FOTO: Mathilda Ahlberg, Bildbyrån

”Det här är så roligt och så mycket glädje”

Helsingborgs SOK testade ett nytt grepp för att nå nya orienterare. Förra året startade föreningen verksamhet på Dalhem i Helsingborg, i en skogsdunge mitt i området.
– Vi hade inte lyckats nå dem som bor där. Idag är det fullt med barn på varje träning, säger Lisa Kjellén, ledare i Helsingborgs SOK.

Sidan uppdaterades: 28 september 2023

I sundets pärla, Helsingborg, finns det knappt någon skog.

Den som vill hålla på med orientering får ofta bege sig norr om staden till Pålsjö skog eller Kullaberg.

Men, ibland krävs det inte en djup skog eller utmanande terräng, för att få barn att bli bitna av orientering.

Fråga eldsjälen och ideelle ledaren Lisa Kjellén som på vardagarna är chef över ett gäng ingenjörer som utvecklar metallpulver.

På fritiden brinner hon för det ideella ledarskapet och att ge alla barn en möjlighet att hålla på med idrott i en förening.

Jag funderade över hur vi inom Helsingborgs SOK kunde locka fler barn från områden där väldigt få höll på med orientering. Vi har en väldigt homogen skara barn där de flesta kommer från områden i närheten av vår klubbstuga i Pålsjö, säger Lisa och fortsätter:

Jag tänkte på Dalhem och att det fanns en skogsdunge mitt i området. Vi visste att det inte fanns så mycket föreningsidrott där. Mina klubbkompisar ritade snabbt en karta över området.

Slutsatsen: föreningen tog sina kontroller och kartor och styrde ut mot stadsdelen i nordöstra delarna av Helsingborg.

Om ingen kom ut till oss i skogen, fick vi komma till dem. Tidigare hade vi haft olika prova på-verksamheter. Nu ville vi skapa en verksamhet som blev varaktig, säger Lisa.

Dalhem har cirka sextusen invånare. Stadsdelen byggdes i början på sjuttiotalet som ett led i miljonprogrammet.

Här är de flesta flerfamiljehusen gula och på en eller två våningar. Mitt i området finns stora öppna gräsytor som ramas in av skogsdungar, två sjumannaplaner för fotboll, en lekplats och en stor grill.

Lisa Kjellén på väg till en av kontrollerna med barn från Helsingborgs SOK vid skogsdungarna på Dalhem.

Vi hoppar framåt i tiden.

Sommaren är på sent besök. Tempen visar närmare 20 plus denna klarblå septemberkväll. Det är liv och rörelse överallt med barn som leker, sparkcyklar eller bara umgås med familj och vänner.

Barn och ledare från Helsingborgs SOK samlas vid Cirkuslekplatsen som ligger i anslutning till skogsdungarna.

Lisa och de andra ledarna blir snabbt omgivna av glada barn.

Så var det inte den första träningen för lite mer än ett år sedan.

Trots en del lokal marknadsföring kom det en kille på första träningen. I stället för att åka hem, gick Lisa runt i parken och pratade med barnen.

Jag ville inte ge upp så enkelt. Jag såg att de flesta var vid lekplatsen. Jag gick fram och pratade med flera av barnen. Många undrade vad det var för något? Orientering? säger Lisa och skrattar.

Gruppen växte snabbt till 15 barn som var med på varje träning.

När träningen kör i gång är tempot högt när barnen springer stafett.

De är väldigt tävlingsinriktade, säger Lisa och skrattar:

Vi brukar vara tydliga med att de tävlar mot sig själva och att det är viktigt att de inte mäter sig mot andra. Fokus ska vara på att ha roligt, lära sig orientering, springa snabbare mot sig själv och orka hela banan.

"Det bästa med orientering är att springa"

Under träningen gör föreningen flera små banor där barnen kan springa.

Danya, sju år, är en av dem som är med på kvällens träning. Hon skrattar, springer och pratar med ledarna.

Det bästa med orientering är att springa, säger hon och berättar samtidigt att hon tycker det är bra att ha nära till träningen.

Hur är man en bra idrottskompis?

Man är snäll mot sina kompisar.

Lisa Kjellén och de andra ledarna delar ut kartor inför kvällens träning.

Dalhem är ett av de 61 områden i Sverige som idrottsrörelsen fått särskilt stöd från regeringen för att verka i. Satsningen kallas Idrottsklivet och är en del i idrottsrörelsens arbete med att nå de barn och ungdomar som står längst från idrotten.

Vi inom orienteringen har ett jobb att göra. Vi behöver vara mer inkluderande och att de som inte kommer från orienteringsfamiljer ska känna sig välkomna, säger Lisa Kjellén.

I uppstartsprocessen har föreningen fått stöd av Svenska Orienteringsförbundet och RF-SISU Skåne.

Vi har fått tips och hjälp på upplägg som kan fungera, ekonomiska medel så att det kan vara helt kostnadsfritt. Vi har även fått stöd av idrottskonsulenter som fungerat som bollplank under uppstartsprocessen, säger Lisa Kjellén.

Träningen är slut för ikväll. Barnen samlas snabbt runt Lisa och de andra ledarna som bjuder saft.

Den bästa känslan var för ett tag sedan när alla barn sprang helt obehindrat i skogen och ifrån mig, säger Lisa och fortsätter:

Det här är så roligt och så mycket glädje. När jag ser hur det lyser i ögonen på barnen och när de säger att de älskar det höga gräset, det är obetalbart.

Fler nyheter för dig

Sidan publicerades: 27 september 2023