Städerna som får SM-veckan sommar – spännande idéer

Riksidrottsförbundet och SVT erbjuder Norrköping och Karlstad värdskapet för SM-veckan sommar 2025 respektive 2026. Det blir andra gången Norrköping arrangerar en SM-vecka och första gången för Karlstad.

Sidan uppdaterades: 17 november 2022

Totalt ansökte fem städer om att bli värdstad för SM-veckan sommar 2025 och 2026. Förutom Norrköping och Karlstad ansökte även Lidköping/Skövde, Uppsala och Växjö.

– Vi kan konstatera att samtliga ansökningar har hållit en mycket hög nivå. Alla städer som ansökt uppfyller kriterierna och skulle kunna anordna en SM-vecka av hög kvalitet. Det har varit en otroligt tuff process att välja ut och enas om två städer. Det var små marginaler i hård konkurrens som fällde avgörandet till Norrköping och Karlstads fördel, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

De viktigaste kriterierna för en värdstad är krav på evenemangsområden och förutsättningar att arrangera förstklassiga tävlingar men styrgruppen tar även hänsyn till evenemangsstrategi och hur man jobbar med evenemangets legacy.

– Norrköping, som arrangerade en mycket lyckad SM-vecka 2016, presenterar spännande idéer om hur man ska utveckla konceptet ytterligare. Karlstad har ett centralt evenemangsområde med stor potential och möjligheter att göra SM-veckan väldigt kompakt. Både Norrköping och Karlstad har också en tydlig plan för hur de ska använda SM-veckan för att stärka föreningslivet och utveckla den regionala idrotten, säger Per Bergljung, evenemangsansvarig för SM-veckan på Riksidrottsförbundet.

– Svenska folkets intresse för SM-veckan växer sig starkare för varje år som går och SM-veckan är idag Sveriges tredje populäraste sportevenemang. Vi är därför glada att dessa kommande SM-veckor kommer att avgöras i två städer som kan leverera på högsta nivå för tv-publiken, alla åskådare på plats och framför allt för idrottarna, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Exakta datum för SM-veckan sommar 2025 och 2026 är inte beslutat ännu.

Idrotter som är intresserade att vara med på SM-veckan ansöker via sitt specialidrottsförbund om att delta och utifrån det underlaget beslutar RF och SVT tillsammans med värdstaden vilka idrotter som kommer utgöra programmet för SM-veckan. Deltagande idrotter presenteras cirka ett år innan genomförande.

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige – vinter respektive sommar – och är öppen för Riksidrottsförbundets medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar minst 210 olika idrotter. SM-veckan är ett av Sveriges största, årligen återkommande idrottsevenemang.

För mer information

Per Bergljung
Evenemangsansvarig SM-veckan, Riksidrottsförbundet
per.bergljung@rfsisu.se
070-609 62 17

Ulf Nilsson
Projektledare SVT Sport
ulf.nilsson@svt.se
070-884 77 22

Fakta

Från 2024 gäller för värdstäder att de ska uppfylla kraven om ett centralt evenemangsområde på en central publik plats i city där det går att bygga en tillfällig multiarena där ett antal idrotters SM-tävlingar kan avgöras. Dessutom ska en värdstad kunna erbjuda ett evenemangsområde innehållande en inomhus multisportarena där ett flertal idrotter kan avgöra sina SM-tävlingar gärna med angränsande idrottsplatser, sportfält eller grönytor. Utöver det ska en värdstad redogöra för om det finns möjlighet att erbjuda evenemangsområden för SM-tävlingar i bansimning och rallysprint (dock ej ett krav).

Kommande SM-veckor

2023:
SM-veckan vinter: Skövde (31 januari – 5 februari)
SM-veckan sommar: Umeå (27 juni -2 juli)

2024:
SM-veckan vinter: Luleå/Boden
SM-veckan sommar: Västerås

2025:
SM-veckan vinter: Borås

Här kan du kolla in alla tidigare SM-veckor

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 15 november 2022