Jakob Forssmed (KD) ny idrottsminister

Idag utsågs Jakob Forssmed (KD) till socialminister med ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhälle. Förutom ett nytt statsråd innebär det också att idrottsfrågorna får hemvist på socialdepartementet.

Sidan uppdaterades: 17 november 2022

− Vi har haft en god dialog och ett givande samarbete med Jakob Forssmed genom åren och vi inom idrottsrörelsen ser fram emot att fortsätta det under mandatperioden. Jag är säker på att vi kommer att kunna hitta vägar framåt för att tackla gemensamma utmaningar, samtidigt som vi värnar det som utmärker den svenska idrottsmodellen - stor frihet att själva forma och besluta hur vi bedriver vår verksamhet samtidigt som det finns en öppenhet och lyhördhet för statens övergripande mål med stöd till idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I den överenskommelse för Sverige som den tillträdande regeringen och Sverigedemokraterna presenterade i förra veckan saknas de mest centrala och viktigaste delarna för idrottsrörelsen. I sin regeringsförklaring underströk statsminister Ulf Kristersson (M) vikten av idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning och sa att regeringen avser att göra flera satsningar på idrotten under mandatperioden.

− Att det nu aviseras satsningar på idrotten är lovande, men det återstår att se vad det innebär i praktiken. Här och nu finns en brinnande fråga för den nya ministern att ta tag i, civilsamhället saknas fortfarande när det gäller högkostnadsskydd för elkostnader. Jag är mycket orolig och situationen är akut, säger Björn Eriksson.

− Utöver elstöd finns många utmaningar för Jakob Forssmed att ta tag i tillsammans med kollegor i regeringen och med idrottsrörelsen. Det handlar inte minst om fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer samt att sviterna efter pandemin fortfarande gör sig påminda och kräver långsiktigt stöd, säger Björn Eriksson.

För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Snacka idrott – med Jakob Forssmed (KD)

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 18 oktober 2022