Hem / Bidrag och stöd / Elitidrottsstöd / Idrottsnutrition

Idrottsnutrition

RF erbjuder hjälp och stöd i idrottsnutrition till elitidrottare inom ramen för elitidrottsstödet. Genom individuell rådgivning och utbildning till tränare och aktiva är syftet att förbättra idrottarens hälsa och prestation, och undvika skador och andra nutritionsrelaterade problem.

Idrottaren kan få hjälp med:

  • Analys och rådgivning av kostintaget som innefattar exempelvis periodisering av kost, kost vid tävling, skador, jetlag eller andra frågeställningar.
  • Optimering av prestation.
  • Rådgivning vid stört ätbeteende i samverkan med, eller behandling genom, kompetensområdet idrottspsykologi.
  • Frågeställningar vid användning av kosttillskott.
  • Rådgivning vid mag- och tarmkanalproblem.
  • Mätning av kroppssammansättning.
  • Enklare tester av pH, blodsocker, oxidativ stress och antioxidativ kapacitet.
  • Mätning av energiförbrukning och sömnkvalitet.

Vi erbjuder även utbildning för tränare och landslag som sker i form av föreläsningar och praktik. Utbildningspaket anpassas till lagets eller förbundets behov. Praktisk utbildning sker i övningsköket på Bosön eller i annat kök.

Nutrition är mer än näring

Idrottsnutrition är sambandet mellan mat och i stort sett alla fysiologiska processer som är inblandade i energiproduktion och återhämtning. Bägge är lika viktiga för prestation såväl den fysiska som mentala.

För att kunna prestera oavsett idrott måste man träna, återhämta sig, sova och äta. Det är lika viktigt att ha en koststrategi som en träningsstrategi för att få i sig energi och näring vid rätt tidpunkt och i rätt mängd.
Slarvar men med maten kommer man aldrig, på sikt, att kunna prestera på hög nivå. Friskt nervsystem och välfungerande immunförsvar är en förutsättning för prestation och kräver energi och näring.

Det är viktigt att ha en förståelse för sambandet mellan mat och prestation, för det är trots allt vad som hamnar på tallriken som räknas. Nutrition är hårdvaluta och handlar om energibalans, mängd och fördelning av kolhydrater, fett, protein och vätska samt tajming och periodisering.

För att ytterligare öka idrottarens möjlighet till prestationsutveckling samarbetar vi nära med våra övriga kompetensområden idrottspsykologi, idrottsfysiologi och idrottsmedicin. För att din idrott eller ditt landslag ska kunna ta del av detta stöd ska landslagsledning (förbundskapten eller motsvarande) kontakta Liselotte Ohlson, chef för Elitidrottsstöd på RF.