Utan ideella stannar idrotten – fler behövs

Den ideella ryggraden i idrottsrörelsen har fått sig en knäck efter pandemin.

Sidan uppdaterades: 23 november 2022

För att påminna om vikten av ideella insatser och vad du får tillbaka som ideell i idrotten har Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel intervjuat ledare om vad som driver dem att engagera sig.

– Utan ledare stannar idrotten, och utan idrotten stannar Sverige. Så kan vi inte ha det. Det är därför det är så viktigt att vi påminner om hur viktiga var och en är som engagerar sig i idrottsrörelsen, oavsett om det handlar om att vara tränare, skjutsa som förälder, stå i kiosken eller tvätta matchtröjorna, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Domare, ledare och funktionärer hade få eller inga uppdrag när idrotten ställdes in och färre har kommit tillbaka när idrottsrörelsen nu återstartar. För att stötta medlemsförbund och idrottsföreningar pågår ett arbete runt om i Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas 19 distrikt med att genom folkbildningens verksamhetsformer, såsom lärgrupper och stöd i processarbeten, sätta fokus på och ta fram metoder för återrekrytering av ledare.

Dessutom har Riksidrottsförbundet tillsammans med den ideella organisationen Folkspel tagit fram filmer om det ideella ledarskapet och pratat med sex olika tränare om vad som driver dem i sitt engagemang. Filmerna ”Därför är jag ledare” publiceras på rf.se och i Riksidrottsförbundets sociala medier.

– Idrottsrörelsens 800 000 ideella ledare är avgörande för att idrottsrörelsen fungerar, för att det ska finnas träningar att gå till och välpumpade bollar till matcherna. Idrottsrörelsen är i förändring men behovet av alla era insatser, stora som små, är oförändrat och fortfarande lika viktigt som innan pandemin, säger Björn Eriksson.

Här hittar du alla intervjuer.

Folkspel

Ledare som medverkar i filmerna

Ali Khidear, fotboll i Linköping

Gustav Pärsén, bordtennis i Laholm

Jonas Morin, basket i Stockholm

Marvin Semakala, bowling i Stockholm

Nanny Jönsson, brottning i Svedala/Malmö

Åsa Christensen, kanotpolo i Luleå

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidorttsförbundet
070-626 46 06

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 16 november 2022