Moa Wikberg och Linnea Stensils. FOTO: Bildbyrån

År av tester på Bosön ska ge resultat på OS

När startskottet går på K2 500 meter i OS i Paris för kanotisterna Linnea Stensils och Moa Wikberg är det år av förberedelser som ligger bakom dem. Genom elitidrottsstödet från Riksidrottsförbundet har de fått hjälp med tester som lägger grunden för att få ut maximalt av träningen.

Sidan uppdaterades: 2 augusti 2024

I Stockholms skärgård finns det 30 000 öar.

En svårslagen träningsarena. Här kan Moa Wikberg och Linnea Stensils träna mellan kobbar och skär nästan varje dag.

– En solig dag med lugnt vatten är det jättefint. När jag är ute vid vår sommarstuga som ligger i Grinda kan jag alltid prova en ny träningsrunda och uppleva naturen, säger Linnea Stensils som annars tränar i Vaxholm och fortsätter:

– Miljön vi tränar i skiljer sig mycket från andra kanotister som kanske paddlar i en å på fyra kilometer. Vi har även bra paddelvatten med mycket vind. Tävlingsdagar som det är blåsigt har vi ofta en fördel.

Linnea tävlade själv på K1 500 meter i OS i Tokyo och kommer även paddla K1 500 i årets OS. I Paris blir det OS-debut för hennes parhäst Moa Wikberg.

– På de lågintensiva passen uppskattar jag verkligen att vara ute, säger Moa.

– När det blåser och regnar önskar jag kanske att jag höll på med en inomhussport, men det härliga att få vara ute i vackra miljöer väger verkligen över.

Linnea Stensils kommer även tävla individuellt på K1 500 meter. Bilden är från OS i Tokyo.

Moa Wikberg och Linnea Stensils tränar ofta på Bosön. Dels för träningsmiljön, men även för tester som de får genom elitidrottsstödet från Riksidrottsförbundet.

Bland annat har de gjort Laktattröskeltester. Det innebär i korthet att de genom testerna får ett kvitto på vad kroppen orkar och att de kan styra intensiteten i träningen för att vara i så bra form som möjligt när de ska prestera som bäst.

– Vi använder tröskeltesterna för att anpassa träningen och få ett kvitto på att det vi gjort har gett resultat, säger Moa Wikberg.

– Jag svarar annorlunda på träning mot många andra kanotister. När jag kör traditionell kanotträning utvecklas jag inte lika mycket. Nu anpassar jag mig efter vad som fungerar bäst, då har jag fått resultat.

Linnea Stensils tycker att Laktattröskelträningen varit en stor hjälp för att styra träningen.

– En gång gjorde jag ett test innan en världscuptävling. Där såg jag att formen var väldigt bra och det märktes sen när jag tävlade. Jag har haft mycket nytta av testerna och lärt mig vad jag behöver göra för att komma i bra form.

Genom elitidrottsstödet har båda gjort armcykeltest, där målet är att bli bättre på starter och spurter, kroppsammansättningsmätning och värmetränat på Bosön.

– Kroppsammansättningsmätningen har visat att jag ligger rätt till med styrketräningen och att jag ökat i muskelmassa. Genom det har jag fått ett kvitto på att det jag gjort har fungerat, säger Moa.

Båda har tidigare fått elitidrottsstipendiet när de studerade. Som elitidrottare i en relativt liten idrott hade de önskat att det fanns ett större ekonomiskt skyddsnät när det exempelvis gäller pension och sjukförsäkring.

– Just nu klarar vi oss bra ekonomiskt eftersom vi har stöd från SOK. Men det hade varit bra med ett trygghetssystem i ryggen, då kanske vi hade fortsatt längre, säger Linnea och Moa.

På Bosön är det många idrottare med elitidrottsstöd som gör tester för att få ut maximalt av träningen.

Moa Wikberg gick på skidgymnasiet i Torsby och valde länge mellan en elitsatsning i skidåkning eller kanot.

– Det som driver mig är att tävla och bli bättre men det kan man uppnå i vilken sport som helst. Just kanot passar mig väldigt bra och det är en fin bonus att få vara ute på vattnet varje dag.

Vad är det bästa med att vara elitidrottare?

– Att jobba varje dag med det som var min dröm som liten. Det är stort att hålla på med något som jag brinner för, säger Moa.

– Jag gillar livsstilen, att resa runt och träffa mycket folk och se många nya platser. Som ung hade jag kompisar genom kanoten i hela Sverige. Nu har jag vänner från hela världen genom idrotten, säger Linnea Stensils.

Nu är de framme vid många elitidrottares dröm – Olympiska spelen.

Förväntningarna finns där, både på resultatet men även som en fantastisk upplevelse som få får uppleva.

– Jag har tänkt mycket på första loppet. Det kommer vara nervöst. Men jag känner mig trygg att nervositeten inte påverkar mig negativt. Jag kommer vara fokuserad på det jag och Linnea ska göra tillsammans, säger Moa Wikberg.

– Framför allt ska det bli väldigt roligt och spännande. OS är det största du kan uppleva som elitidrottare. Men både jag och Linnea åker dit för att prestera.

Varken Moa eller Linnea vill sätta för mycket press på sig själva, men duckar inte för att målet är att vinna en medalj.

– Det är väldigt öppet efter Nya Zeeland som är favorit att vinna guld. Det är många bra båtar som kan slåss om medalj, vi är en av dem som har chansen, men det kommer bli extremt svårt. Hur det än går hoppas jag att vi har kul och känner att vi gjort det bästa vi kunnat, säger Linnea.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 2 augusti 2024