på träningarna. Därför höll många av oss på högt upp i åldrarna. Jag kände själv aldrig någon press och bestämde själv att försöka se hur bra jag kunde bli.”

Isabelle Gulldén

Handboll, brottning, fotboll, tennis, friidrott

”Jag kommer från en riktig brottarfamilj och har hängt i hallen från innan jag kunde gå. Jag tävlade inte särskilt mycket men var alltid med och tränade. Brottningen har nog lagt grunden till mycket. Du tränar smidighet, koordination och får verkligen lära dig jobba med kroppen. Handbollen var alltid roligast men jag testade även tennis och friidrott. På somrarna spelade jag fotboll istället för att köra fys. För mig handlar det om att ha kul och inte lägga för mycket press på sig själv. Jag tror att det är därför jag orkat hålla på så länge.”

Charlotte Kalla

Längdskidor, basket

Se video: Charlotte Kalla om sin andra idrott

"Jag och mina systrar idrottade mycket under uppväxten i Tärendö. Själv älskade jag basket och drömde om att spela för Luleå. Vi brukade åka 20 mil enkel väg för att kolla på match. Jag har haft många fördelar av att inte ha specialiserat mig tidigt, och fick öva koordination, spänst och snabbhet i baskethallen. Där fick jag också vänner för livet och lärde mig om allt från samarbete till kommunikation. Mitt bästa tips till unga idrottare är att ha tålamod och våga lyssna på magkänslan. Det finns fler svar där än du kan ana."

Victor Hedman

Ishockey, fotboll, golf

Se video: Victor Hedman om sin andra idrott

"Vi var ett tajt kompisgäng som idrottade och hade kul tillsammans när vi växte upp. Jag drömde om att bli fotbollsmålvakt, men fick spela på topp. Det var också kul, men när vi träffas på somrarna drar jag fortfarande på mig handskarna! Det blev mer hockey när jag blev äldre, jag tyckte nog att det var roligare. Men den koordination och spelförståelse fotbollen gav mig har jag stor nytta av i rinken. Det viktigaste när man är ung är att ha kul och verkligen njuta. Annars blir det inte roligt på någon träning, och då slutar man nog rätt snart."

André Myhrer

Slalom, ishockey, fotboll, friidrott

Se video: André Myhrer om sin andra idrott

"Jag testade många idrotter när jag var ung. Det blev mest ishockey, fotboll och slalom men även lite längdskidor och friidrott. Första gången jag testade alpint var nog med föräldrarna i fjällen. Jag tror att det var bra röra på sig så många olika sätt och verkligen träna hela kroppen. Om man bara sysslar med en sport är det lätt att träningen blir enkelspårig. Jag har haft stor nytta av min allsidiga träning och hade dessutom fantastiskt kul! Det har också gjort att jag inte är lika less på slalomåkningen, trots att det har blivit rätt många åk."

Helene Ripa

Kanot, simning, längdskidor, mountainbike

”Jag provade tidigt gymnastik och badminton. Men när jag var 14 år fick jag cancer och tvingades amputera mitt högra ben. Då kom jag i kontakt med simningen, som blev väldigt viktig för mig. Där fick jag vara mig själv. Efter en fin simkarriär började jag med längdskidor och vann både OS- och VM-guld. För några år sen bytte jag till kanot. Jag tycker att det är kul att hålla på med annat vid sidan om tävlandet. Just nu testar jag exempelvis mountainbikeorientering. Det är roligt och jag får verkligen utmana mig själv. Det är viktigt att göra saker som får dig att växa som person, tror jag. Att våga ta steget."

Stina Blackstenius

Fotboll, handboll, friidrott

"Idrotten har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag höll på med både fotboll, handboll och lite friidrott rätt länge. I handbollen fick jag det fysiska spelet och i friidrotten lärde jag mig att utmana mig själv på helt nya sätt. För mig var det alltid svårt att välja vad som var roligast. Det skedde naturligt när jag var ungefär 17 år och valde att lägga mer tid på fotbollen. Men det var viktigt att få göra det valet själv, vid rätt tid. Jag har alltid gillat att tävla, mot andra och med mig själv, för att se om jag kan utvecklas och bli bättre. Jag blir motiverad av en bra miljö, roliga och inspirerande träningar och lagkompisar man ser fram mot att träffa."

Jonas Björkman

Tennis, golf, fotboll, ishockey, volleboll, basket, bordtennis

"Jag var verkligen en allätare under uppväxten. Jag började tidigt med tennis, ishockey och fotboll. Sen testade jag volley-boll, basket och bordtennis. Så småningom körde jag också igång med lite golf. För mig var det väldigt betydelsefullt att kunna hålla på länge med flera idrotter och är övertygad om att det hjälpte mig i tennisen, för jag höll mig nästan skadefri i 18 år. Jag hade en väldigt bra grund att stå på. Under karriären reste jag ofta med golf-klubborna och det var ett fantastiskt sätt att få en paus från tennisen, koppla av och ha roligt. Samtidigt som jag fick öva på min koncentration."

Musse Hasselvall

Kampsport, ridsport

"För mig blev idrott och jujitsun en paus från en jobbig vardag. Jag var hopplöst obegåvad men det var ingen som skällde när det blev fel och jag fick utvecklas i min egen takt. Jag testade många olika kampsporter vilket hjälpte mig utvecklas inom min egen idrott. Ridsporten kom in i mitt liv när jag var nästan 40 år. Jag har testat allt från hoppning och fälttävlan till galopp. På en bra vecka rider jag kanske fyra gånger. Ett helt liv kamp - sport hade förberett mig bra för ridsporten. Jag tog med mig saker som bålstyrka, balans och inte minst förmågan att anpassa sig till en annan varelses rörelser. Det bästa knepet för att hålla igång är att hitta något som är så kul att man inte kan låta bli."

Sidan publicerades: 24 oktober 2022