The Portal 3, 2022, olja på duk/oil on canvas, 75x75 cm.

Chih-Lin Yeh - Dive In

Sidan uppdaterades: 20 april 2023

I passagen på plan 2 visar Chih-Lin Yeh abstrakta målningar som bygger på hennes erfarenheter som fridykare och som är visuella översättningar av de känslor hon upplevt i samband med fridykningen. Fridykning innebär ett dyk utan lufttuber och utförs under ett enda andetag. Den enda utrustning som används är cyklop, snorkel, simfenor, våtdräkt och eventuellt viktbälte. Vid sidan av sitt konstnärskap har Chih-Lin Yeh varit verksam som fridykare sedan 2017. Utställningen pågår 22/4 - 18/6 2023.

Chih-Lin Yehs målningar är reflektioner av hennes erfarenheter som fridykare och visuella översättningar av de känslor hon upplevt i samband med fridykning. Utställningen har fått titeln Dive In och inbjuder betraktaren att dela hennes upplevelser, såväl fysiskt som mentalt, både under vattenytan i samband med dykningen och framför målarduken i ateljén.

Fridykningen har berikat och väglett Chih-Lin Yeh i vardagen och har också inspirerat henne till att genom sina verk förmedla det meditativa tillstånd och de översinnliga känslor hon upplevt i vattnet. Hon har själv beskrivit det som ett tillstånd av att vara fullt koncentrerad och samtidigt på gränsen till det drömska, någonstans mitt emellan en yttre och en inre värld, mitt emellan tanke och handling. Målningarna, som visuellt befinner sig någonstans mellan abstraktion och figuration, rymmer ett ljus som hon själv upplevt och som hon genom målningarna delar med betraktaren. Med formell stringens överför hon intuitivt sina förnimmelser i ett fritt flöde direkt till duken, utan att först skissa sina motiv. Subtila element från det undermedvetna gestaltas på duken i en färgskala som är havets och ljusets. Genom ett blått spektrum låter målningarna oss följa med under ytan och ner i djupet. Blått, både himlens och havets färg, förknippas ofta med lugn, harmoni och andlighet. Här representerar den inte bara vattnet som element, utan också den känsla av fullständig frihet och lugn som infinner sig under dykningen. Undervattensvärlden är en rofylld plats, en plats där tid och rum smälter samman under ett enda andetag.

Stockholm mermaids - Chih-Lin Yeh, 2023, olja på duk/oil on canvas, 80 x 65 cm

Chih-Lin Yehs intresse för simning och konst har följt henne sedan unga år. Hon lärde sig simma redan som treåring och växte upp med en professionell konstnär som granne. Det gjorde att hon tidigt fick upp ögonen för konst och ledde så småningom vidare till konststudier i Taiwan. Efter avslutad konstutbildning, en Master of Fine Arts från Tainan National University of Arts i Taiwan, flyttade Chi-Lin Yeh 2012 till Sverige. Vid sidan av sitt konstnärskap har hon sedan 2017 varit fridykare. Hon har ställt ut i Sverige sedan 2018 och tävlat i fridykning sedan 2019. Fridykning, som är en av de äldsta formerna av dykning, innebär ett dyk utan lufttuber och utförs under ett enda andetag.

Inledningens självporträtt är en del av en ny serie målningar, Stockholm Mermaids, där hon förutom sig själv har porträtterat tre andra kvinnliga fridykare baserade i Stockholm. Bilderna är en hyllning till hennes kvinnliga fridykarkollegor.

Ulrika Levén, curator Konsthall 16

Carry your light, olja på duk/oil on canvas, 100 x100 cm

Sidan publicerades: 20 april 2023