Min andra idrott

Min andra idrott

Sidan uppdaterades: 24 januari 2023

RF:s kampanj "Min andra idrott" slår ett slag för de positiva effekterna av allsidig träning. Att hålla på med olika idrotter är bra på många sätt. Oavsett om du vill bli så duktig du kan, idrottar för att ha roligt eller både och. Vilken är din andra idrott?

Bland våra mest framstående idrottare finns många som tränat flera andra idrotter innan de nådde elitnivån i sin huvudidrott.

Längdhopparen Michel Tornéus är svensk rekordhållare och VM-medaljör. Han specialiserade sig inte förrän han var 18 år. Han höll bland annat på med taekwondo, fotboll och andra grenar inom friidrott, innan han bestämde sig för att satsa på längdhopp.

Se video: Michel Tornéus om sin andra idrott

Skidskytten Hanna Öberg har vunnit både OS och VM och har tilldelats Jerringpriset. Hon har åkt skidor sedan barnsben och har orienterat, spelat fotboll och sysslat med friidrott.

Se video: Hanna Öberg om sin andra idrott

Handbollsspelaren Isabelle Gulldén har gjort över 200 landskamper och har i många år spelat professionellt ute i Europa. Som ung tränade "Bella" mycket brottning och testade även tennis och friidrott.

Längdskidåkaren Charlotte Kalla spelade basket långt upp i tonåren, slalomåkaren André Myhrer höll på med många olika idrotter som ung och NHL-proffset Victor Hedman varvade ishockeyn med både fotboll och golf.

Text och video: Här är alla idrottarna i Min andra idrott

Glädje först och främst

Stjärnorna vi nämnt är bara några få av alla svenska idrottare som nått toppen – och är levande bevis för att vi inte behöver ha så bråttom när vi är unga. Håll på med det som känns rätt just då!

Idrott ska först och främst vara kul – glädjen är den största drivkraften för unga som idrottar. Många framgångsrika elitidrottare vittnar om att det var just variationen av idrotter som skapade glädjen. Och även om de flesta av oss kanske inte vill eller kan bli elitidrottare så har vi rätt att ha roligt.

Min andra idrott lyfter de positiva sidorna med allsidig träning, särskilt i unga år. Forskning har nämligen lärt oss att de som tränar allsidigt utvecklas bättre, löper mindre risk att skada sig och blir mer motiverade att fortsätta träna. Det finns inte några belägg för att man måste välja tidigt för att nå sina mål.

Kanske kan vi ta kål på några seglivade myter längs vägen. Till dess: träna så mycket du vill, ha så roligt du bara kan och variera dig så mycket som du hinner!

Sidan publicerades: 24 oktober 2022