Svensk idrott
2035Arbetsmaterial inför Riksidrottsforum 2024
Introduktion och process
Idrottsrörelsen strävar sedan 2015 mot gemensamma mål inom Strategi 2025. Det handlar om att skapa möjlighet till ett livslångt idrottande i förening för alla och en stark elitidrott. Strategi 2025 har varit vägledande och de allra flesta förbund har idag egna strategiska planer i samma anda.
Ladda ner arbetsmaterialet som PDFSvensk idrott 2035
Vi har kommit en bra bit på väg och nu är det dags att uppdatera mål och strategier. Mycket har hänt i omvärlden under de senaste tio åren. Idrotten har också utvecklats och förutsättningarna förändrats. Vad ska idrottsrörelsen sikta mot inför nästa strategiperiod? Vilka områden blir viktigast att utveckla för att föreningsidrotten ska vara stark och relevant även i framtiden? Vad behöver vi bli bättre på och vad ska vi förändra tillsammans?
SISU Idrottsutbildarna har bidragit till att uppfylla målen i Strategi 2025 men har inte tidigare haft en egen övergripande strategi beslutad av SISU-stämman. Det är hög tid att ta fram en strategisk plan för SISU Idrottsutbildarna som både bidrar till idrottsrörelsens övergripande mål men också stärker SISU Idrottsutbildarnas position som ett av Sveriges största studieförbund.
Detta arbetsunderlag inför Riksidrottsforum (RIF) 2024 ger förslag på nya mål och strategier för framtiden. Förslagen är framtagna under det senaste året i samverkan med specialidrottsförbund (SF) och RF-SISU distrikt. RIF blir ett viktigt tillfälle att diskutera förslagen inför Riksidrottsmötet (RIM) 2025 då det är dags att besluta om de nya strategiska planerna för idrottsrörelsen och SISU Idrottsutbildarna.
Uppdraget
- Riksidrotts- och Förbundsstyrelsen (RS/FS) i samverkan med SF och RF-SISU distrikten ska genomföra ett brett strategiarbete för goda framtida förutsättningar för idrottsrörelsen.
- inom strategiarbetet överväga att ta fram övergripande långsiktiga mål för studieförbundet SISU Idrottsutbildarna; samt
- RS/FS, utifrån strategiarbetets resultat, till RF- respektive SISU-stämman 2025 ska lägga ett förslag på långsiktiga mål och en strategisk plan för idrottsrörelsen.
- RS/FS beslutade under hösten 2023 att separata mål skulle tas fram för SISU Idrottsutbildarna. RIM-uppdragen att revidera idrottens stödsystem och att ta fram en hållbarhetsstrategi har genomförts i nära samverkan med strategiarbetet.
Nulägesbilder
Idrottsrörelsen
Var står idrottsrörelsen idag i förhållande till målen i Strategi 2025? För att få en nulägesbild genomfördes en studie under hösten 2023 som baserades på omfattande enkätsvar från specialidrottsförbunden. Resultatet visade att Strategi 2025 har fungerat väl för att samordna idrottsrörelsen och att det finns en samsyn mellan SF:s strategiska planer och Strategi 2025.
En avgränsad mätning av måluppfyllelse visade:
- ett vi idag har en jämställd representation i SF:s styrelser och valberedningar men inte i övriga rådgivande organ.
- en ökning av antalet deltagare i SISU Idrottsutbildarnas värdegrundsutbildningar.
- ingen förändring gällande framgångar i internationella mästerskap men vi ser att antalet förtroendevalda i internationella organ har ökat.
- en viss positiv förändring gällande tappet av unga idrottare efter elvaårsåldern.
- att pandemin innebar minskade aktiviteter för många idrotter.
Hela studien finns att läsa under Om arbetet.
SISU Idrottsutbildarna
SISU idrottsutbildarna har återhämtat sig väl efter pandemin och omfattningen av verksamheten ligger på samma nivå som 2019. Detta gäller såväl studietimmar som deltagare och antal arrangemang.
Statistik och en kännedomsundersökning (2024) visar att:
- bland deltagarna är könsfördelningen jämn.
