Damfotbollens historia

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Vi är tjejer, vi är bäst – om damfotbollens historia (19/5-30/8 1995)

Med anledning av världsmästerskapen i fotboll för damer juni 1995 producerade museet en utställning som för första gången sammanställde damfotbollens triumfer och vedermödor genom åren. Enligt den legendariska tidskriften Idrottsbladet hade "den kvinnliga fotbollen sin premiär" 1918 på Aspuddens idrottsplats i Stockholm. Matchen slutade 0-0. Damfotbollen hade dock svårt att accepteras och de matcher som spelades hade ofta karaktären av skämtsamma tillställningar där "tjocka gubbar" ställdes mot "smärta flickor".

På 1960-talet började etableringen av damfotboll sakta skjuta fart och 1973 spelade ett svensk damlag den första landskampen. Intresset steg därefter kraftigt med en topp 1984 då EM-guldet bärgades av lyckliga svenskor. De första världsmästerskapen i damfotboll spelades 1991 i Kina. USA vann före Norge med Sverige på tredje plats.

Utställningen om damfotbollens historia visade medaljer och bucklor, vimplar och affischer och mängder av tröjor och skor från flera av de stora svenska spelarna Ann Janson, Lena Videkull, Anette Börjesson, Pia Sundhage m fl.

Sidan publicerades: 8 december 2022