Hem / RF arbetar med / Aktuella projekt / Idrottens dag

Idrottens dag

Idrottens dag är ett nationellt koncept som arrangeras i våra RF-SISU distrikt runt om i landet. Syftet är att inspirera fler barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet. Idrottens dag ska också lyfta upp idrottsfrågorna på agendan och uppmuntra till samtal om framtidens idrott.

Idrottsrörelsen håller på att förändras. Målet är idrott för alla hela livet. Idrottens dag är en del av den resan. En dag med roliga aktiviteter och nya idéer. Besökare får prova på, uppleva, tänka och prata om hur framtidens idrott kan se ut.

Idrottens dag tar avstamp i idrottsrörelsens pågående förändringsarbete, Strategi 2025, där specialidrottsförbunden (SF) bland annat pekat ut att en ny syn på träning och tävling är nödvändig om idrotten fortsatt ska lyckas engagera lika många människor.

Alla Idrottens dag ser lite olika ut beroende på lokala förutsättningar i våra distrikt. Gemensamt är att alla Idrottens dag ger många chanser till idrott, rörelse och inspiration. Alla evenemang är dessutom helt gratis. Fokus ligger på glädje och spännande samtal med högt i tak.

På många platser erbjuder det lokala föreningslivet roliga aktiviteter för familjer. Ibland är det istället evenemang som genomförs tillsammans med skolan.

Under 2019 arrangerade Riksidrottsförbundet också en ”rörelseturné” till sju orter i samband med Idrottens dag, med roliga aktiviteter där besökarna får lära sig mer om träning och tävling. Både genom att röra på sig i specialdesignade motorikbanor och kolla in utställningen i tältet.

Idrott för alla hela livet

Resan mot en mer välkomnande, nyfiken och modig idrottsrörelse är i full gång. En idrott där vi fokuserar på glädje och utveckling som ger alla förutsättningar och motivation att idrotta hela livet. Fler ska få uppleva idrottsglädje och gemenskap i våra föreningar och de som vill utmana sig själva att nå så långt det bara går ska få bättre möjligheter att nå sin fulla potential.

Idrottens dag är ett viktigt steg på den här resan. Där får vi möjlighet att samla många som är med och formar framtidens idrottsrörelse, inte minst den nya generationen. På Idrottens dag pratar vi om och visar upp de spännande saker som sker. Vi utmanar gamla sanningar om hur vi ska träna och tävla i våra föreningar och formar en idrottsrörelse där fler känner sig välkomna och väljer att idrotta hela livet.

European week of sport

Idrottens dag är en del av European week of sport, ett EU-initiativ för att få fler i rörelse. Sverige deltog för första gången 2017 och Riksidrottsförbundet var nationell koordinator.

Mer om European Week och Sport 2019

Leveransadress:

Östgötagatan 98 D
116 64 Stockholm för företagspaket och transporter