Björn Eriksson: Måste visa solidaritet

De nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och nationella idrottsförbunden har enats om att uppmana samtliga internationella idrottsorganisationer att fortsätta utesluta ryska och belarusiska idrottare och funktionärer.

Sidan uppdaterades: 5 december 2022

– Det vore oacceptabelt om vi i det här skedet, när Rysslands aggressioner mot Ukraina ökar, skulle börja släppa på befintliga rekommendationer. Om de internationella förbunden funderar på det, vilket det börjat komma indikationer på, kan jag bara se att det är kopplat till pengar och finansiering och det är ett fullständigt orimligt argument i det här fallet. Nu måste vi visa solidaritet med Ukraina, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Det gemensamma uttalandet i sin helhet

Statement from the Nordic Olympic Committees, Paralympic Committees, and Sports Confederations on the escalating Russian aggression in Ukraine

The Nordic Olympic Committees, Paralympic Committees and Sports Confederations find the Russian invasion of Ukraine to be a blatant breach of international law.

"Now is not the right time to consider their return."

The Russian aggression in Ukraine is escalating. Under these circumstances, it will be unacceptable to open up for Russian and Belarusian international sports participation. We stand firmly in our position. Now is not the right time to consider their return.

We call upon the Olympic and Paralympic Movement and all international sports organisations to continue to show solidarity with the Ukrainian people and the demand for peace. We give our full support to the recommendations of no participation of all Russian and Belarusian athletes and officials in international sports.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 23 september 2022