- närmare 50 procent är yngre än 25 år.
- antalet deltagare i värdegrundsutbildning har ökat de senaste åren, vilket utgjort en viktig del i uppfyllande av Strategi 2025.
- Svenska Fotbollförbundet är det specialidrottsförbund som har störst verksamhet följt av Svenska Ridsportförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
- RF-SISU Västra Götaland har störst verksamhet av de 19 RF-SISU distrikten.
- kännedomen om SISU Idrottsutbildarna, både inom och utanför idrottsrörelsen, kan förbättras.
Folkbildningen i Sverige är pressad. Förekomsten av bidragsfusk hos några studieförbund har inneburit ett lägre förtroende för samtliga studieförbund. Anslagen till Folkbildningsrådet, som fördelar bidrag till de övriga nio studieförbunden i Sverige, har minskat drastiskt. SISU Idrottsutbildarna har hittills ett oförändrat statsanslag.
Verksamhetens omfattning SISU Idrottsutbildarna 2023
Omvärldsanalys
Hösten 2023 genomförde kommunikations- och analysbyrån Reform Society en omvärldsanalys där de identifierade trender som bedöms ha störst betydelse för idrottsrörelsen och idrottens folkbildning fram till 2035. Trenderna beskrivs nedan i korthet. Hela rapporten finns att läsa som pdf här. Pdf, 924 kB.
Miljö- och klimatförändringar kräver omställning
Ökade krav på att minska miljöpåverkan och idrottsrörelsens legitimitet är beroende av hur väl vi lyckas. Stort behov av klimatanpassning för att kunna utöva vissa idrotter.
Ett samhälle med skillnader i hälsa och fysisk aktivitet
Idrottsrörelsen behöver nå betydligt fler barn och unga som inte idrottar. Skillnader i hälsa och fysisk aktivitet är ofta kopplat till socioekonomiska förutsättningar.
Kommersialisering pressar föreningsidrotten
Konkurrensen ökar från privata aktörer. Idrottsrörelsen behöver förtydliga sitt erbjudande och arbeta både för att behålla, och attrahera nya, medlemmar och ledare. Unga lämnar föreningssammanhanget till förmån för kommersiella alternativ.
En osäker och otrygg omvärld
En pressad demokrati utmanad av osäkerhet, kris och krig i närområdet samt populism och faktaresistens. Folkbildningen är ifrågasatt från flera håll med starkare inslag av kontroll istället för tillit i relation mellan det offentliga och civilsamhället.
Nya ekonomiska utmaningar
Stort reformbehov och ekonomiskt pressade kommuner där olika investeringar konkurrerar med varandra. Minskat utrymme för att bygga och renovera anläggningar och idrottsmiljöer samtidigt som det finns en förväntan på idrottsrörelsen att ta ett större samhällsuppdrag.
En förändrad spelplan med artificiell intelligens
AI revolutionerar samhället. En kunskapsutmaning för både samhället och idrotten men kan även bidra till stora möjligheter till allt från förbättring av träningsmetoder till förenklad administration. Värdet av data och datainsamling ökar.
Utgångspunkter
Strategiprocessen har pågått sedan september 2023. Under en lång rad möten, workshops, nätverksträffar och informella samtal har deltagarna återkommande lyft grundläggande uppfattningar om vad idrottsrörelsen och SISU Idrottsutbildarna är och bör vara, och hur vi bör förhålla oss till varandra. En gemensam utgångspunkt gynnar diskussionerna om strategierna. Så här ser vi på idrottsrörelsen, SISU Idrottsutbildarna och de strategiska planerna.
Strategiska planer vägleder SF och styr RF och SISU
Idrottsrörelsens och SISU Idrottsutbildarnas strategiska planer är vägledande för SF och medlemsorganisationer (MO), styrande för RF och SISU, och upplysande för intressenter. Detta innebär att SF och MO tar fram egna planer utifrån sina förutsättningar och behov. Idrottsrörelsens och SISU Idrottsutbildarnas strategiska planer är styrande för RF:s och SISU Idrottsutbildarnas personella och administrativa stöd till SF, MO och föreningar, samt till viss del för det ekonomiska stödsystemet. För idrottsrörelsens intressenter är strategin upplysande om vilka frågor som prioriteras.
