Många ungdomar behöver trygghet, omtanke, kärlek och gemenskap

I särskilt utsatta områden kan idrottsföreningen vara räddningen från ett liv i kriminalitet. I Skäggetorp i Linköping ger idrottsrörelsen barnen en meningsfull fritid.

Sidan uppdaterades: 17 november 2022

Inom politiken lyfts ofta idrotten som en viktig byggsten i utsatta områden. Ett exempel på en plats där idrottsrörelsen gör skillnad är Skäggetorp i Linköping. Polisen har klassat stadsdelen som ett särskilt utsatt område.

Det finns en historik av både kriminalitet och arbetslöshet i Skäggetorp. Men det beskrivs också som ett område med värme och ideella idrotts- och kulturföreningar.

När SVT Sport använde LOK-stödssiffor från 2017 för att se hur många barn som var med i idrottsföreningar runt om i landet hamnade Skäggetorp näst sist på listan.

Ayar Shekha är idrottskonsulent på RF-SISU Östergötland och ordförande för Hemgårdarnas bollklubb. Han är uppvuxen i stadsdelen och jobbar med att utveckla föreningslivet. Han menar att mycket har hänt sedan SVT:s mätning.

– Det har blivit en ökning av andelen aktiva barn med 36 procent. Det är tack vare att föreningarna har blivit organisatoriskt starka. Det finns 8–9 idrottsföreningar som utvecklas hela tiden, säger han.

FOTO Bildbyrån. Ayar Shekhi t.h.

FOTO Bildbyrån. Ayar Shekhi t.h.

”Kan göra ännu mer”

Att idrottsrörelsen växer i Skäggetorp är enligt Ayar Shekha avgörande för många barn och ungdomar.

– Det finns många som lyckas i Skäggetorp men de flyttar härifrån. Vissa har inte ens föräldrar som förebilder och då kan det gå snett. I idrotten fångar man upp dem i tidig ålder, säger han och fortsätter:

– Det förebyggande arbetet mot kriminalitet som politikerna pratar om. Det är där föreningslivet kommer in. Många ungdomar behöver trygghet, omtanke, kärlek och gemenskap. De bitarna får du i föreningslivet här.

Idrotten har vuxit så mycket i området att föreningarna måste tacka nej till nya medlemmar.

– Nu kan föreningarna inte ta emot fler ungdomar och vi behöver fler ledare. I min förening kan vi inte ta in mer ungdomar just nu. Vi kan göra ännu mer för området om vi får rätt resurser, säger Ayar Shekha.

Har du något medskick till politikerna?
– Jag vill att de ska se värdet i den ordinarie verksamheten. Oftast om man får bidrag så är det för att man ska göra något projekt utanför den dagliga verksamheten. Men den ordinarie verksamheten är ovärderlig.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson känner till Skäggetorp väl. Han var tidigare landshövding i just Östergötland. Han tror att samhället får stor nytta av investeringar i idrottsrörelsen i särskilt utsatta områden. Men att det inte går att kopiera verksamheten från icke utsatta områden.

– Man kan inte bara flytta verksamhet från punkt A till punkt B utan det är andra förutsättningar. Det blir till synes kortsiktigt dyrbarare men varje krona är väl investerad. Man måste inse att vi får lägga in några kronor extra i utsatta områden och det kommer vi aldrig att ångra, säger han.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 6 oktober 2022