EU-flagga

EU och idrotten

Sidan uppdaterades: 9 december 2024

Sveriges medlemskap i Europeiska Unionen (EU) gör att svensk idrott är en del av ett stort europeiskt sammanhang. I och med detta påverkas vi av de lagar och regler som finns inom EU.

Riksidrottsförbundet anser att idrottspolitik först och främst är en nationell angelägenhet och ska behandlas med hänsyn till subsidiaritetsprincipen, det vill säga att beslut ska fattas så effektivt och så nära medborgarna som möjligt. Svensk idrott har särskilda regler och system som måste finnas för att verksamheten ska kunna bedrivas. Den särarten vill vi bevara.

Nedan finns en enkel överblick av EU och Europarådet i förhållande till idrotten i Europa samt vilka möjligheter som erbjuds.

EU och idrotten

Europeiska kommissionen

Arbetar för EU:s gemensamma bästa genom att föreslå och genomföra EU:s lagstiftning och politik. Europeiska kommissionen är tillsammans med Europaparlamentet, EU-domstolen och Europeiska rådet nyckelinstitutioner inom EU. Europeiska rådet ska inte förväxlas med Europarådet.

Europeiska kommissionens uppgifter på idrottsområdet:

  • Ansvara för politiken på idrottsområdet, vilket innebär att de ska främja samarbete och hantera åtgärder för att stödja fysisk aktivitet och idrott i hela Europa, särskilt genom EU-programmet Erasmus+.
  • Europeiska kommissionen har tre huvudprioriteringar för idrott:
    • Skydda idrottens integritet och värderingar
    • Idrottens socioekonomiska och miljömässiga dimensioner
    • Främja deltagande i idrott och hälsofrämjande aktiviteter

Europarådet

Europarådet är en fördragsgrundad organisation som består av 46 främst europeiska medlemsländer. Sverige är inte medlem i Europarådet.

Rådets primära roll är att värna och främja principer som mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens ideal.

Sedan 1970-talet har Europarådet främjat fair play och respekt inom idrotten, bekämpat korruption och arbetat för att göra idrotten säker, etisk och tillgänglig för alla. Detta arbete ska bidra till att skapa inkludering och demokratiska samhällen som respekterar mänskliga rättigheter.

Projektstöd

EU har ett antal ekonomiska projektstöd som idrottsorganisationer kan ansöka om. Några av de mest använda är;

Erasmus+ Ungdom

Erasmus+ Ungdom erbjuder unga och personer som arbetar med unga möjligheter till utbyten, projekt, samarbeten och kompetensutveckling i andra länder.

Erasmus + Ungdom ska främja ungdomars deltagande, förstärka kvaliteten på informella och icke-formella lärandeprocesser samt utveckla ungdomsverksamhet av god kvalitet.

Erasmus+ Ungdom administreras av MUCF, Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor.

Erasmus+ Idrott

Erasmus+ Idrott stöder samarbetsprojekt som främjar idrottsutövning, fysisk aktivitet och frivilligverksamhet. Insatserna ska också bidra till att lösa problem inom samhället och idrotten.

Partnerskapen i projekten ska bland annat arbeta för att främja idrott och fysisk aktivitet, motverka dopning och uppgjorda matcher som hotar idrottens trovärdighet, främja dubbla karriärer för idrottare, förbättra idrottens styrelseformer och verka för tolerans och social inkludering.

Erasmus+ Idrott administreras av EACEA - European Education and Culture Executive Agency, European Commision, i Bryssel.

Erasmus+ Mobilitet Idrott

Erasmus+ Mobilitet Idrott är ett program för mobilitetsprojekt för betald och ideell personal inom idrottssektorn. Det är ett bidrag för dig som jobbar med breddidrott inom idrottssektorn och syftar till att du ska kunna inhämta kunskap och kompetens samt utbyta erfarenheter och arbetssätt med kollegor i andra länder.

Erasmus+Mobilitet Idrott administreras nationellt av MUCF, Myndigheten för Ungdoms och Civilsamhällesfrågor.

Leader

Lokalt ledd utveckling genom Leader innebär att du engagerar dig i utvecklingen av din bygd och kan då få stöd för olika utvecklings­projekt. Leader är en metod där privat, ideell och offentlig sektor arbetar tillsammans för att bidra till lokal utveckling.

Leader är en del av Europeiska utvecklingsfonden för landsbygdsutveckling och stödet administreras lokalt i de 40 olika Leaderområdena som finns i Sverige.

Utöver möjligheterna inom Erasmus+ och Erasmus+ Sport så har idrotten möjlighet att ansöka om stöd i andra EU-fonder och program för att utveckla olika verksamheter. Det kan exempelvis handla om arbetsmarknad, regional tillväxt eller hållbarhet.

European Week of Sport

I en undersökning genomförd av EU visar resultaten att graden av inaktivitet i Europa är så hög som 59 procent. Nästan sex personer av tio utför sällan eller aldrig någon fysisk aktivitet. Nivån på passivitet har aldrig varit så hög som idag och siffran tenderar att stiga.

År 2015 startade Europeiska kommissionen European Week of Sport med syftet att uppmärksamma de positiva fördelar fysisk aktivitet har på människors hälsa. Genom nationella engagemang från länderna i Europa ska veckan inspirera och uppmuntra den europeiska befolkningen till en aktiv livsstil. European Week of Sport är till för alla oavsett ålder, bakgrund och idrottserfarenhet.

I Sverige är det RF som är koordinator for European Week of Sport. Varje år arrangerar RF-SISU distrikten lokala Idrottens dag för att skapa rörelseglädje hos fler barn och ungdomar.

Sidan publicerades: 8 oktober 2024