”Genom idrotten får vi de här viktiga samtalen, där målet är att stärka barnen”
Drömmar, självkänsla, attityder och bemötande. Samtalen hos Capoeira Club Cultura Brasileira i Vårby Gård kan handla om allt – och de betyder mer än idrott.
– Startar jag en ny grupp är samtalen i lärgrupperna med barn och föräldrar det absolut viktigaste, säger Christina ”Kiki” De Souza Pinto, styrelseledamot och en av föreningens grundare.
Sidan uppdaterades: 10 november 2023
Vårby Gård i Huddinge ligger mellan E4an och Mälaren precis på gränsen till Stockholms stad. Med tunnelbanans röda linje är du i stan på 20 minuter.
Här finns det simhall, fotbollsplaner, grönområden, mysiga badplatser och en idrottshall på nära avstånd.
Kiki De Souza Pinto växte själv upp här.
– Jag blir glad varje gång jag kommer hit. Jag tror att många skulle må bra av att arbeta ideellt i ett område de växte upp, eller där de får en skön feeling.
Varje lördag tränar en av hennes grupper i Vårbyhallen. Runt en gång i månaden har de lärgruppssamtal där barnen pratar om ett aktuellt ämne som påverkar dem.
– Det kan vara något som sker under träningen eller något som hänt utanför idrotten. Inom Capoeira pratar vi mycket om närmiljön, säger Kiki och fortsätter:
– Tyvärr påverkar skjutningarna i närområdet barnen. Samtalen handlar inte specifikt om det, men det finns ett behov bland barnen att prata om känslor runt trygghetsfrågor. Därför är idrotten så viktig, eftersom de känner sig trygga så fort de kliver in i hallen.
Ofta är föräldrarna med och lyssnar på samtalen.
– Det betyder att barn och vuxna möts, bara en sådan sak kan öka trygghetskänslan för ett barn, att se andra vuxna i sitt område som de känner, säger Kiki.
Lärgrupperna kan också handla om allt från drömmar och självkänsla, till attityder, mobbning och familjerelationer.
– Genom idrotten får vi de här viktiga samtalen, där målet är att stärka barnen.
Många som är nya ställer ofta frågor om de kan använda sig av det de lär sig inom kampsporten utanför idrotten. Exempelvis för att försvara sig.
– Här involverar vi föräldrarna mycket och berättar att sparka – och annat de lär sig – det gör de bara i hallen när de tränar, säger Kiki.
Föreningen har fått mycket stöd från RF-SISU Stockholm i sitt folkbildningsarbete.
– Vi har kontakt med vår idrottskonsulent från RF-SISU Stockholm cirka en gång i månaden. Vi pratar om hur vi utvecklas, får tips om nytt material och allmänt stöd till våra ledare. Jag tycker att det har gett bra resultat. Vår verksamhet handlar inte bara om att barnen ska svettas, samtalen är minst lika viktiga, säger Kiki.
Vårby Gård är ett av de 61 områden i Sverige som idrottsrörelsen fått särskilt stöd från regeringen för att verka i. Satsningen kallas Idrottsklivet och är en del i idrottsrörelsens arbete med att nå de barn och ungdomar som står längst från idrotten.
Föreningen reser även runt i Stockholmsregionen på olika event (de tävlar inte).
För ett tag sedan var Kikis grupp i Hammarby Sjöstad.
– Om vi har event i en annan del av staden hämtar jag några av barnen, det är bra att komma utanför sin stadsdel. Bara att sig in till stan är folkbildning. När vi var på väg hem från Sjöstadshallen var det ett barn som sa: Kiki, när jag blir stor, då ska jag resa över hela världen.
Vad är det bästa med att vara ideell ledare?
– Jag blir glad av att vara ledare, jag får så mycket tillbaka. Om jag är trött när jag kommer till träningen är jag pigg efter en liten stund med barnen och ungdomarna.
– När jag lämnar lokalen är jag helt upprymd, det ger så mycket glädje.
Nästan en halv miljon deltagare under 2022
- 439 534 unika individer deltog i idrottsrörelsens folkbildning genom SISU Idrottsutbildarna.
- SISU Idrottsutbildarna är Sveriges största studieförbund och finns i alla 290 kommuner.
- 7 696 föreningar tog del av SISU Idrottsutbildarnas folkbildningsverksamhet.
- Föreningarna genomförde tillsammans med våra 19 RF-SISU distrikt 86 000 lärgrupper med 764 000 deltagare (= barn, unga, vuxna)
De populäraste ämnena för folkbildning som stöd för förening är: föreningsutveckling, ledar- och tränarskap, värdegrundsarbete och idrottskunskap.
Fler nyheter för dig
Sidan publicerades: 19 oktober 2023