Hem / Bidrag och stöd / Elitidrottsstöd / Idrottsmedicin

Idrottsmedicin

Riksidrottsförbundets Idrottsmedicinska avdelning verkar för att idrottare ska kunna träna och tävla på ett ”säkert sätt”, alltså utan att skada sig eller bli sjuka av sitt idrottande. Om skada eller sjukdom uppstår skall idrottaren erbjudas idrottsmedicinsk rehabilitering på bästa sätt.

Sedan januari 2017 samarbetar vi med Bosöns idrottsmedicinska klinik. Detta för att ytterligare höja kvaliteten och tillgängligheten.

Mål och aktiviteter

Genom att förebygga och behandla idrottsskador och sjukdomar på bästa sätt förbättras elitidrottares prestationsförmåga och antalet skadefria elitaktiva blir fler. Därmed kommer svensk elitidrott få ökad internationell konkurrenskraft. Riksidrottsförbundets Idrottsmedicinska avdelning ska skapa ett medicinskt nätverk för specialidrottsförbunden (SF) och etablera ett skaderegistreringssystem inom idrotten.

Tester

  • Rörelseanalyser och uppföljning
  • Tester återgång till idrott

Rehabilitering

  • Rehabilitering av idrottsmedicinska skador
  • Intensiv rehabilitering – med möjlighet till övernattning

Utbildning

  • Sjukgymnast- och läkarstudenter från Karolinska Institutet
  • Utbildning tillsammans med SF
  • Forskning och utvecklingsprojekt tillsammans med SF
  • Tränarutbildning i samarbete med SISU Idrottsutbildarna

För att öka idrottarens möjlighet till prestationsutveckling samarbetar vi nära med våra övriga kompetensområden idrottsfysiologi, idrottsnutrition och idrottspsykologi. För att din idrott eller ditt landslag ska kunna ta del av detta stöd ska landslagsledning, förbundskapten eller motsvarande kontakta Liselotte Ohlson.

Bosöns idrottsmedicinska klinik

Vi hälsar idrottare på landslagsnivå och elitaktiva välkomna till Bosöns idrottsmedicinska klinik. Här erbjuder sjukgymnasterna effektiv grenspecifik idrottsmedicinsk rehabilitering av såväl överbelastningsrelaterade problem samt akuta idrottsskador.

Sjukgymnasterna har specialistkompetens inom idrottsmedicin, ortopedisk manuell terapi (OMT) och akupunktur. Finns behov av andra kompetenser kan vi genom vårt breda kontaktnät etablera nödvändig kontakt. Under rehabiliteringstiden finns möjligheter att testa styrka och syreupptagningsförmåga i idrottsfysiologiska labbet på Bosön.

Intensiv rehabilitering

För dig som är landslagsaktiv och bosatt utanför Stockholmsregionen finns möjlighet att genomföra intensiv rehab. I nära samarbete med din läkare, tränare och fysiskt ansvarig får du hjälp med ett rehabiliteringsprogram. Möjlighet ges att rehabiliteringsträna intensivt flera gånger per dag under några dagar på Bosön och vi utformar både en kortsiktig och långsiktig plan för din rehabilitering. Det finns möjlighet att bo på Bosön under denna period.

Rörelseanalys

Bosöns rörelseanalys genomförs på elitaktiva och aktiva för att registrera om ”svaga länkar” förekommer enligt ett standardiserat system. Bosöns rörelseanalys är ett reliabelt verktyg som vidareutvecklas hela tiden. Bosöns rörelseanalys kan med fördel kompletteras med idrottens egna specifika tester.

Skaderegistrering

Projekt med skaderegistrering av överbelastningsproblem har påbörjats inom olika SF.