Filmvisningar

Sidan uppdaterades: 15 maj 2023

Filmerna lämpar sig olika väl till olika åldersgrupper, de första filmerna i listan är riktade mer mot barn medan filmerna en bit ned lämpar sig väl för vuxna.

Precis på Wippen

I ett stall på en gård bakom ett viltstängsel håller Ida 3 år på att snickra ihop en ny box tillsammans med sin pappa. Ida förbereder inför ankomsten av sin alldeles egen ponny, en svart hingst som heter Wippen! Ida älskar att rida och att hitta på bus.

Från 4 år
Tid: 27 minuter

Sport kids

Sex barn, sex sporter, sex länder, sex drömmar. En nordisk dokumentärserie om barn som tar sin sport på största allvar.

Från 6 år
Tid: 30 minuter per avsnitt

Ladda ner filmhandledning (pdf) Pdf, 942 kB.

Om de olympiska spelen

Idag finns det en tävling som skiljer sig från alla andra. Vart annat år tänds den Olympiska elden och världens bästa idrottsmän och kvinnor samlas för att mäta sina krafter mot varandra. Men hur och var uppstod OS? Vad är det som skiljer OS från andra idrottstävlingar? Vad är OS motto? Vad står de Olympiska ringarna för?

I filmen får du möta svenska idrottsungdomar och svenska OS-stjärnor som bl.a. Stefan Holm, Therese Alshammar, Sofia Paldanius och Carolina Klüft.

Från 8 år
Tid: Ca 15 minuter

Idrottsglimtar

Ur årskrönikor från Riksidrottsförbundet filmat av Margareta och Lars-Erik Larsson mellan 1950 och 1980.

Från 12 år
Tid: 30 minuter

Människokroppen: Andning och lungor

När vi andas så byter vår kropp gaser med omgivningen i en process som kallas andning eller respiration. Men varför måste vi andas? Och vilka organ använder vi när vi andas?

I den här filmen ska vi lära oss om andningsprocessen och våra lungor. Vi går igenom begrepp som alveoler, bronkioler och kapillärer. Till sist går vi igenom problem som kan uppstå med andningssystemet, samt hur du tar hand om andningssystemet på bästa sätt.

Från 12 år
Tid: ca 14 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Människokroppen: Hjärtat och blodomloppet

De förser kroppen med syre, renar kroppen från avfall som cellerna producerar, och bekämpar sjukdomar och infektioner. Det här är en film som utforskar hjärtat och blodomloppet! Vi lär oss också om begrepp som blod och blodkärl, plasma samt röda och vita blodkroppar. Till sist går vi igenom hur vi på bästa sätt håller hjärtat och kroppen frisk!

Från 12 år
Tid: ca 14 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Människokroppen: Nervsystemet

I den här filmen undersöker vi nervsystemet. Det är hjärnan som bestämmer det mesta som händer i din kropp. Den tar emot intryck utifrån och får signaler från kroppens inre organ. I filmen lär vi oss om storhjärnan, mellanhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen och deras viktiga funktioner.

Vi tittar närmare på hur nerver och nervceller ser ut, samt undersöker det centrala och det perifera nervsystemet. Filmen visar deras egenskaper och funktioner, med fokus på den viktiga roll de spelar i människokroppens komplexa nervsystem.

Från 12 år
Tid: ca 14minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Människokroppen: Matspjälkningssystemet

Matspjälkningssystemet har en viktig funktion i vår kropp. Det bryter ned det som vi äter och dricker så att kroppen kan ta upp och använda den näring som finns i det som vi stoppar i oss.

I den här filmen lär vi oss vilka organ som är en del av matspjälkningssystemet. Vi följer matens väg från mun till ändtarm, och går igenom begrepp som svalg, magmun och kemisk nedbrytning.

Hur lång tid tar det för maten att nå magsäcken? Vilken funktion har tarmluddet? Och vilka problem kan drabba matspjälkningssystemet? Det ska vi ta reda på!

Från 12 år
Tid: ca 15 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Människokroppen: Skelett och muskler

De håller oss uppe och hjälper oss att röra vår kropp. Den här filmen utforskar vårt skelett och våra muskler!

Vi undersöker bland annat våra olika skelettben; rörben, platta ben och oregelbundna ben. Vi lär oss också begrepp som glatt muskulatur, sadelled och benhinna. Till sist går vi igenom hur vi kan hålla våra ben och muskler friska!

Från 12 år
Tid: ca 11 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Faror på nätet: Spelberoende

Filmen berättar om risker med spel på internet. Både actionspel och nätpoker tas upp. Filmen bygger på intervjuer med före detta spelberoende ungdomar och vuxna experter som poliser, psykologer och kommunikationskonsulter. Internet är en källa till kunskap och glädje för många ungdomar. Tyvärr är det också en plats är en del råkar illa ut. Den här filmen vill berätta om vilka faror som finns på nätet och hur man ska förebygga dem.

Filmen förklarar varför spelmissbruk uppstår och ger råd och tips för hur man kan undvika att råka illa ut och hur man tar sig ur ett missbruk. Den stimulerar även till diskussion kring drivkrafterna bakom pokerspel på internet.

Från 13 år
Tid: 20 minuter

Killarnas - en film om omklädningsrumssnack

I killarnas omklädningsrum ryms mycket. Gemenskap, glädje och svett. Men hur är jargongen? Är stämningen alltid god? Kan det vara lite oskönt ibland och vad kan man i så fall göra åt det? Vi träffar tränare och idrottande ungdomar som svarar på frågor och resonerar kring snacket och känslan i killarnas omklädningsrum.

Från 13 år
Tid: ca 12 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Anabola

Vad är anabola androgena steroider (AAS) egentligen? Varför missbrukar man AAS? Vilka psykiska och fysiska biverkningar kan uppstå vid ett missbruk?

Vi träffar Kimmie, som tidigare missbrukat AAS och som berättar om sina erfarenheter. Vi träffar även en polis som förklarar hur polisen arbetar och vilka konsekvenser det kan innebära att hamna i ett missbruk av AAS. Vi möter också en läkare som berättar om olika medicinska konsekvenser. Gympersonal, Dopingjouren och andra experter svarar på frågor och ger råd.

Filmen är avsedd att visas för till exempel skolor, idrottsföreningar, gym, sjukvård, polis, tull och väktarutbildningar.

Från 14 år
Tid: ca 15 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Må dåligt - en film om psykisk ohälsa och självmord

Allt fler unga människor mår psykiskt dåligt. Skälen och symptomen varierar, men en sak är säker: det gäller att börja prata.

Den här filmen ger kunskap om hur psykisk ohälsa kan uppstå och råd för hur man kan få stöd att komma vidare. Och förståelsen för att vi alla, oavsett åldrar, oftast bär på en osäkerhet för att våga börja prata, oavsett om vi mår dåligt, eller om vi hör till dem som befinner sig i närheten.

Vi får träffa personer som berättar sina historier om hur de tagit sig ur sina problem, och de som arbetar i olika organisationer som ger råd och stöd till människor som har självmordstankar.

Att börja prata om att må psykiskt dåligt och eventuella självmordstankar är första steget mot att förhindra att det går till handling. Våga börja i klassrummet.

Från 14 år
Tid: ca 15 minuter

Studiehandledning kan tillhandahållas på plats.

Sidan publicerades: 23 november 2022