Om arbetet

Alt text på bild saknas

Om arbetet

Sedan oktober 2023 har en arbetsgrupp jobbat med att ta fram ett förslag till Riksidrottforum (RIF) 2024. Arbetsgruppens uppdrag var att till RIF i november 2024 ha arbetat fram förslag till mål och strategier för idrottsrörelsen och SISU samt att de har prövats gentemot vision, värdegrund och verksamhetsidé i respektive organisation.

Fokus i förslaget ligger på vart idrottsrörelsen och SISU ska och vad dessa ska fokusera på, på strategisk nivå.

Arbetets sex olika faser fram till RIM 2025

  1. Utvärdering, omvärldsanalys och nulägesbedömning
  2. Identifiera tänkbar framtida riktning utifrån omvärldsanalys och nulägesbedömning
  3. Identifiera tänkbara mål och strategier utifrån önskvärd riktning
  4. Förslag på mål och strategier
  5. Diskussion på Riksidrottsforum utifrån förslag, skapande av remiss
  6. Remissvar, dialog samt slutförslag av RS/FS till RIM 2025

Bakgrund

Befintlig strategi för idrottsrörelsen och SISU Idrottsutbildarna löper ut den sista december 2025. I september 2023 påbörjades arbetet med att ta fram förslag till långsiktiga mål och en strategisk plan som ska börja gälla när Strategi 2025 avslutas.

Beslutet att ta fram en ny plan och riktning

Den demokratiska process som lett fram till beslutet att ta fram en ny plan och riktning ser ut som följer:

RF-stämman och SISU-stämman beslutade i maj 2023 att:

  • Riksidrotts- och Förbundsstyrelsen (RS/FS) i samverkan med SF och RF-SISU distrikten ska genomföra ett brett strategiarbete för goda framtida förutsättningar för idrottsrörelsen;
  • inom strategiarbetet överväga att ta fram övergripande långsiktiga mål för studieförbundet SISU Idrottsutbildarna; samt 
  • RS/FS, utifrån strategiarbetets resultat, till RF- respektive SISU-stämman 2025 ska lägga ett förslag på långsiktiga mål och en strategisk plan för idrottsrörelsen.

RS/FS beslutade på septembermötet 2023 att en strategi efter 2025 ska tas fram.

Definition av uppdraget

RS/FS ska till RIM 2025 presentera strategiska planer för såväl idrottsrörelsen som SISU Idrottsutbildarna, innehållande mål och strategier för båda organisationerna.

Folkbildning är en formaliserad fri form för bildning och utbildning. Folkbildningen i Sverige är organiserad i tio studieförbund och ca 150 folkhögskolor. SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens studieförbund.

Idrottsrörelsen definieras som alla förbund som är anslutna till Riksidrottsförbundet och deras medlemsföreningar. Till idrottsrörelsen hör också stödorganisationerna RF och dess distriktsförbund som stödjer, samordnar, företräder och leder idrottsrörelsen i gemensamma frågor. SISU Idrottsutbildarna som utbildar och bildar idrottsrörelsen, Sveriges Olympiska Kommitté samt Sveriges Paralympiska Kommitté som förbereder och leder det svenska deltagandet i olympiska respektive paralympiska spel. Idrotts AB organiseras också inom idrottsrörelsen men har inte rösträtt inom idrottsrörelsens demokratiska system.

MO Medlemsorganisation, organisation som är medlem i SISU Idrottsutbildarna men som inte är ett specialidrottsförbund. Följande fyra förbund är MO : Svenska Pistolskytteförbundet, Svenska Bridgeförbundet, Svenska Livräddningssällskapet och Sveriges Schackförbund.

Mångfald definieras utifrån diskrimineringslagens sju olika diskrimineringsgrunder. Det kan även innefatta faktorer så som utbildnings-
bakgrund, socioekonomiska förutsättningar, klass eller liknande. Idrottsrörelsen vill spegla samhällets sammansättning och ta tillvara på olika
bakgrunder, erfarenheter och kompetenser.

Inkludering Ett normmedvetet och icke-diskriminerande förhållningssätt där alla ges möjlighet att delta och makt att forma idrotten på jämlika villkor utifrån sina förutsättningar.

RF Riksidrottsförbundet är idrottsrörelsens samlande organisation och ska stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt. RF-SISU distrikt har motsvarande uppdrag som RF på regional och lokal nivå.

