Alfa-bilder

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Under åren 1949-1961 var alfa-bilder en hobby för många ungdomar, främst idrottsintresserade pojkar. I en tablettask, Alfa-pastill, medföljde varje gång en bild på en idrottsstjärna med en kort presentation på baksidan. Till en början trycktes bilderna i svart-vitt men fr o m 1955 i färg. 1952 utgavs en särskild OS-serie från spelen i Helsingfors och 1958 kom en serie kring VM i fotboll i Sverige. Året efter utgavs 18 olika bilder med boxaren Ingemar Johansson som motiv.

Sammanlagt gavs 1.700 alfa-bilder ut. Bror Haars i Malung har samlat dem alla plus två feltryck. Han började sitt samlande som liten grabb och fullföljde sin hobby som vuxen. I utställningen visades alla alfa-bilder.

Alfa-bilder är en nostalgisk vandringsutställningen som producerades av Dalarnas idrottsmuseum och Dalarnas museum i samverkan med Bror Haars. Alfa-bilder ambulerar fortfarande runt om i landet och utställningen kan beställas från Dalarnas idrottsmuseum (tel 023 – 138 24).

Om du är ytterligare intresserad av alfa-bilder kan vi rekommendera boken "Alfaboken. Till minne av bilderna vi aldrig glömmer." utgiven av Idrottsantikvariatet och Strömbergs Bokförlag.

Sidan publicerades: 8 december 2022