På egen hand

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Boka ett besök

Du kan besöka museet på egen hand tillsammans med din klass. Under våra ordinarie öppettider är det gratis. Anmäl ditt besök via bokningsformuläret.

Förbered ditt besök

Vi har tips och förslag på hur du kan planera ditt klassbesök. Besök museets utställningar på egen hand eller använd vårt radio- och filmarkiv. Du kan även boka gratis filmvisningar i vår filmsal. Här kan du läsa mer om lärarhandledningar, övningarm med mera. Naturligtvis är det bara fantasin som sätter gränserna för hur museets utställningar kan användas i undervisningen i flera ämnen.

SportLab

Innehåll

Besök vår interaktiva utställning SportLab och låt eleverna lära sig mer om vad som händer i kroppen vid träning och vila. Här kan de testa sin fysiska förmåga och lära sig mer om hur de kan mäta sina prestationer.

I den här spellistan på Youtube kan du få flera tips på och instruktioner till övningar du kan göra.

Vid ett gruppbesök i SportLab ger vi en kort introduktion (10 min) till utställningen och sen får ni genomföra ert besök på egen hand med hjälp av lärarhandledning och testinstruktioner. Vi rekommenderar att en lärare följer med varsin grupp och leder och förklarar övningarna. Läs mer i vår lärarhandledning (pdf). Pdf, 2 MB.

Syfte/inlärningsmål:

  • att stimulera till rörelseglädje
  • att få undersöka och laborera med kroppen
  • att få testa idrott
  • att lära sig mer om idrott och hälsa

Ämnesanknytning i urval

Idrott och hälsa – Utställningen ger eleven förutsättningarna att utföra komplexa rörelser inomhus och utomhus. Att förstå samband mellan rörelse, kost och hälsa,att genomföra styrketräning, rörlighetsträning och mental träning samtatt sätta upp mål för fysisk aktivitet, till exempel att förbättra rörligheten.

Hem- och konsumentkunskap – Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

Biologi – Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel.

Sidan publicerades: 2 december 2022