Gerry Johansson, Jack Brabham, Karlskoga, 1967

Gerry Johansson, Jack Brabham, Karlskoga, 1967

Gerry Johansson Depåstopp

Sidan uppdaterades: 29 september 2023

Gerry Johansson – Depåstopp

3 februari – 14 maj, 2023

I utställningen Depåstopp har vi glädjen att presentera ett urval av Johanssons fotografier från Formel 1, 2 och 3-tävlingar under 1960- och 70-tal. Vi befinner oss mitt i händelsernas centrum under en tid då depåer och områdena kring banan var mer öppna och med kamera i hand gick det att komma ännu lite närmare.

Gerry Johansson är välkänd för sina stringenta och sparsmakade bilder, såväl i Sverige som internationellt. Han arbetar med svartvit film och en gränslöst skiftande gråskala i projekt som tar lång tid att realisera och genomförs på vitt skilda ställen i världen. En mindre känd och sällan visad sida av Gerry Johanssons konstnärskap är hans racingbilder, trots att hans intresse för och fotograferande av motorsport har funnits med ända sedan ungdomsåren. Redan i mitten av 60-talet frilansade han som fotograf för flera svenska motortidningar.

Det är också fantastiskt roligt att utställningens tema kan förkroppsligas genom Per Hågemans generösa utlån av en veteranbil. Bilen, en Midgetracer SWEBE från 1948, är en av endast en handfull exemplar som byggdes av Ronnie Petersons far Bengt och racerföraren Svenne ”Bergvägg” Andersson.

Via Gerry Johanssons kameralins bjuder vi nu in till ett depåstopp som tar oss tillbaka till Sveriges guldålder för Formeltävlingar!

Gammal racerbil
Tavlor på vit vägg
Gammal racerbil
Gammal racerbil

Sidan publicerades: 15 maj 2023