Utgångspunkter för idrottsrörelsen
- Idrottens egenvärde skapar mervärde för samhället. Vi idrottar för att det är roligt, för att utvecklas, må bättre och känna gemenskap i laget, gruppen och i föreningen. Det är idrottens idé och egenvärde. Glädjen, gemenskapen och viljan att bli bättre är starka drivkrafter. Det är därför vi idrottar. Effekten och mervärdet av föreningsidrott på samhällsnivå är folkhälsa, demokratiska inkluderande föreningar och mer engagerade medborgare. Ibland kallar vi det för samhällsnytta.
- Idrottsrörelsen är och vill vara en positiv kraft i samhällsutvecklingen. Fler än tre miljoner medlemmar bidrar dagligen till positiv förändring inom civilsamhället och i samhället i stort, bland annat genom möten mellan människor och en ökad folkhälsa.
- Idrottsrörelsen består av självständiga föreningar som samlas inom specialidrottsförbunden. Tillsammans bildar föreningar och förbund en helhet. Specialidrottsförbunden kompletterar varandra. Alla specialidrottsförbund bidrar med något inom den strategiska planen men alla behöver inte bidra till samtliga mål.
Utgångspunkter för SISU Idrottsutbildarna
- SISU Idrottsutbildarna avgränsar sin verksamhet och målgrupp till idrottsrörelsen.
- Folkbildning omfattar utbildning och bildning som kompletterar varandra. Det innebär en kombination av formellt och icke formellt lärande som bidrar till att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
- Folkbildning finns för att utveckla individen såväl som idrotten. SISU Idrottsutbildarnas verksamhet bedrivs både utifrån ett samhällsperspektiv och ett idrottsperspektiv. Verksamheten har såväl ett egenvärde för individen som ett mervärde för idrotten och samhället.
Allting hänger ihop
Varför gemensamma strategier?
Varför ska vi ha gemensamma strategier inom något så stort och mångfacetterat som idrottsrörelsen? Räcker det inte att varje förbund har en egen strategisk plan? Det är frågor som har kommit upp under strategiarbetet.
Erfarenheter från Strategi 2025 visar att en gemensam strategi har varit ett värdefullt stöd för förbunden. Övergripande mål har hjälpt oss att kraftsamla kring områden där idrottsrörelsen tillsammans behöver bli starkare. De allra flesta specialidrottsförbund har tagit fram egna strategiska planer i linje med Strategi 2025 och för RF och SISU Idrottsutbildarna har strategin styrt verksamheten och varit en hjälp i samtal med politiker och andra beslutsfattare. Målen har gjort det enklare att prioritera RF:s och SISU Idrottsutbildarnas resurser och att följa upp utvecklingen.
En strategisk plan behöver sättas i ett sammanhang för att kunna göra skillnad. Idrottsrörelsens och SISU Idrottsutbildarnas strategiska planer byggs på grundfundamenten; visionen, värdegrunden och verksamhetsidén. De bryts ned i tvååriga verksamhetsinriktningar för RF:s och SISU Idrottsutbildarnas stöd till förbund och föreningar.
Koppling till ekonomiskt stödsystem
Svensk idrott 2035 kommer att påverka fördelningen av det statliga stödet till idrottsrörelsen som fördelas av RF till förbund och föreningar. Den kommande strategin ska påverka de ekonomiska stöden men kommer inte vara avgörande för hur majoriteten av medel fördelas. För vidare beskrivning hänvisas till underlag om ekonomiska stödsystem 2026–2035.
Hur vet vi om vi lyckas?
Det är i den lokala verksamheten, i förbund och föreningar, som strategiarbetet ger resultat. Det är i föreningsledarnas tankar om idrott, i ledarskapet och utformningen av träning och tävling vi kan se om vi har lyckats. Parallellt med att mål och delmål utformas tar RF fram indikatorer för att kunna mäta utvecklingen på en övergripande nivå. Resultaten kommer att rapporteras regelbundet under strategiperioden.
