Nytt forskningssamarbete för idrottsrörelsen

Riksidrottsförbundet och nio specialidrottsförbund har inlett en strategisk forskningssamverkan med Centrum för civilsamhällesforskning (CCF) vid Marie Cederschiöld högskola i Stockholm.

Sidan uppdaterades: 17 november 2022

Under åren 2022 till 2027 utvecklas många olika studier – stora som små – med bäring på idrottens framtidsfrågor. Ett högaktuellt tema är samspelet mellan professionalisering, kommersialisering och ideellt engagemang.

Rädda Barnen, Svenska Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner och Ersta diakoni är en del av samarbetet. Erfarenhetsutbytet och nya kontaktytor blir en viktig del av det sexåriga projektet.

– Vi har stora förväntningar och ser att den här typen av samarbete är oerhört givande. Vi lär oss mycket av våra samtal och vi blir en stark resurs när vi reflekterar och agerar tillsammans, säger Stefan Bergh, generalsekreterare för Riksidrottsförbundet (RF).

Marie Cederschiöld högskola vill vara en nationell och internationell spjutspets inom civilsamhällesområdet. Magnus Karlsson, föreståndare för CCF, gläds över engagemanget från idrottsrörelsen och flera andra stora organisationer i civilsamhället:

– I dag är ny och korrekt kunskap absolut hårdvaluta. Överallt i samhället arbetar man därför hårt för att etablera fungerande samverkan mellan praktik och forskning. Med det här initiativet skapas väldigt goda och långsiktiga förutsättningar för oss att tillsammans skapa och sprida ny kunskap. Det är också en fantastisk möjlighet för de deltagande organisationerna att inspirera varandras kunskapsbyggande!

Nio specialidrottsförbund är med i projektet. De deltar i planeringen av intressanta studier och är värdar för olika slags mötesplatser. I flera förbund har det redan lett till ett inspirerande och närmare samarbete med enskilda forskare vid Centrum för civilsamhällesforskning.

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet ser många fördelar.

– Det här breda samarbetet ger oss en unik möjlighet att bidra till en förstärkning och utveckling av det svenska civilsamhället, säger Eva Bjernudd, generalsekreterare på Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet. Det är en självklarhet att vår verksamhet ska bidra till en positiv samhällsförändring. Att med långsiktighet göra den förflyttningen med forskningen i ryggen och tillsammans med andra viktiga aktörer är något som Korpen helhjärtat vill bidra till.

Deltagande specialidrottsförbund

Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet, Svenska Golfförbundet, Svenska Gymnastikförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Orienteringsförbundet, Svenska Ridsportförbundet, Svenska Simförbundet, Svenska Skidförbundet.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta gärna Andreas Linderyd, FoU-ansvarig på Riksidrottsförbundet. Andreas nås på 08–699 62 40 och andreas.linderyd@rfsisu.se

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 27 oktober 2022