Internationellt arbete
Riksidrottsförbundets uppgift i det internationella arbetet är att företräda den svenska idrottsrörelsen på internationell nivå. Syftet är att skapa goda förutsättningar för idrotten i Sverige samt att stimulera och på olika sätt stödja specialidrottsförbunden i deras internationella verksamhet.
Villkor och ramar för den svenska idrottsrörelsen bestäms i hög grad på internationell nivå. Därför är det viktigt att idrottsrörelsen aktivt agerar och skapar förutsättningar för ett inflytande inom och i förhållande till de internationella specialidrottsförbunden, europeiska plattformar för idrott samt EU.
Nedan hittar du information och ett antal dokument som kan användas som stöd i det internationella arbetet.
Internationell strategi
RF:s uppgift i det internationella arbetet är att företräda svensk idrott på internationell nivå för att skapa goda förutsättningar för idrotten i Sverige samt att stimulera och på olika sätt stödja specialidrottsförbunden (SF) i deras internationella verksamhet.
Idrotten är internationell till sin organisation och struktur och dess regler och förutsättningar bestäms i hög grad i internationella och/eller europeiska idrottsförbund. Inom EU är idrott ett eget politikområde och kommissionen tar en mer och mer aktiv roll i förhållande till idrotten. Villkor och ramar för den svenska idrottsrörelsen bestäms med andra ord i hög grad på internationell nivå. Därför är det viktigt att idrottsrörelsen aktivt agerar och skapar förutsättningar för ett inflytande inom och i förhållande till de internationella specialidrottsförbunden, europeiska plattformar för idrott samt EU.
Internationella riktlinjer
Grunden för de internationella riktlinjerna är en tro på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare mellan människor. Idrottens självständighet och oberoende är grunden.
De internationella riktlinjerna anger principiella ställningstaganden för svensk idrotts internationella agerande. Det betyder att varje SF ska omsätta riktlinjerna i sitt internationella utbyte och deltagande.
Politiskt ställningstagande
RF:s utgångspunkt i det internationella arbetet är vår värdegrund. Det betyder att glädje och gemenskap, demokrati och delaktighet, allas rätt att vara med och rent spel ska genomsyra det arbete svensk idrott gör internationellt.
Vi tror på idrotten som internationell mötesplats och brobyggare. Det betyder att svensk idrott ska ha utbyte med andra länder, oavsett politiska system och oavsett om diplomatiska förbindelser med Sverige föreligger eller inte. Om ett arrangemang eller mästerskap har förlagts i en icke-demokratisk regim deltar svensk idrott. Vi uppmanar inte några, varken enskilda utövare eller förbund, till bojkott. Undantag ska göras för länder som är föremål för en bindande FN- eller EU-sanktion som är relevant för idrottsområdet. Gällande avrådan från att resa till något land hänvisar vi till UD:s rekommendationer.
Politiska budskap
Idrotten är partipolitiskt obunden, men samtidigt kan vi inte blunda för att politiska ledare utnyttjar stora idrottstävlingar i olika syften. Vårt förhållningssätt är att evenemangen ska vara fria från politiska budskap och manifestationer på arenan. Skälet är att idrottsutövarna ska kunna komma till idrottsplatsen utan att behöva förhålla sig till politiska budskap. Idrottsutövarna ska kunna ha vilken nationalitet, religion, politisk åskådning som helst och ändå delta på samma villkor. Då är idrottens potential som mötesplats som störst.
Svensk idrottsrörelse och de som representerar den ska stå upp för vår gemensamma värdegrund. I vissa sammanhang, i vissa länder, kommer det att uppfattas som politiska ställningstaganden. I det perspektivet blir det tydligt att idrott och politik hör ihop.
Projektstöd för internationellt utvecklingsarbete
Projektstödet för internationellt utvecklingsarbete utgör en mindre del av det årliga SF-stödet. Information om ansökningsförfarandet skickas ut till SF inför varje ansökningstillfälle. Ansökan sker en gång per år.
Stödet omfattar projekt inom följande två områden:
- Good governance – demokrati, transparens, anti-korruption samt jämställdhet
- Genomförande av satsning på enskild individ att nå en viktig position i en europeisk eller internationell organisation
Internationella rådet
Internationella rådets uppgift är att, utifrån ledamöternas erfarenheter och kunskaper på området, vara styrelsens referensorgan i internationella frågor och frågor om internationella evenemang. Detta innefattar att:
- Vara rådgivande och diskutera svensk idrotts strategier för att stärka svensk idrotts inflytande i europeiska och internationella organisationer
- Påtala för styrelsen viktiga internationella idrottspolitiska frågor
- Vara rådgivande i frågan hur Sverige ska kunna arrangera fler internationella idrottsevenemang och idrottsmöten.
- Särskilt följa utvecklingen vad avser korruption och andra misshälligheter inom internationella förbund samt för styrelsen avge förslag på hur svensk idrott kan bidra till good governance.