Idrottsrörelsen påverkar samhället
Idrottsrörelsens och SISU Idrottsutbildarnas grundvärderingar stämmer överens med det samhälle som vi vill leva i. Fler än tre miljoner medlemmar som lever enligt idrottsrörelsens värdegrund och strävar i en gemensam riktning gör positiv skillnad i samhället.
Vision, värdegrund och verksamhetsidé
SISU idrottsutbildarna
I likhet med idrottsrörelsen har SISU Idrottsutbildarna en egen vision, värdegrund och verksamhetsidé som linjerar med idrottsrörelsens.
Vision
Idrottsrörelsens folkbildning – världens bästa
Värdegrunden
- Glädje och gemenskap
- Demokrati och delaktighet
- Allas rätt att vara med
- Rent spel
Verksamhetsidén tydliggör SISU Idrottsutbildarnas uppdrag.
Vi erbjuder folkbildning i idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
Idrottsrörelsen
Idrottsrörelsen
Idrottsrörelsen har sedan tidigare en gemensam vision, värdegrund och verksamhetsidé.
Visionen är ett drömläge och ger en gemensam bild av det som vi vill uppnå:
Svensk idrott – världens bästa
Värdegrunden beskriver de värden som vi vill ska genomsyra idrottsrörelsen:
- Glädje och gemenskap
- Demokrati och delaktighet
- Allas rätt att vara med
- Rent spel
Verksamhetsidén tydliggör idrottsrörelsens gemensamma uppdrag.
Vi bedriver idrott i föreningar för att må bra, ha roligt och utvecklas under hela livet.
Processen
Arbetets faser
Strategiarbetet har delats upp i sex faser. Arbetet har löpande behandlats på RS/FS styrelsemöten och av en särskilt utsedd styrelsegrupp.
1 Utvärdering, omvärldsanalys och nulägesbedömning
En intern uppföljning genomfördes och en nulägesbild togs fram under hösten 2023. Analys-och kommunikationsbyrån Reform Society fick uppdraget att presentera en omvärldsanalys för idrottsrörelsen och SISU Idrottsutbildarna.
2 Identifiera tänkbar framtida riktning utifrån omvärldsanalys och nulägesbedömning
Under hösten 2023 och våren 2024 arrangerades ett flertal mötesplatser och digitala workshops för specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt med möjligheten att ge inspel på idrottsrörelsens framtida riktning.
3 Identifiera tänkbara mål och strategier utifrån önskvärd riktning
Utifrån önskvärd riktning togs ett antal tänkbara målområden fram som diskuterades på mötesplatser och av styrelsen under senvåren 2024.
4 Förslag till mål och strategier
Förslag till mål och strategier diskuterades i styrelsen och på mötesplatser med specialidrottsförbund och intressenter under sommaren och hösten 2024. Under denna fas analyserades även inspel från digitala workshops i specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt.
5 Framtagning av remiss baserad på medskick från Riksidrottsforum
Utifrån diskussioner och inspel på RIF sammanställs ett remissunderlag som skickas till samtliga specialidrottsförbund och medlemsorganisationer i slutet av december 2024.
6 Remissvar, dialog samt slutförslag av RS/FS till RIM 2025
Sammanställning av remissvar, dialog och framtagande av proposition inför RIM 2025.
En hållbar strategi
RF-stämman 2023 gav Riksidrottsstyrelsen i uppdrag att även ta fram en hållbarhetsstrategi för idrottsrörelsen. Processen har följt samma tidplan som Svensk idrott 2035. Under våren 2024 blev det tydligt att flera områden i strategierna överlappar varandra och frågan om idrottsrörelsen ska ha en hållbarhetsstrategi eller en hållbar strategi diskuterades. Den tillsatta referensgruppen rekommenderade RS att integrera alla tre hållbarhetsdimensionerna i Svensk idrott 2035. Efter dialog med SF beslutade riksidrottsstyrelsen att följa rekommendationen. Hållbar utveckling, med hänsyn till såväl social, ekologisk som ekonomisk hållbarhet finns nu integrerade i förslaget till mål och delmål.