Svenska damlandslaget i fotboll går av ett flygplan

Internationell representation

Sidan uppdaterades: 9 december 2024

Idrott utövas över hela världen. Den för samman människor från olika kulturer och sträcker sig över gränser. Samtidigt förs mycket av idrottspolitiken på en internationell arena och där är det viktigt att Sverige har en stark representation.

Idrott är en internationell företeelse och bidrar därför till ett stort idrottsligt utbyte mellan nationer. Vid internationella tävlingar träffas idrottsutövare och ledare och lär känna varandra, både inom ramen för själva tävlingen och i umgänget utanför idrottsarenan.

RF är medlem i ett antal internationella idrottsorganisationer. Ambitionen är att ha en stark representation samt att aktivt ta ställning i frågor som är angelägna för svensk idrott.

Tips inför årsmötet

Stämman, årsmötet eller kongressen - de internationella och europeiska specialförbunden använder olika beteckningar för sina högsta organ. För tydlighetens skull väljer vi här att kalla det för ett årsmöte. Och med benämningen ”internationell” avses även europeiska organisationer.

Årsmötet är den internationella organisationens högsta organ. Det är här du har möjlighet att påverka för att få förändring i något du inte är nöjd med. Antingen genom att få en representant vald till en position som därmed kan arbeta inifrån, eller genom att lägga ett förslag, en motion, till årsmötet.

Interkulturell kompetens

Interkulturell kompetens handlar om förmågan att förstå och interagera effektivt med individer från andra kulturer. Detta inkluderar kunskap om, förståelse för och förmågan att respektera och värdera kulturella skillnader.

Nyckelegenskaper i interkulturell kompetens

Kulturell medvetenhet – Förmågan att känna igen dina egna kulturella värderingar, tankar och övertygelser, samt hur dessa kan påverka din interaktion med andra.

Kulturella färdigheter – Förmågan att kommunicera effektivt och ändamålsenligt med individer från andra kulturer. Detta inkluderar både verbal och icke-verbal kommunikation.

Kulturell empati – Förmågan att sätta sig in i andra människors situation och förstå deras känslor, värderingar och verklighetsuppfattningar. Förmågan att känna empati för andras situation är kopplad till graden av social och kulturell känslighet.

Öppenhet – Förmågan att närma sig nya och obekanta situationer med ett öppet sinne, utan förutfattade meningar eller fördomar.

Anpassningsförmåga – Flexibilitet att anpassa sina egna beteendemönster utifrån det kulturella sammanhang man befinner sig i.

En kontinuerlig inlärningsprocess – Interkulturell kompetens är en kontinuerlig läroprocess. Att leva i eller arbeta med andra kulturer kan innebära utmaningar, men det ger också möjligheter till personlig utveckling och berikande upplevelser. I en globaliserad värld blir tvärkulturell kompetens allt viktigare, både i professionella sammanhang och i vardagen. Det råder ingen tvekan om att tvärkulturell kompetens är en viktig aspekt för representanter från svensk idrott som ska arbeta med internationella frågor i en internationell miljö.

Genom att utveckla din interkulturella kompetens får du också en bredare förståelse för din egen kultur och kan därför interagera mer effektivt och ändamålsenligt med människor från samma kulturella bakgrund.

Några konkreta tips för att stärka din interkulturella kompetens

  • Visa ödmjukhet
  • Var artig
  • Beskriv – tolka eller döm inte
  • Kontrollera aktivt antaganden och avsikter
  • Sätt dig själv i den andra personens situation
  • Lyssna minst 80 % av tiden
  • Ställ ingående frågor – hur, vad tycker du osv.
  • Ta upp ett ämne i taget, istället för att ta med flera i samma konversation
  • Undvik svåra frågor, var specifik
  • Undvik långa och abstrakta presentationer, använd exempel istället
  • Lägg mycket tid på personliga möten
  • Det personliga mötet är betydligt bättre än telefon, e-post, SMS, sociala medier mm.
  • Undvik sarkasm, ironi och humor som kräver gemensamma referenser

Vill du lära dig mer om interkulturell kompetens?

Om du vill lära dig mer om interkulturell kompetens kan den välrenommerade författaren och forskaren Geert Hofstede vara en bra utgångspunkt. Han är forskaren bakom de sex erkända kulturdimensionerna.

Företaget Hofstede Insights har tagit fram ett verktyg som analyserar olika länders kulturella utgångspunkter och kan därmed jämföra kulturer i olika länder utifrån de sex dimensionerna.

Utbildningar och mötesplatser

En av Riksidrottsförbundets uppgifter på det internationella området är att stimulera och på olika sätt stödja SF i deras internationella verksamhet och där ingår även att bidra med kompetenshöjande insatser.