RIF Riksidrottsforum.

RIM Riksidrottsmötet.

SDF Specialdistriktsförbund, Specialidrotternas distrikt.

SF Specialidrottsförbund, exempelvis Svenska skidförbundet, är organiserade utifrån olika idrotter. Det finns även fleridrottsförbund, exempelvis Skolidrottsförbundet som istället riktar sig till en speciell målgrupp. Det finns idag 72 SF.

SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation och ska verka för och bidra till idrottens utveckling genom folkbildning och utbildning. RF- SISU distrikt har motsvarande uppdrag på regional och lokal nivå.

SOK Sveriges Olympiska Kommitté, är ansvarig för de olympiska frågorna i Sverige.

Specialisering Innebär att helt inrikta sig på en idrottsgren eller disciplin.

Strategi Ett mönster av beslut i nutid för att tillvarata framtida möjligheter.

Strategisk plan Långsiktig plan innehållande övergripande mål som stakar ut en riktning. Strategi och Strategisk plan används överlappande i detta dokument.

Strategi 2025 Idrottsrörelsens strategi mellan 2015 och 2025.

Trygg idrott En god utvecklingsmiljö fri från osunda träningsmetoder, diskriminering, kränkningar och våld. Där alla kan bli respekterade, sedda och utvecklas som idrottsaktiv, och människa, utan rädsla för negativa konsekvenser.

Träning Är aktiviteter som har till syfte att förhöja och/eller upprätthålla en eller flera kapaciteter, både fysiska, psykiska och sociala. Kan vara både organiserad och icke organiserad.

Tävling En särskilt anordnad aktivitet där flera personer eller lag mäter sina färdigheter på något område för att kunna rangordna deltagarna. I en tävling finns det för det mesta en vinnare och en/flera förlorare.

Verksamhetsidé Beskriver organisationens uppdrag och vilka organisationen finns till för.

Verksamhetsinriktning Flerårig plan som beskriver vad och hur man ska arbeta för att nå de strategiska målen.

Verksamhetsplan Ofta ett- eller tvåårig plan som beskriver vad och hur man ska arbeta för att infria organisationens verksamhetsinriktning och strategiska plan.

Vision Önskvärt framtida tillstånd.

Värdegrund Samlade värderingar och förhållningssätt som styr verksamheten.

Bildning, utbildning och delaktighet– folkbildningspolitik i en ny tid SOU 2024:42

Hållbar utveckling inom idrottsrörelsen. En väsentlighetsanalys, RF och SISU Idrottsutbildarna 2024

Idrotten i siffror 2023

Kartläggning av det digitala landskapet inom idrottsrörelsen, PWC, april 2024 Pdf, 20 MB.

LOK-stöd per område

RF och SISU Idrottsutbildarnas undersökning om medlemsnytta 2024

RF och SISU Idrottsutbildarnas undersökning om varumärke 2024

Riksidrottsförbundet kommunundersökning 2024, Origo-group 2024 Pdf, 1 MB.

SISU Idrottsutbildarna i siffror 2023

Smakar det så kostar det. Om föräldrars kostnader för barnens idrott. Riksidrottsförbundets FoU-serie. (under utgivning)

Strategi 2025 – en nulägesbild, RF, 2024 Pdf, 552 kB.

Svensk elitidrott vid ett vägskäl, Centrum för idrottsforskning, 2024

Sverige mot 2035, Reform Society, 2024 Pdf, 924 kB.

Frågor och svar

Frågor och svar om Svensk idrott 2035, idrottsrörelsens och studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas arbete med långsiktiga mål och strategier efter 2025.

Uppdraget är att vid Riksidrottsforum, en mötesplats för ledningar i specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt, i november 2024 presentera förslag på långsiktiga mål för idrottsrörelsen respektive studieförbundet SISU Idrottsutbildarna. Målen och strategier för hur dessa ska uppnås diskuteras på Riksidrottsforum och samlas sedan i nya strategiska planer som beslutas om vid Riksidrottsmötet 2025.