Rådets medlemmar utses av RF:s och SISU Idrottsutbildarnas styrelser (RS och FS) hösten efter ett riksidrottsmöte (RIM). Mandatperioden är två år eller till dess styrelsen efter kommande RIM utser ett nytt råd.
Rådets sammansättning 2024-2025
Toralf Nilsson, RS/FS
Åsa Llinares Norlin, RF/FS
Petra Sörling, Bordtennisförbundet
Annika Grälls, Fotbollförbundet
Anna Rapp, Handbollförbundet
Thomas Eriksson, Innebandyförbundet
Kristiina Pekkola, Judoförbundet
Håkan Leeman, Motorsportförbundet
Annika Ekman, Seglarförbundet
Christer Magnusson, Simförbundet
Elisabeth Egnell, Skidförbundet
Rikard Grip, Skidskytteförbundet
Patrik Helgesson, Tyngdlyftningsförbundet
Gunilla Lindberg, adjungerad från SOK
Olle Dahlin, adjungerad från SOK
Marie Denitton, ansvarig tjänsteperson RF
Internationella samarbeten
ENGSO
European Non-Governmental Sports Organisation, ENGSO, är en paraplyorganisation för breddidrotten i Europa. ENGSO bildades på initiativ av Bengt Sevelius, dåvarande Generalsekreterare i RF, och hade sitt första årsmöte 1995 i Wien, Österrike.
En organisation per land kan vara medlem i ENGSO, den organisation som företräder breddidrotten i det landet. ENGSOs medlemmar är europeiska olympiska kommittéer, europeiska paralympiska kommittéer och paraplyorganisationer för nationell idrott. ENGSO har 34 ”full members” och 6 ”associated members.
ENGSO arbetar för en ännu starkare breddidrott och ett mer utvecklat samarbete mellan länderna i Europa. Detta sker bl a på den årliga lärandekonferensen European Sport Platform där medlemmarna möts för att dela kunskaper med varandra runt olika teman.
ENGSO är RFs plattform i Europa och RF har alltid varit engagerade i arbetet med ENGSO. År 2019 valdes Stefan Bergh till ordförande i ENGSO och 2023 fick Stefan förnyat förtroende av medlemmarna och valdes för ännu en fyraårsperiod, 2023-2027, som ordförande för ENGSO.
EOC EU Office
RF är partner i EOC EU Office, Europeiska Olympiska Kommitténs EU-byrå. Byrån har ett 30-tal partners som representerar nationella paraplyorganisationer för idrott, europeiska nationella olympiska kommittéer, europeiska idrottsförbund och internationella idrottsförbund.
Byrån har sitt säte i Bryssel i Belgien, och arbetar för att identifiera, övervaka och analysera politiska ämnen som är relevanta för idrotten på EU-nivå. EOC EU Office arbetar även för att skapa en större kunskap om de finansieringsmöjligheter som finns för idrotten inom EU.
RF får kontinuerligt information om frågor som berör idrotten på europeisk nivå och byrån erbjuder även kunskapsstöd inom olika områden i syfte att främja sina partners intressen. Två gånger årligen erbjuds partnermöten och därutöver ett antal digitala seminarier kopplat till aktuella områden.
Varje månad får RF ta del av EOC EU Office Nyhetsbrev, som vi även vidarebefordrar till de SF och RF-SISU distrikt som anmält intresse.
Läs mer
Konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Kriget mellan Ryssland och Ukraina påverkar i hög grad idrottens möjligheter att vara den mötesplats över gränser som idrotten vill vara. Att ta hänsyn till ett unikt världsläge och samtidigt kunna ta ansvar för aktiva och ledares säkerhet är en komplex och ofta svår situation att hantera.
Som stöd för de nationella förbunden har de nordiska olympiska kommittéerna, paralympiska kommittéerna och nationella idrottsförbunden enats om att uppmana samtliga internationella idrottsorganisationer att fortsätta utesluta ryska och belarusiska idrottare och funktionärer.
Uttalande från det Nordiska mötet 1 september 2023
The Nordic Olympic Committees, Paralympic Committees and Confederations of sports discussed the question on Russian and Belarusian participation in international sports at its meeting in Greenland.
At the meeting, we, the Nordic sports umbrella organizations, reiterated and underlined our positions and statement from the 7th of February 2023 on this issue.
- The situation with the war in Ukraine has not changed.
- Therefore, we stand firm in our position, not to open for Russian and Belarusian athletes and officials in the international sports participation.
- Now is not the right time to consider their return; that is our position.
- We, the Nordic Olympic and Paralympic Committees and Confederations of sports, take this opportunity to reaffirm our steadfast support once again with the Ukrainian people and the demand for peace.
- The Nordic Olympic and Paralympic Committees and Confederations of sports will work together and in close dialogue with relevant stakeholders to evaluate and monitor the situation closely.
Sidan publicerades: 3 oktober 2024