Rekord-magasinet

Sidan uppdaterades: 8 december 2022

Utställningsperiod 17/11-30/12 1994

Mitt under brinnande världskrig, den 1 december 1942, utkom det första numret av Rekord-Magasinet, en tidning med en ny ungdomlig form och stil. Tidningen gav ungdomar sitt lystmäte av idrottshjältar, äventyrsberättelser, deckare och humor. Rekord-Magasinet var också ett inslag i samhällsdebatten, i början mot nazismen, men också för att ge ungdomarna goda förebilder och en högre moral. Bakom tidningen stod Edwin Ahlqvist, mera känd som boxningspromotor.

Rekord-Magasinet blev en omedelbar succé och såldes i allt större upplagor, som mest ca 300.000 ex under Ingo-epoken. Rekord-Magasinet var grabbarnas tidning. För de som gillade idrott var tidningen en efterlängtad vän varje vecka. Den gav fylliga reportage om kampen på arenorna, porträtterade idrottstjärnor och skildrade sporten i häftiga och fartfyllda ord och bilder. Läsaren fick också sitt lystmäte av fiktiva hjältar genom Per Stigman, Allan Kämpe och Sven Ståhl.

Utställningen var tematiskt upplagd kring bland annat tidningens historik samt det samhälle och den idrott tidningen speglade.

Utställningen producerades av Dalarnas museum och Dalarnas idrottsmuseum i samverkan med Bror Haars. Liksom Alfa-bilder har Rekord-Magasinet visats på olika håll i landet och utställningen kan beställas från Dalarnas idrottsmuseum, tel 023-138 24.

Sidan publicerades: 8 december 2022