Arbetsnamnet är Svensk idrott 2035. Med största sannolikhet blir det aktuellt med en strategiperiod på cirka tio år. Beslut för hur länge kommande strategi ska vara fattas vid RF- och SISU-stämman 2025

Medlemsförbunden vid RF-stämman och SISU-stämman beslutade i maj 2023 att “uppdra till Riksidrotts- och Förbundsstyrelsen (RS/FS) att i samverkan med specialidrottsförbund, medlemsorganisationer och RF-SISU distrikten genomföra ett brett strategiarbete för goda framtida förutsättningar för idrottsrörelsen.“

Ett strategiarbete som ska bidra till en bredare bild och förståelse för vad som påverkar idrottsrörelsen och studieförbundet SISU Idrottsutbildarna idag och framöver. Vi lever i en tid av allt snabbare samhällsförändringar och en strategi tas fram för att möjliggöra en gemensam riktning för idrottens utveckling och för att idrottsrörelsen och studieförbundet ska vara starka och relevanta även framöver. Specialidrottsförbunden och medlemsorganisationerna kan sedan använda de strategiska planerna som ledstjärnor när de tar fram sina egna strategier.

För Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna som stödjer, företräder och samordnar specialidrottsförbunden och medlemsorganisationerna blir strategin styrande och en utgångspunkt för prioritering av resurser.

En nulägeanalys för Strategi 2025 är genomförd utifrån två huvudsakliga syften:

  1. Att ge en nulägesbild av hur långt idrottsrörelsen har kommit i uppfyllandet av de fem långsiktiga målen.
  2. Att undersöka hur Strategi 2025 har fungerat som vägledande dokument för
    specialidrottsförbunden och vilka insatser de gjort med koppling till strategin.

Nulägesanalysen baseras på:

  • resultat från tidigare framtagna Idrottsrapporter, vilka löpande har följt upp
    arbetet med Strategi 2025.
  • svar från en enkät ställd till specialidrottsförbunden.

Nulägesbilden visar bland annat:

  • att fler har varit aktiva i föreningsaktiviteter 2022 än 2015.
  • på ökad internationell representation.
  • att specialidrottsförbundens styrelser och valberedningar i princip är jämställda.
  • att förbundens strategier i hög grad linjerar med Strategi 2025.

Hela analysen finns att ta del av i kort- och långt format på sidan Om arbetet.

Under hösten 2023 genomfördes en omvärldsanalys via analys- och
kommunikationsbyrån Reform Society. Där pekas sex omvärldstrender ut som extra viktiga för idrottsrörelsen och studieförbundet SISU Idrottsutbildarna att ha koll på. Dessa är:

  1. Miljö och klimatförändring kräver omställning.
  2. Ett samhälle med skillnader i hälsa och fysisk aktivitet.
  3. Kommersialisering pressar föreningsidrotten.
  4. Nya ekonomiska utmaningar.
  5. En osäker och otrygg omvärld.
  6. Förändrad spelplan med artificiell intelligens.

Hela omvärldsanalysen finns att ta del av i kort- och långt format på sidan Om arbetet.

De strategiska planerna kommer att fungera som ett vägledande dokument för specialidrottsförbunden och studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas ytterligare fyra medlemsorganisationer, styrande för RF och SISU samt upplysande för intressenter.

När det gäller fördelning av medel och stöd kommer de med stor sannolikhet att utgå från de långsiktiga mål som arbetas fram i den nya strategiska planen, vilket ger strategin en viss styrande effekt. Processen med att ta fram en ny strategisk plan löper parallellt med arbetet att ta fram ett nytt stödsystem för idrottsrörelsen. Beslut om detta fattas av medlemmarna på RF-stämman i maj 2025.

Beslut om de nya strategiska planerna fattas vid Riksidrottsmötet i maj 2025.

Innan dess presenteras förslag på långsiktiga mål för idrottsrörelsen respektive studieförbundet SISU Idrottsutbildarna i november 2024 vid Riksidrottsforum, en mötesplats för ledningar i specialidrottsförbund, medlemsorganisationer och RF-SISU distrikt. Mål och strategier för att nå dem kommer då att diskuteras. Därefter sammanställs ett förslag som skickas ut på remiss till samtliga specialidrottsförbund och medlemsorganisationer. Resultatet mynnar ut i ett färdigt förslag till nya strategiska planer inför beslut vid Riksidrottsmötet 2025.

Ett tydligt medskick från Riksidrottsmötet 2023 var ”att i samverkan med specialidrottsförbunden och RF-SISU distrikten genomföra ett brett strategiarbete”.

