Tränare pratar med en grupp tjejer i idrottshall

Ansöka om LOK-stöd

Sidan uppdaterades: 4 september 2024

LOK-stöd kan sökas av varje idrottsförening som är ansluten till något av de specialidrottsförbund som tillhör RF och som bedriver verksamhet för deltagare i åldern 7–25 år. LOK-stödet finns för att stödja föreningsdriven barn- och ungdomsidrott.

Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser att stödja idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Regeringen har enligt förordningen om statsbidrag (1999: 1177) överlämnat uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag till idrottsverksamhet till Riksidrottsförbundet.

Ansöka om LOK-stöd

Här nedan hittar du information om vad som krävs för att kunna söka LOK-stöd, hur ansökningsprocessen går till och vem som är behörig att skicka in ansökan.

Ansök i IdrottOnline

Ansökan görs i IdrottOnline. Samtliga aktiviteter måste närvaroregistreras digitalt och föreningens siffror förs då över till ansökan automatiskt. Det enda ni behöver göra är att öppna ansökan och skicka in den.

Vem har behörighet att skicka in ansökan?

De som kan skicka in en ansökan för en förenings räkning är de som är registrerade i IdrottOnline som ordförande, kassör eller LOK-stödsansvarig firmatecknare i en förening.

Mer om de olika behörigheterna för LOK-stödet kan du läsa här

Har du rollen ordförande, kassör, klubbadministratör eller huvudadministratör i IdrottOnline behöver du logga in med Freja+.

Läs mer om varför och hur du går tillväga

Sista ansökningsdag för LOK-stöd

Ansökan för våren: senast 25 augusti

Ansökan för hösten: senast 25 februari

Enligt LOK-stödsföreskrifterna §9 riskerar en förening att ansökan avslås om den inkommer för sent.

Observera att sista ansökningsdag gäller för både ansökan och eventuell tilläggsansökan. Däremot går det bra att göra en tilläggsansökan under förutsättning att både den och huvudansökan är inskickade senast den 25 februari/25 augusti.

För ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdag görs ett avdrag enligt följande:

  • Ansökan som inkommer 26 augusti–1 september respektive 26 februari–1 mars reduceras med 25 procent.
  • Ansökan som inkommer 2 september–15 september respektive 2 mars–15 mars reduceras med 50 procent.
  • Ansökan som inkommer 16 september–30 september respektive 16 mars–31 mars reduceras med 75 procent.
  • Ansökan som inkommer 1 oktober–15 december respektive 1 april–15 juni ska avslås.

Om ansökan kommer in för sent enligt ovan och föreningen kan visa att förseningen beror på omständigheter utanför föreningens kontroll eller om särskilda skäl föreligger, får RF besluta om skälig reducering eller att fullt stöd ska beviljas.

Tänk också på att ju tidigare man skickar in sin ansökan, desto större chans har föreningen att få utbetalning av LOK-stöd redan i den första utbetalningen som sker en vecka efter sista ansökningsdag.

Utbetalning av LOK-stöd

Utbetalning kan endast göras till din förenings plus- eller bankgiro. Det kan inte vara ett plus- eller bankgiro till en person, sektion eller kommun. Utbetalning kan inte heller göras till ett vanligt konto. Riksidrottsförbundet kontrollerar att angivet giro står tecknat i föreningens namn så som det anges i vårt föreningsregister (namnet i detta är det namn under vilket föreningen har blivit antagen som medlem i respektive specialidrottsförbund).

När får föreningen utbetalningen?

Utbetalning av LOK-stöd sker alltid med start veckan efter sista ansökningsdag. Därefter sker utbetalningar varje vecka allt eftersom ansökningarna godkänns.

Fyllnadsutbetalning om det finns pengar kvar

Om det, när LOK-stödsåret är avslutat, finns pengar kvar i potten så gör Riksidrottsförbundet en fyllnadsutbetalning. De återstående medlen fördelas då till samtliga föreningar som sökt LOK-stöd under året.

Fyllnadsutbetalning är aldrig garanterad, utan görs endast de år då det blivit medel kvar i LOK-stödspotten efter att samtliga ansökningar för året hanterats och det ordinarie LOK-stödet har fördelats.

Utbetalning till föreningar uttagna för kontroll

Om din förenings LOK-stödsansökan har tagits ut för kontroll sker eventuell utbetalning först när kontrollärendet är slutfört. I den händelse att föreningen överklagar LOK-stödsgruppens beslut sker eventuell utbetalning först efter LOK-stödsnämndens avgörande.

Så beräknas LOK-stödet

Stödet ges i två delar: ett belopp per ledarledd aktivitet (ledarstöd) och ett belopp per deltagare (deltagarstöd).

Ledarstöd

Varje ledarledd gruppaktivitet ges ett ledarstöd på 20 kronor. Kravet är att aktiviteten har minst tre deltagare i åldern 7–25 år och minst en ledare närvarande.

För aktiviteter som har två eller flera ledare närvarande ges ett extra ledarstöd på ytterligare 5 kronor per aktivitet.

Deltagarstöd

För deltagare i åldern 7–25 år ges ett deltagarstöd på som mest 7,50 kronor. För deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns. Deltagare får endast ingå i en gruppaktivitet per SF-idrott och veckodag. Beloppet är högre vid deltagarens två första aktiviteter under en vecka för att därefter trappas ned.

  • För deltagare i åldern 7–9 år ges stöd för max tre aktiviteter per idrott och kalendervecka.
  • För deltagare 10–25 år ges stöd för upp till fem aktiviteter per idrott och kalendervecka.
  • För deltagare med funktionsnedsättning 26 år och äldre gäller samma som för deltagare 10–25 år.
  • Deltagarstöd ges även för ledare 13–25 år och för dessa gäller samma villkor som för deltagare 10–25 år.

Deltagarstödet varierar därmed enligt följande trappa:


Tillfälle 1

Tillfälle 2

Tillfälle 3

Tillfälle 4

Tillfälle 5

7–9 år

7,50 kr

7,50 kr

5,00 kr

10–25 år

7,50 kr

7,50 kr

5,00 kr

2,50 kr

2,50 kr


Sidan publicerades: 26 oktober 2022

Vid telefonsamtal, välj knappval 3.

Telefontider

Måndag: kl. 11.00–15.00
Tisdag: Stängt
Onsdag: kl. 11.00–15.00
Torsdag: kl. 11.00–15.00
Fredag: kl. 11.00–15.00

Lunchstängt 12.00–12.30

Avvikande öppettider