Autografer

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Tvillingbröderna Mats och Mikael Peterson har sedan mitten av 1970-talet samlat autografer. Under tonåren sökte de upp celebriteter som gästade huvudstaden för att be om en namnteckning. Snart började bröderna även skicka brev till all världens kändisar och bad om en autograf.

Det som började som en hobby har i dag vuxit till en av världens finaste autografsamlingar med över 30.000 namnteckningar. I samlingen finns nära 10.000 idrottsautografer.

På Sveriges Riksidrottsmuseum visades ett hundratal av Mats och Mikael Petersons idrottsautografer från såväl nationella som internationella idrottspersonligheter. Bland annat har de autografer från konståkerskan Sonja Henie, skrinnaren "Hjallis" Andersson, fotbollsspelarna Johan Cruyff och Tomas Brolin, ishockeyspelaren Wayne Gretzky, formel 1-föraren Niki Lauda och brottaren Ivar Johansson. I samband med utställningen berättade bröderna Peterson om sitt samlande och det gavs tillfälle att sälja eller byta autografer.

Den som är intresserad av autografer kan läsa Mats och Mikael Petersons bok Autografer. En bok om att samla, vårda och värdera autografer. I boken kan du läsa om hur man får tag i autografer, tips om autografjägarens utrustning och anekdoter från brödernas egna samlarliv.

Sidan publicerades: 8 december 2022