Detta har uppnåtts genom genomförande av ett flertal nationella mötesplatser där centrala frågor gällande strategiarbetet behandlades. Såväl tjänstepersoner som förtroendevalda vid specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt har deltagit.

Dessutom har specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt i två omgångar genomfört workshops på hemmaplan, en specifik mötesplats för intressenter arrangerades liksom två mötesplatser med inriktningen unga vuxna.

Baserat på diskussioner och medskick från Riksidrottsforum 2024 kommer ett slutgiltigt förslag till strategier skickas ut på remiss till samtliga specialidrottsförbund och medlemsorganisationer.

Sammanställning av nationella mötesplatser finns på sidan Om arbetet.

De primära målgrupperna är specialidrottsförbunden samt för SISU Idrottsutbildarnas strategi ytterligare fyra medlemsorganisationer.

För SISU Idrottsutbildarna räknas även RF-SISU distrikten som primära då distrikten bär, stödjer och aktiverar folkbildning och idrottsövergripande utbildning ute i föreningarna.

Externa intressenter såsom kommuner, myndigheter, finansiärer, akademin och andra civilsamhällesorganisationer är också betydelsefulla målgrupper.

Samverkan

Arbetet med att ta fram nya långsiktiga mål och strategiska planer för idrottsrörelsen och SISU Idrottsutbildarna genomförs i nära dialog med specialidrottsförbund (SF) och RF-SISU distrikt. Hur denna samverkan ser ut varierar mellan processens olika faser.

En viktig del av strategiarbetet har bestått av de workshops på hemmaplan som genomförts i SF och RF-SISU distrikt - en första omgång under våren 2024 och en andra omgång under sommar/höst. Fokus i den första workshopen låg på önskad riktningsförändring utifrån identifierade omvärldstrender och den andra hade fokus på potentiella målområden och strategier för såväl idrottsrörelsen som SISU Idrottsutbildarna. Ett stort antal RF-SISU distrikt och SF har genomfört antingen en eller två workshops.

Material från dessa workshops har utgjort värdefullt underlag för diskussioner på nationella mötesplatser.

Material

Underlag och material kopplat till arbetet med att jobba fram nästa strategiska plan och långsiktiga mål för idrottsrörelsen och SISU Idrottsutbildarna.

Mötesplatser

Mötesplatser för SF och RF-SISU distrikt fram till Riksidrottsforum i november 2024. Mötesplatser där arbetet med den nya strategiska planen och långsiktiga mål var på agendan. Utöver dessa mötesplatser erbjöds digitala workshops för SF och RF-SISU distrikt.

Målgrupp

  • RF-SISU distrikt och specialidrottsförbund

Målgrupp

  • RF-SISU distrikt och specialidrottsförbund

Målgrupp

  • Deltagare från Idrottskonsulentprogrammet vid Bosön årskurs 2, deltagare från ledarprogrammet Eldsjäl samt deltagare från Arbetsgrupp om ungas delaktighet

Målgrupp

  • Deltagare från Idrottskonsulentprogrammet vid Bosön årskurs 2, deltagare från ledarprogrammet Eldsjäl samt deltagare från Arbetsgrupp om ungas delaktighet

Målgrupp

  • Intressenter från myndigheter, akademi, kommersiella partners, politik samt andra civilsamhällesorganisationer

Målgrupp

  • Vetenskapliga rådet för Bosön utbildning

Målgrupp

  • Specialidrottsförbund

Målgrupp

  • RF-SISU distrikt

Målgrupp

  • Specialidrottsförbund

Målgrupp

  • Personal vid gemensamma RF och SISU kansli

Målgrupp

  • Specialidrottsförbund

Målgrupp

  • Specialidrottsförbund

Målgrupp

  • Specialidrottsförbund och RF-SISU distrikt

Ställdes in på grund av att extrastämman för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottutbildarna på förmiddagen drog ut på tiden.

Målgrupp

  • Generalsekreterare specialidrottsförbund och distriktschefer RF-SISU distrikt

Målgrupp

  • Ordförande och styrelse specialidrottsförbund

Målgrupp

  • Medarbetare på Riksidrottsförbunets och SISU Idrottsutbildarnas kansli

Målgrupp

  • Verksamhets- och distriktschefer samt styrelse RF-SISU distrikt