Lauko Latif och Araz Perwizie från Västra Hisingen Basket

Föreningen vill skapa förutsättningar för alla att delta på sitt sätt under Ramadan

Den 11 mars inleds Ramadan, årets i särklass största högtid för muslimer. För Västra Hisingen Basket innebär det att många av lagets spelare inte har ätit eller druckit på hela dagen när träningen kör i gång på eftermiddagen. – Vi vill skapa förutsättningar för alla att vara med på sina villkor, säger Araz Perwizie, ledare och verksamhetsansvarig i föreningen.

Sidan uppdaterades: 8 maj 2024

Många i Sverige berörs av Ramadan (i år 11 mars-10 april). Det märks inte minst inom föreningslivet, där aktiva kan vara tomma på energi efter en lång dag utan mat och för vissa även vatten när de kommer till träningen på kvällen.

I Västra Hisingen Basket från Biskopsgården är det många muslimer som fastar. Föreningen arbetar medvetet så att alla kan vara med på sina villkor.

– Ju mer dialog och öppenhet det finns desto enklare har processen blivit med åren, säger Araz Perwizie som varit ledare i föreningen i tio år.

Tidigare tränade Araz sju lag, den här säsongen är det två.

– Jag har varit väldigt mån om att utbilda mig för att stärka mitt ledarskap och vi vill vara en kompetent idrottsförening för alla. Vår utgångpunkt är att det alltid är personen och familjen som bestämmer hur de vill delta under ramadan.

Araz fortsätter:

– Sedan för vi en konversation med spelarna och är ett stöd. Vi tvingar ingen att vara med på något. Ingen ska få ångest för att de missar träningar eller matcher. Vill eller kan du inte vara med under ramadan respekterar vi det.

Emma Lindblom, dietist och näringsfysiolog på Riksidrottsförbundet, tycker att det är bra att föreningen är lyhörd och lyssnar på de aktiva under tiden de fastar.

– Det är superbra att ledarna anpassar träningar och att de är lyhörda. Det som är grymt bra med den här föreningen är att de har förståelse och insatta ledare. De har läst på och är bra på att stötta de aktiva. Det ger en trygghet för alla som fastar under Ramadan.

Experten tipsar

Emma Lindblom ger sina tips till ledare och aktiva under ramadan.

Tips till aktiva

  • Ät en större måltid på kvällen när fastan bryts. Måltiden bör innehålla tillräcklig med energi och näring - mycket kolhydrater, en proteinkälla, fett och grönsaker.
  • Ät gärna fler måltider på kvällen. Orkar du inte äta fler större måltider, ät en middag och ett kvällsmål. Lägg till energirika snacks som exempelvis, juice, torkad frukt eller bär, nötter, nötsmör eller drick smoothies eller juice.
  • Inför en tävling eller träning kan du skölja munnen med något kolhydratrikt, exempelvis saft och spotta ut, men det är beroende på hur strikt du är under din fasta.
  • Om du svettas mycket, får vätskebrist och huvudvärk är det bättre att vila från träningen
  • Ta en tupplur på dagen om det finns möjlighet

Tips till ledare

  • Anpassa träningen för dem som firar ramadan om det finns möjlighet
  • Under året har laget tillfällen då de har teoretiska pass i stället för fysiska träningar – under ramadan kan det var ett bra läge att ha några av dessa.
  • Utbilda gruppen och berätta varför en del aktiva inte kan delta på samma sätt, då ökar förståelsen.
  • Stäm av med den aktive hur strikt de följer fastan. Gör det i samråd med familjen om det är unga aktiva

Araz Perwizie ger sitt medskick till ledare för föreningar eller lag där det är ett fåtal spelare som fastar:

– Var lyhörda och kommunicera med de spelarna. De kanske inte uttrycker för ledarna att de fastar för att de inte vill missa något. Samtidigt kan de ha lite energi och vätskebrist samt att de har sovit lite på natten. Vissa träningar kanske de ska sitta bredvid eller vara med och leda träningen om de är slitna.

– Det är också viktigt att det inte får konsekvenser om barnen eller ungdomarna inte kan vara med på samma sätt, att det finns den förståelsen. Låt de vara med efter sina förutsättningar, precis så mycket de orkar.

För de yngre lagen – och de som inte elitsatsar anpassar Västra Hisingen Basket träningarna.

– När det finns möjlighet har vi har mer lagbyggande träningstillfällen. Vi kör inte högintensiva pass så att den fysiska träningen inte blir så påfrestande.

Emma Lindblom:

– Jag är övertygad om att de flesta ledare vill göra det bästa för sina aktiva. Och som ledare kan du lära dig mycket av att prata med dem som firar ramadan eftersom det kan vara ett osäkert område för ledare och aktiva som inte är muslimer.

– Som ledare bör du också vara medveten om att skaderisken ökar på grund av till exempel felbedömningar om de aktiva inte har samma energi och är hängiga.

Att ramadan hamnar mitt under säsongen i år, är en större utmaning, inte minst för de äldre lagen, berättar Araz Perwizie. När fastan bryts, det vill säga, när solen går ner, pausas träningen en kvart och spelarna äter lite dadlar, dricker vatten. Sedan tränar de färdigt.

– När träningen är över har vi ofta en gemensam aktivitet för de äldre lagen då vi äter tillsammans. Där har alla en möjlighet att vara med. Även de som inte fastar, det skapar möjligheter till förståelse för varandra och en fin gemenskap i föreningen, säger Araz.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 11 mars 2024