Utöver nedanstående utbildningar och mötesplatser så arrangeras även konferenser, seminarier och workshops utifrån behov och efterfrågan.

Grundutbildning internationella representanter

Under två pass online och en två dagars fysisk träff med eget arbete däremellan ger utbildningen fördjupad kunskap inom bland annat den internationella idrottsarenan, internationellkulturell förståelse, internationella evenemang, lobbying och svensk idrotts mål och värderingar i relation till de internationella. Deltagarna får även ta del av tips och erfarenheter från svenska internationella representanter som medverkar på utbildningen.

Mötesplats för internationella representanter

Varje vinter bjuder RF in alla med internationella uppdrag till: Mötesplats för internationella representanter. Syftet är att erbjuda kompetenshöjning inom vissa områden men framförallt att skapa tillfälle för erfarenhetsutbyte och diskussion mellan deltagarna.

NILE-Nordic International Leadership Eduaction

NILE är en utbildning på hög nivå som syftar till att skapa bättre förutsättningar för förtroendevalda som vill satsa på nya och/eller högre positioner på den internationella arenan. NILE ger dig verktygen, kunskapen och självförtroendet du behöver för att ta en position i ett europeisk eller internationellt idrottsförbund, och behålla den.

Hela utbildningen är på engelska och är ett samarbete mellan idrottsförbund och olympiska kommittéer i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Nederländerna. NILE arrangeras vartannat år.

Prioriterade områden

En viktig del av arbetet för dig som arbetar med internationella frågor och/eller har internationella uppdrag är att även arbeta för och driva de svenska värdefrågorna internationellt.

Svensk idrott har fyra prioriterade värdegrundsområden för det internationella arbetet.

Barn och ungdomsidrott – Idrott för barn och ungdomar är en av de enskilt viktigaste verksamheterna inom den svenska idrottsrörelsen. Barn ska få vara barn och idrotten bör vara präglad av lekfullhet, delaktighet och glädje, oavsett vilket land du bor i.

Jämställdhet – Den svenska idrottsrörelsen ska arbeta för och driva olika frågor kopplade till jämställdhet. Vi initierar och bidrar till arbetet med jämställdhet även internationellt. Såväl representation som position är viktiga delar i arbetet.

Good governance – Idrotten i Sverige bör ha en framträdande roll i arbetet för demokrati och transparens i den internationella idrottsrörelsen. Både demokrati och öppenhet är självklara beståndsdelar i den svenska idrottsmodellen och något vi arbetar för även internationellt.

Hållbarhet – Svensk idrott vill vara en samhällskraft som bidrar till hållbarhet, både nationellt och internationellt. Tillsammans är vi stora nog att göra skillnad och vi vill vara ett av de länder som leder utvecklingen av hållbara evenemang.

Ordlista för internationell idrott

Inom internationell idrott finns en mängd olika förkortningar som kan vara bra att ha koll på. Dessutom använder vi inom svensk idrott en del begrepp och namn som kan vara svåra att översätta till engelska på ett tydligt sätt.

Här har vi sammanställt listor på förkortningar och översättningar som hjälper dig i ditt internationella arbete.

Reseinformation

Du som har ett internationellt uppdrag är ofta ute på resor och besöker olika länder. Oftast reser du nog till säkra och stabila länder men ibland kan det finnas platser eller länder där situationen är mer politiskt eller säkerhetsmässigt instabil. Då kan det vara bra att ha satt sig in i både den politiska och säkerhetsmässiga situationen innan du reser.

UDs reseinformation

Nedan hittar du länk till UDs reseinformation som ger dig en inblick i situationen i enskilda länder. Detta ger dig bättre förutsättningar att bedöma riskerna och förbereda dig för vad som ligger framför dig. Här finns även länk till nedladdning av appen ”Resklar” som alltid håller dig uppdaterad.

Sweden Abroad

Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla stater i världen. I ungefär hälften av dessa har Sverige ambassader och konsulat. Hos Sweden Abroad kan du enkelt söka fram information om det land du skall besöka och få en översikt över vilken typ av assistans svenska medborgare kan förvänta sig av utrikestjänsten när de reser.

Om du vill att UD eller Ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet du befinner dig i kan du anmäla din vistelse till svensklistan på Sweden Abroad.

Sports Political Power Index

Sports Political Power Index är en maktbarometer som rankar hur stor politiskt inflytande ett land har inom idrotten genom att rangordna olika positioner och ge dem poäng utifrån vilken påverkan/makt de har.

Sammanställningen görs av Danmarks Olympiska kommitté och Idrottsförbund, DIF, vartannat år och i mars 2024 publicerades den sjätte versionen.

Här kan du ta del av utvecklingen för olika länder och världsdelar samt utläsa de sammanfattade trenderna.

Sidan publicerades: 3 oktober 2024